«Όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν»: η φράση αυτή του παμπόνηρου Γεώργιου Παπανδρέου (του ορίτζιναλ) δικαίως έμεινε στην ιστορία, αφού η ισχύς της αποδείχθηκε διαχρονική και… υπεράνω συνόρων. Η Αλβανία δεν αποτελεί εξαίρεση: μπορεί η αλβανική οικονομία να αναπτύχθηκε κατά 5%, αλλά οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, το δε εισόδημα των ήδη πάμπτωχων αγροτών παραμένει στάσιμο. Γι’ αυτό και η τάση μετανάστευσης των Αλβανών, που ήταν ήδη υψηλή (65%), έχει εκτοξευτεί σήμερα στο 83%. Τελικά, ποιοι θα μείνουν στη χώρα; Μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους προεκλογικά ο Ράμα υποσχέθηκε μισθό 900 ευρώ;

Πάντως ο Αλβανός πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε την Παγκόσμια Τράπεζα (η οποία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 900 εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία για θέσεις εργασίας, εκπαίδευση και υποδομές), δήλωσε στα σοβαρά ότι οι συμπατριώτες του «έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση της ελευθερίας τους», δηλαδή να μεταναστεύσουν! Λίγο αργότερα, επισκεπτόμενος εργοστάσιο ρούχων, υπενθύμισε ότι «έχουμε ψηφίσει νόμο για εισαγωγή εργατών από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία» (προφανώς κι αυτοί κάνουν «χρήση της ελευθερίας τους», αντικαθιστώντας όσους Αλβανούς δεν θέλουν να δουλεύουν για μισό κομμάτι ψωμί…).

Σύμφωνα με τον Guardian, βέβαια, πολλές Αλβανίδες μετανάστριες στη Βρετανία πέφτουν θύματα σωματεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ οι άνδρες αναλαμβάνουν παράνομες εργασίες. Εννοείται ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Αλβανία αν δεν δώσουν ό,τι οφείλουν στους διακινητές τους (οι οποίοι, όπως έδειξε και η πρόσφατη κατάσχεση ενός βαν φορτωμένου με πυροβόλα όπλα, δεν διακινούν μόνο ανθρώπους). Αυτό προφανώς δεν αγχώνει τον «σοσιαλιστή» Ράμα, αφού κανείς δεν υποχρεώνει τους Αλβανούς να κάνουν ντε και σώνει «χρήση της ελευθερίας τους»: θα μπορούσαν να παραμείνουν και να λιμοκτονήσουν στην Αλβανία…

Καρφιά στον Κοσοβάρο Κούρτι

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πάντως, ο Ράμα δεν προλαβαίνει να βαρεθεί: τα προβλήματα τον κυνηγούν, και ιδρώνει να τα μπαλώσει, φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια της «σωστής πλευράς της Ιστορίας» (κυρίως των ΗΠΑ και των οργανισμών που αυτές επηρεάζουν, όπως ακριβώς η γαλαντόμα –στην περίπτωση της Αλβανίας– Παγκόσμια Τράπεζα). Ο Ράμα δεν έχει βέβαια να αντιμετωπίσει προβλήματα μόνο στο εσωτερικό: για παράδειγμα ένα αγκάθι που τον ταλαιπωρεί είναι η «αδιαλλαξία» του Κοσοβάρου ομολόγου του, του Άλμπιν Κούρτι, που δεν λέει να ευθυγραμμιστεί με τα έξωθεν σχέδια για τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία επιτάσσουν μιας μορφής συμβιβασμό με τη Σερβία.

Έτσι ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν χάνει ευκαιρία να παρενοχλεί τον «ανυπάκουο» Κούρτι χτυπώντας τον εκεί που πονάει, δηλαδή στην επίδειξη εθνικιστικής αδιαλλαξίας: «Καμία άλλη χώρα δεν θα τολμούσε να φυλακίσει τον πρώην πρόεδρό της ενώ ξένοι διατυπώνουν το κατηγορητήριο εναντίον του», είπε πρόσφατα ο Ράμα αναφερόμενος στην υπόθεση του πρώην Κοσοβάρου προέδρου Χασίμ Θάτσι, που διώκεται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Επιπλέον, ο Ράμα φρόντισε να τοποθετήσει επικεφαλής της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας SHISH την Βλόρα Χουσένι, η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα αναπληρώτρια διευθύντρια της κοσοβάρικης μυστικής υπηρεσίας ΚΙΑ αλλά απολύθηκε με απόφαση του Κούρτι. Ο διορισμός της στη SHISH εκλαμβάνεται ως μία ακόμη προσβλητική «προειδοποίηση» του Ράμα προς τον Κούρτι.

Επιδοκιμασίες από τη «σωστή πλευρά»

Ο εκλεκτός της Δύσης (και της Τουρκίας ταυτόχρονα) έχει όμως να διαχειριστεί κι άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα στο εσωτερικό έπρεπε να αντιμετωπίσει την «ανταρσία» του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που παρέπεμψε την υπουργό Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα με κατηγορίες περί ασυμβίβαστου – η «παρεξήγηση» λύθηκε, έστω και προσωρινά, όταν ο Ράμα απείλησε τους δικαστές… Με την ίδια πυγμή αντιμετωπίζει και τα θέματα της ελληνικής μειονότητας. Κατά τα άλλα, η Ε.Ε. διαπιστώνει ότι η δημοκρατία βελτιώνεται στην Αλβανία, ο δε κ. Δένδιας μιλά για τις καλύτερες στιγμές διακρατικών σχέσεων! Για ένα άλλο ζήτημα όμως, την ανακίνηση του ζητήματος της «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας» από Αλβανούς που επιδιώκουν τη διχοτόμηση του σκοπιανού κράτους, ο κατά τα άλλα λαλίστατος Αλβανός πρωθυπουργός ως τώρα δεν λέει τίποτα.

Συνεχίζοντας οπωσδήποτε να εξυπηρετεί με κάθε τρόπο τους έξωθεν προστάτες του, επέβαλε αυτήν την εβδομάδα την παράταση της φιλοξενίας των Αφγανών και Ουκρανών προσφύγων στην Αλβανία – όπου εδρεύουν και χιλιάδες φιλοαμερικανοί Μουτζαχεντίν, έτοιμοι για «δράση» στο Ιράν, όποτε αυτό θεωρηθεί δυνατό και σκόπιμο από την Ουάσιγκτον. Η αλβανική ηγεσία δέχτηκε έτσι για άλλη μια φορά τα συγχαρητήρια εκπροσώπων των ΗΠΑ – αυτή τη φορά στο πρόσωπο του γερουσιαστή Στιβ Ντέινς, που μεταξύ άλλων επιθεώρησε την υπό επέκταση ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση στην Κουτσόβα (την πρώτη στα Δυτικά Βαλκάνια) και επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον…

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!