Το Δημόσιο και χάνει τα ακίνητα και τα τριπλοπληρώνει ως… ενοικιαστής τους. Του Ζαχαρία Ρουστάνη
Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπούλησε ή μάλλον χάρισε… δυόμισι φορές, 28 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου σε δύο θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank.
Η λέξη ξεπούλημα δεν αρκεί για να περιγράψει την καταστροφική συμπεριφορά του μνημονιακού πολιτικού μορφώματος, που μόνο κατ’ ευφημισμόν θα μπορούσε να ονομάζεται πλέον ελληνική κυβέρνηση. Χάρισε 28 ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου και 600 εκατ. ευρώ, σε 20 ετήσιες δόσεις-ενοίκιο των 30 εκατομμυρίων, για να… εισπράξει το ποσό των 261,31 εκατ. ευρώ!
Δύο τραπεζικές εταιρίες ανέλαβαν από προχθές, μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, τη διαχείριση 28 ακινήτων του Δημοσίου με συνολική επιφάνεια 382.000 τ.μ. Πρόκειται για ένα σύστημα πώλησης και λειτουργικής μίσθωσης, που για τους αγοραστές ισοδυναμεί με χρυσωρυχείο, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εισπράξουν δυόμισι φορές τα λεφτά τους και θα τους μείνουν και τα ακίνητα! Μετά το τέλος της μίσθωσης -τι ειρωνεία- το Δημόσιο θα βρίσκεται πρώτο στον κατάλογο των πιθανών αγοραστών, ώστε να… ξαναποκτήσει, εάν το επιθυμεί, τα ακίνητα, αλλά με την τότε τιμή τους!
Στο μενού των «φιλέτων» περιλαμβάνονται το κτίριο της ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Αρχηγείο της Αστυνομίας στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη, το συγκρότημα της Γενικής Γραμματείας Τύπου στην Καλλιθέα, που είχε αποκτηθεί πανάκριβα το 2007, τα υπουργεία Εσωτερικών στη Β. Σοφίας, Δικαιοσύνης στη Μεσογείων και Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μαρούσι, το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, αλλά και το περίφημο Εργοστάσιο Κεράνης στη Θηβών, που είχε αγοραστεί για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Μια ομάδα ακινήτων περνά στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, έναντι 115,5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα, με τίμημα 145,81 εκατ., κατακυρώθηκαν στην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ. Εξωφρενικό «δωράκι» στις δύο θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίες «γιορτάζουν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανακεφαλαιοποίησή τους, την οποία θα πληρώνει για πολλά χρόνια ο ελληνικός λαός.
«Σκανδαλώδης σύμβαση»
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, εξέφρασε την έντονη αντίθεση του κόμματος με αυτήν την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη σύμβαση». «Πρόκειται», λέει, «για κυριολεκτικό ξεπούλημα, το οποίο θα επιβαρύνει τριπλά τον Έλληνα φορολογούμενο, για τους παρακάτω λόγους:
Πρώτον, μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωνε νοίκι για τα κτίρια αυτά. Σήμερα θα εισπράξει 261,31 εκατ. ευρώ τα οποία θα διοχετευτούν εντός 10 ημερών στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας έναντι ενός μη βιώσιμου χρέους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, δεσμεύεται να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκατ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ συνολικά: Μια απόδοση ενοικίου, και μάλιστα εγγυημένη, πολύ πάνω από τις σημερινές τρέχουσες αξίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, το ετήσιο κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο από τα ενοίκια, καθώς θα επιβαρύνεται επιπλέον για την επόμενη εικοσαετία με την ετήσια ασφάλιση των συνολικά 270.460 τ.μ. των 28 κτιρίων όσο και με την τακτική συντήρησή τους, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες μόνο με την έκτακτη ‘‘βαριά συντήρηση”.
Δεύτερον, με το πέρας των 20 χρόνων το Δημόσιο αποκτά δικαίωμα προαίρεσης αγοράς, δηλαδή δικαίωμα να εξαγοράσει όποια κτίρια το ενδιαφέρουν, αλλά στην τότε αγοραία τιμή τους, αλλιώς οι σημερινοί αγοραστές μπορούν πλέον να τα διαθέσουν όπως θέλουν. Με άλλα λόγια, ετοιμάζεται και δεύτερη καταβολή υπεραξίας από μεριάς του ελληνικού λαού, αυτή τη φορά υπέρ των σημερινών αγοραστών.
Τρίτον, υπενθυμίζουμε ότι και οι δυο κτηματικές εταιρίες είναι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών, πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένων με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, κατά 90% στην περίπτωση της Εθνικής (Πανγαία) και κατά 100% στην περίπτωση της Eurobank (Eurobank Properties). Στην πραγματικότητα, τα 28 ακίνητα προστίθενται στην “προικοδότηση” των δύο κτηματικών εταιριών για την πώληση τους, καθώς έχει κλείσει η πώληση της Πανγαίας σε ισραηλινών συμφερόντων fund με έδρα την Ολλανδία, ενώ η Eurobank μαζί με τις θυγατρικές της προσφέρεται ήδη για άμεση ιδιωτικοποίηση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.Είναι φανερό ότι η διακοπή της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και η αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου υπέρ των ζωτικών αναγκών του λαού και της χώρας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι σε θέση να εγγυηθεί και να παλέψει γι’ αυτήν».
Στο ΣτΕ προσφεύγει η Ανοιχτή Πόλη
Στη λίστα περιλαμβάνονται οκτώ κτίρια εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, εναντίον της εκποίησης των οποίων θα προσφύγουν στο ΣτΕ μέλη της Ανοιχτής Πόλης, επικαλούμενα το έννομο συμφέρον τους, που αφορά την προάσπιση εξαιρετικά σημαντικής δημόσιας περιουσίας: «Από τη μεριά μας θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτές τις εκποιήσεις, που εκτός των άλλων συνιστούν απιστία σε βάρος του Δημοσίου, από την πλευρά αυτών που θεωρούν τη δημόσια περιουσία τσιφλίκι τους».