Αρχική πολιτική Στον κλοιό των ταξί η κυβέρνηση

Στον κλοιό των ταξί η κυβέρνηση

 Είμαστε πολλοί, είμαστε ενωμένοι και θα νικήσουμε!” Της  Ρούλας Μουτσέλου.

Με τους ιδιοκτήτες ταξί να σηκώνουν τις μπάρες των διοδίων στην Ελευσίνα και τις Αφίδνες και να επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση των διερχόμενων αυτοκινήτων, ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα των κινητοποιήσεων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να «ανοίξει με κάθε τρόπο» το επάγγελμα, υποβαθμίζοντας τις αξίες των χρυσοπληρωμένων επαγγελματικών αδειών.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι αυτοκινητιστές προχώρησαν σε ποικίλες δράσεις, με αποκορύφωμα την πανελλαδική πορεία την Τρίτη έξω από τη Βουλή, την ώρα που ο υπουργός Μεταφορών ενημέρωνε τον αρμόδιο για το ζήτημα Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ακτή Ξαβερίου και την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο του Πειραιά την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι οδηγοί δέχθηκαν και αστυνομική επίθεση με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Μπλοκάρισμα των εκδοτηρίων εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στην Αρχαία Ολυμπία και το Αχίλλειο της Κέρκυρας, ώστε να περνούν ελεύθερα οι επισκέπτες, κατάληψη οικονομικών εφοριών στην Κρήτη, κινητοποίηση σε γραφεία κυβερνητικών βουλευτών στη Θεσσαλονίκη, είναι μερικές από τι μορφές που χρησιμοποίησαν οι απεργοί σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα έγινε κινητοποίηση στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, προκειμένου να καταγγελθεί η συκοφάντηση του κλάδου από το συγκεκριμένο κανάλι, την Πέμπτη ο Σύλλογος Ραδιοταξί Λαμίας σταμάτησε για μικρό χρονικό διάστημα τρένο στην περιοχή του Γοργοπόταμου και το «διακόσμησε» με σημαίες και πανό και στην Κέρκυρα ιδιοκτήτες ταξί προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στο λιμάνι του νησιού.

Ενωμένοι οι αυτοκινητιστές – Διχασμένο το ΠΑΣΟΚ
Σε αντίθεση με τους ιδοκτήτες ταξί που συνέχισαν ενωμένοι τον αγώνα τους, παρά το «ρήγμα» που δημιούργησε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θ. Λυμπερόπουλος, καταγγέλλοντας την Πέμπτη «μεμονωμένα έκτροπα» από αγανακτισμένους επαγγελματίες, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να εμφανίζεται βαθιά διχασμένο στο ζήτημα της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος με κυβερνητικούς βουλευτές -ανάμεσά τους η Βάσω Παπανδρέου- να επιτίθενται στον κ. Ραγκούση κατηγορώντας τον για την απόσυρση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος Ρέππα και για τη ρύθμιση της αγοράς των ταξί. Σκληρές κατηγορίες για «προσωπικές τακτικές» εξαπέλυσε ενάντια στον υπουργό Μεταφορών η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη του προσήψε «άκαιρους και άσκοπους» χειρισμούς. Στην ουσία οι διαφωνούντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι οι ίδιοι που ψήφισαν τον σχετικό νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, όπως είναι οι ίδιοι που εξέθρεψαν το πελατειακό σύστημα στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι σήμερα, επιζητώντας από τη μια να διατηρήσουν στοιχειωδώς επαφή με την βάση των ψηφοφόρων τους και από την άλλη να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν και πιέζουν να απελευθερωθούν κλάδοι, όπως οι μεταφορές.
«Ένα είναι το πραγματικό και κρίσιμο για την πορεία της χώρας ερώτημα: Θα προχωρήσουμε, αποφασιστικά, στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, και ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για την εφαρμογή ενός νόμου που έχουμε ήδη ψηφίσει και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή θα υποταχθούμε στο φόβο του μικροπολιτικού κόστους και στα επιμέρους συμφέροντα συντεχνιών», ανέφερε απαντώντας στις επιθέσεις ο υπουργός Μεταφορών. Ο πρωθυπουργός, πάντως, κάλυψε πλήρως τον κ. Ραγκούση, τονίζοντας ότι το άνοιγμα του επαγγέλματος θα γίνει με διάλογο και η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε συντεχνίες, ενώ με δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε επικίνδυνη για τον τουρισμό την κατάσταση που διαμορφώνεται από τις κινητοποιήσεις των ταξί και ζήτησε να μη γίνει ο τουρισμός «πεδίο μάχης».
Την προβολή λίγο – πολύ ως… ιερού του δικαιώματος στον τουρισμό αξιοποιεί η κυβέρνηση για να φέρει σε αντίθεση τους συγκεκριμένους αγωνιζόμενους επαγγελματίες με όλη την κοινωνία που έχει οποιαδήποτε σχέση με το τουριστικό εισόδημα, επιλέγοντας ως προνομιούχους συνομιλητές για το μέλλον του ταξί τους μεγαλο-επιχειρηματίες του τουρισμού, ξενοδόχους και ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιριών!

Δεκάδες δικογραφίες
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τις 18 Ιούλη που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί, έχουν σχηματιστεί πανελλαδικά 82 δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλα παρεμφερή αδικήματα, στις οποίες εμπλέκονται 6.415 άτομα για τις περιπτώσεις αποκλεισμών στο Λιμάνι του Πειραιά, την Αττική Οδό και τους διάφορους σταθμούς διοδίων της Εθνικής Οδού.
Οι δικογραφίες σχηματίστηκαν αυτεπάγγελτα, μετά από παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ράικου, καθώς δεν υπήρξαν μηνύσεις από πολίτες και εταιρίες των οποίων εθίγησαν τα συμφέροντά τους. Και σε αυτή την περίπτωση αξιοποιήθηκε ο πάντα έτοιμος επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων κατηγορώντας τα σωματεία των ιδιοκτητών ταξί για διαφυγόντα κέρδη από το άνοιγμα των διοδίων!

 

Σχόλια

Exit mobile version