Ομάδα γιατρών προχωρά στη συγκρότηση κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου.
Του Λευτέρη Αρβανίτη.
Δεν ήταν λίγοι όσοι μετά τη λήξη της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών, αναγνώρισαν ως μεγαλύτερο κέρδος αυτού του αγώνα την αφύπνιση αυτού που περιγράφεται ως οργανωμένη κοινωνία. Στη Θεσσαλονίκη, δύο μήνες μετά τη λήξη του δύσκολου αυτού αγώνα, μέλη της ομάδας των ιατρών που παρακολουθούσαν τους απεργούς πείνας ανέλαβαν την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου.
Στο ιδρυτικό τους μανιφέστο εξηγούν ότι η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται καθώς «στο πλαίσιο της υλοποίησης της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και της εμπορευματοποίησης της υγείας μειώνονται δραματικά οι δαπάνες του Δημοσίου στο ζωτικό τομέα της υγείας-πρόνοιας και το κράτος αποσύρεται από την στοιχειώδη ευθύνη να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες μεγάλου τμήματος των κατοίκων της χώρας». Μάλιστα, όπως μας λένε σε πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ομολογήθηκε ότι το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας που δεν έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ ανέρχεται στο 20%, μετά την καθιέρωση και της οικονομικής συμμετοχής του ασθενούς, σε αυτό. Τα 5 ευρώ για επίσκεψη στα τακτικά ιατρεία, η πληρωμή του συνόλου του κόστους νοσηλείας και των εργαστηριακών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους καθώς και ποικίλες άλλες πληρωμές με διάφορα ποσοστά, ακόμα και για τους έχοντες ασφαλιστική κάλυψη, έχουν καταργήσει ουσιαστικά το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη. Τονίζουν, μάλιστα, ότι «τα τελευταία χρόνια η αμφισβήτηση του δικαιώματος σε ποιοτική και δωρεάν περίθαλψη ξεκίνησε από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για να περάσει σταδιακά και στους ντόπιους Έλληνες πολίτες».
Προάσπιση του δικαιώματος σε ποιοτική και δωρεάν περίθαλψη
Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία δηλώνουν πρόθυμοι και αποφασισμένοι να προασπιστούν αυτό το δικαίωμα, αφενός με τη συμμετοχή στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα ανοικοδόμησης ενός πραγματικά δημόσιου και δωρεάν καθολικού συστήματος υγείας, αφετέρου με την λειτουργία στην πόλη μας ενός ιατρείου-φαρμακείου κοινωνικής αλληλεγγύης. Ένα ιατρείο που θα προσφέρει, σε μόνιμη βάση, χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους προσερχόμενους, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, Έλληνες και αλλοδαπούς, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίζει δωρεάν και την αναγκαία κατά περίπτωση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση.
Στο ιδρυτικό κείμενό τους οι υγειονομικοί ούτε έχουν αυταπάτες, ούτε όμως είναι διατεθειμένοι να μείνουν σε διαπιστώσεις και δηλώνουν:
– Ότι έχουν πλήρη επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων της αλληλεγγύης στο χώρο της περίθαλψης αλλά και την πεποίθηση ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων εκτός από διακηρυκτικό λόγο απαιτεί και συγκεκριμένες δράσεις.
– Ότι πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης για τους αποκλεισμένους σε όλα τα πεδία και τους τομείς είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού αλλά, κυρίως, για την επαναθεμελίωση σχέσεων και συμπεριφορών που αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό και την εκμετάλλευση.
– Ότι υπάρχει η εμπειρία από ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Ρέθυμνο), από τις οποίες αντλούν αισιοδοξία και κινήσεις μικρότερης κλίμακας που έγιναν στο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη (Τριανδρία).
– Ότι γνωρίζουν, εκ των προτέρων, τις δυσκολίες που θα προκύψουν λόγω των τεράστιων αναγκών που έχουν διαμορφωθεί και των τεχνικών και διαδικαστικών δυσχερειών ανταπόκρισης στην αυξημένη ζήτηση δωρεάν υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας. Για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, οι υγειονομικοί απευθύνονται σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και τα συνδικάτα της Θεσ/νίκης, καθώς και στα Δημοτικά Συμβούλια και τις εκλεγμένες δημοτικές Αρχές, ζητώντας την ηθική και υλική στήριξη, της λειτουργίας ιατρείου δωρεάν παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας υγείας, με υγειονομικούς που δεν εξαργυρώνουν την αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση σε κανένα επίπεδο της κοινωνικής ζωής.
Η υλική στήριξη, όπως αναφέρουν, αφορά οικονομική ενίσχυση εφάπαξ ή σε σταθερή ετήσια βάση για την πληρωμή του αναγκαίου χώρου και των κοινοχρήστων του, τον ιατρικό εξοπλισμό και τα φαρμακευτικά και άλλα αναλώσιμα, τη δαπάνη των ενημερωτικών φυλλαδίων και της απαραίτητης γραφικής ύλης και των πάγιων εξόδων (ρεύμα, τηλέφωνο κ.λπ.).
Η επόμενη συνάντηση των υγειονομικών αλλά και όσων ενδιαφέρονται να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή προγραμματίστηκε για τις 11 Μαϊου στην ΕΔΟΘ. Για πληροφορίες:Λευτέρης Βουζουνιεράκης – 6977862753, Βαγγέλης Ευθυμιάδης – 6938668689, Θεόδωρος Ζδούκος – 6977473737, Ευστράτιος Πλωμαρίτης – 6945588282, Σεραφία Καλαμήτσου – 6972221414, Σάνη Mπουζιάνη – 6936114590. E-mail επικοινωνίας: [email protected].