Τα ταχυδρομεία κλείνουν…

«Ενώ βρισκόμαστε στη διαδικασία να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή στον τόπο μας, η ανάλγητη κυβέρνηση και η διοίκηση των ΕΛΤΑ, προέβησαν στην αυτόφωρη διαδικασία των προέδρων των τεσσάρων χωριών Καρδαμύλων, Λαγκάδας, Συκιάδας και Πυτιούς.
Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω, θα συνεχίσουμε ακάθεκτα να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική.»
Με εκτίμηση, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρδαμύλων, Δώρα Σαββοπούλου

Αυτή ήταν η συνέχεια μιας μεγάλης κινητοποίησης των ανθρώπων της Χίου για το κλείσιμο του ταχυδρομείου στα Καρδάμυλα. Όπως έγραψε ο Γιάννης Τζούμας στο alithia.gr, «οι Καρδαμυλίτες έκαναν σήμερα την αρχή και έκλεισαν τα ΕΛΤΑ, τα οποία βέβαια εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε τι χάλια βρίσκονται. Αυτό μας νοιάζει βεβαίως, αλλά μας νοιάζει κάτι βασικότερο. Να πάρουν το μήνυμα αυτοί που κυβερνούν, και δεν κυβερνά κανένα υπερταμείο, ότι στο Αιγαίο ό,τι κλείνουν θα τους κόβεται το χέρι. Το νέο ραντεβού μας είναι την Τετάρτη και θα ακολουθήσει Παρασκευή και ξανά Δευτέρα… καθημερινά πρέπει να μας βρίσκουν στους δρόμους, κάθε μέρα να τους κλείνουμε και κάτι, να τους σπάσομε τα νεύρα, αυτό δεν πρέπει να περάσει έτσι και ξέρετε γιατί; Για να καταλάβουν ότι στο Αιγαίο δεν θα μετρούν κόστος. Εμείς σαν πολίτες πρέπει να το μετράμε, αλλά η ΠΑΤΡΙΔΑ και δι’ αυτής η κάθε κυβέρνηση δεν θα μας μετράει έτσι…»

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου από την πλευρά του «καταγγέλλει την προσαγωγή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της Συκιάδας και της Λαγκάδας, μάλιστα μέσα από τους χώρους δουλειάς τους. Καταδικάζει την προσπάθεια εκφοβισμού του δίκαιου αγώνα των κατοίκων της βόρειας Χίου ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ! Στηρίζουμε απερίφραστα αυτόν τον αγώνα αλλά και κάθε αγώνα ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των σύγχρονων αναγκών μας (υγεία, πρόνοια, EΛTA, εργασιακά, αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, κ.λπ.)».

Το… έγκλημα για το οποίο διώκονται οι πρόεδροι είναι η παρεμπόδιση της λειτουργίας των ΕΛΤΑ στην πόλη της Χίου.

Σε αντίθεση με τον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι της Χίου με την τοπική τους κοινότητα, στη δική μου περιοχή που εξυπηρετείται από το ταχυδρομείο της Γραβιάς η τοπική αυτοδιοίκηση σωπαίνει αιδημόνως και μας μεταφέρει μέσω του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή τις απόψεις των… ΕΛΤΑ. Θλιβερή εικόνα για έναν ιστορικό τόπο-σύμβολο αντίστασης κάποτε.

Διαβάζουμε στη σχετική επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ Γρηγόρη Σκλήκα:

«…Όσον αφορά στο συγκεκριμένο κατάστημα της Γραβιάς, αυτό είχε συνολικό κόστος ετήσιας λειτουργίας (μισθοδοσία και ενοίκια, χωρίς κόστος εξυπηρέτησης δικτύου) €9,5χιλ και μικτά ταχυδρομικά έσοδα περί τις €1,6χιλ. Όπως γίνεται κατανοητό, το κόστος λειτουργίας δεν καλύπτεται από την παραγωγικότητα των ταχυδρομικών συναλλαγών εντός του καταστήματος. Το κατάστημα Αμφίκλειας αναλαμβάνει πλήρως τις συναλλαγές του καταστήματος Γραβιάς…»

Για τους γέροντες που δεν διαθέτουν ΙΧ –αλλά και για όσους διαθέτουν– το κόστος για να πάει κανείς στην Αμφίκλεια είναι δυσβάστακτο, όπως και η ταλαιπωρία. Για να μη μιλήσουμε για τις έστω λίγες χαμένες θέσεις εργασίας σε χωριά που ο πληθυσμός τους φθίνει συνεχώς.

Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που ποτέ κανείς δεν διερεύνησε ήταν η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank. Όπως ξέρουμε κάποτε τα ταχυδρομεία εξυπηρετούσαν και αυτές τις ανάγκες…

Η μετατροπή των ΕΛΤΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία με σκοπό το κέρδος στερεί ένα βασικό κοινωνικό αγαθό σε πολλές προβληματικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα μπορούμε να πούμε πως η δήθεν ανταγωνιστικότητα είναι ψευδεπίγραφη. Τη στιγμή που υπάρχει πλήθος νέων εφαρμογών και ο κλάδος των ταχυμεταφορών θησαυρίζει ο Δημόσιος Τομέας τίθεται εκτός μάχης στην ουσία αφήνοντας να αλωνίζουν κάθε είδους εταιρείες κούριερ.

Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023 π.χ., τα έσοδα της ACS σημείωσαν αύξηση, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση της κερδοφορίας προ φόρων (7,3%). Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν στα 72,6 εκατ. και τα κέρδη μετά από φόρους στα 7,6 εκατομμύρια ευρώ!

Ο Όμιλος Μαρινάκη ανάμεσα στις πολλές επιχειρήσεις εξαγόρασε το 2021 την Courier Center.

Μια άλλη –νέα– εταιρεία, η Box Now το πρώτο τρίμηνο του 2023 πραγματοποίησε περισσότερες από 400.000 παραδόσεις και έχει θέσει ως στόχο να φτάσει στα 2.300 lockers και στις 70.000 θυρίδες αντίστοιχα μέχρι τα τέλη του 2023 και με αύξηση θυρίδων όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση η BOX NOW ήδη ολοκλήρωσε την επένδυσή της σε νέο κτίριο στους πρόποδες της Πάρνηθας ενώ επεκτείνεται και στην Κύπρο.

Η αγορά κινείται, τα εκατομμύρια πηγαίνουν σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες τσέπες και τα ΕΛΤΑ… αποσύρονται με επίκληση το κόστος!

Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον πολιτισμό. Μα για να υπάρξει πολιτισμός πρέπει να υπάρχουν οι άνθρωποι, να μη νεκρώσει η Ελλάδα εκτός των πόλεων. Άλλωστε και το ταχυδρομείο της γειτονιάς, της πόλης, του χωριού, μέρος του πολιτισμού τους είναι…

Σχόλια

Exit mobile version