Την Κυριακή 17/9 θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ –για αναβολή ούτε λόγος λόγω της καταστροφής στη Θεσσαλία– και όλα δείχνουν πως οι «εκπλήξεις» της προεκλογικής περιόδου είναι πιθανό να συνεχιστούν και μετεκλογικά. Αυτό τον τόνο έδωσαν με τις δηλώσεις τους περί προωθητικών διασπάσεων η Ο. Γεροβασίλη και ο Ε. Αποστολάκης σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους και η αλήθεια είναι ότι δεν δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση δεδομένου του κακού κλίματος που επικρατεί στην προεκλογική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψηφιότητα Κασσελάκη τάραξε τα νερά στην Κουμουνδούρου και έδειξε πως ξένα και εγχώρια κέντρα έχουν σημαντικά σχέδια για την αναμόχλευση του χώρου της κεντροαριστεράς που ξεπερνά εκείνα των κομματικών μηχανισμών και των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, η φαγωμάρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει πολύ μέλλον ακόμη. Όχι μόνο λόγω του τορπιλισμού της όποιας κομματικής ενότητας από τις δηλώσεις που προαναφέρθηκαν, αλλά κυρίως επειδή η υποψηφιότητα Κασσελάκη με όλα τα χαρακτηριστικά που τη συνοδεύουν, αναδεικνύει την ένδεια και των υπολοίπων υποψηφίων που σχεδόν όλοι αδυνατούν να διατυπώσουν πολιτικό λόγο που να αφορά τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας. Η εσωτερική προεκλογική αντιπαράθεση ήταν μιντιακή, στημένη γύρω από το λάιφ στάιλ, τις γενικόλογες αναφορές στην Αριστερά και το αδιάφορο αναμάσημα προτάσεων για το μοντέλο ύπαρξης ενός κόμματος που αποσυντίθεται μέρα τη μέρα. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τον πρωταθλητή που θα κερδίσει τον Μητσοτάκη, η χώρα είναι χωρισμένη στα δυο και η Θεσσαλία πλημμυρισμένη με ανυπολόγιστες καταστροφές. Ωστόσο, οι υποψήφιοι μόνο για τους τύπους κάνουν αναφορές σε αυτά, λίγο επηρεάζει η κατάσταση της χώρας τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ που ενδιαφέρθηκαν πολύ περισσότερο για τα βίντεο-σόου στη Μακρόνησο του Κασσελάκη και τον εσωκομματικό διαξιφισμό. Η Εφ. Αχτσιόγλου παρότι είναι η επικρατέστερη υποψήφιος, αρκέστηκε σε μια χαλαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ενώ οι Ν. Παππάς και Ε. Τσακαλώτος ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την κατάκτηση κάποιου χώρου εντός του νέου εσωκομματικού σκηνικού. Είναι ενδεικτικό ότι από τους υποψηφίους ο μόνος που ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας είναι ο Σ. Τζουμάκας, που άσχετα με το αν συμφωνεί κανείς μαζί του, αυτή η «μοναξιά» του λέει πολλά για την κατάσταση πνευμάτων και τα ενδιαφέροντα στην Κουμουνδούρου.
Είτε ακολουθήσει η σταδιακή αποσύνθεση, η διάλυση ή η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η επομένη των εκλογών θα αποτελέσει νέα μέρα για την κεντροαριστερά στο σύνολο της. Η υποψηφιότητα Κασσελάκη με την πορεία και τη δημοφιλία που πιθανά να καταγράψει θα είναι ένα πρόβλημα για οποιαδήποτε νέα ηγεσία και οδηγεί τα πράγματα προς μια ευρύτερη ανασύνθεση στον κεντροαριστερό χώρο. Άλλωστε η υποψηφιότητα αυτή δεν αφορά απλά έναν διάττοντα αστέρα αλλά εξυπηρετεί σχεδιασμούς του κύκλου Τσίπρα, όπως έχει ειπωθεί και δημόσια αλλά και της αμερικάνικης πρεσβείας. Η κατάρρευση του ενός πυλώνα του δικομματισμού δεν «αρέσει» στις ελίτ και η ανασύνθεσή του ώστε να ταιριάζει στα μέτρα της εποχής απαιτεί μεγάλες αλλαγές. Το αμερικάνικο σχέδιο γα τη δημιουργία ενός κόμματος στα πρότυπα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ απαιτεί γενικό λίφτινγκ της κεντροαριστεράς, σε ένα δυτικού τύπου «προοδευτικό» προφίλ, φιλικό προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα ΝΑΤΟϊκά γεωπολιτικά σχέδια και τις μεγάλες μπίζνες που «πρέπει» να διευθετηθούν την αμέσως επόμενη περίοδο και σε αυτό έχει ρόλο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ.
I.K.