Αναγνωρίζουν όλοι το λάθος αλλά ζητούν αντίδωρα για να καλμάρουν την τερατόικα
Στην αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων παραπέμπει η κυβέρνηση και το μείζον θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης. Οι σαφείς δεσμεύσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Πάνου Καμμένου για την κατάργηση του μέτρου φαίνεται πως γίνονται πιο θολές μετά την απομάκρυνση από το ταμείο της κάλπης. Εξάλλου, για πόσα από τα άδικα μέτρα του 3ου Μνημονίου να πρωτοβρεθούν ισοδύναμα μέτρα;
Όπως εξηγούν σε κάθε τόνο οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων, η δική τους κατηγορία είναι άδικο να εξισώνεται με τα μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αδικία για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα που προσπαθούν να παρέχουν στα παιδιά τους την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή υποστήριξη κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων.
Ειδικά η Κρήτη, όπου ήταν (τιμητικά) υποψήφιοι σχεδόν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, στέλνει αυστηρό μήνυμα τήρησης των υπεσχημένων προς τους εκπροσώπους του κλάδου και της τοπικής κοινωνίας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ηρακλείου, Γιώργος Χατζηδάκης, τονίζει στον Δρόμο πως ο ίδιος και τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να θίξουν το θέμα σε όλους τους αρχηγούς που κατέβηκαν στο νησί την προεκλογική περίοδο: «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος που είναι σήμερα στην κυβέρνηση δεσμεύθηκαν προσωπικά για την κατάργηση του μέτρου σε συναντήσεις μαζί μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “άδικο” το μέτρο και στο debate. Αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα λάβαμε την ίδια διαβεβαίωση, τόσο από τον κ. Μεϊμαράκη όσο και από την κ. Γεννηματά αλλά και από τον κ. Κουτσούμπα, που βρέθηκαν λίγες μέρες πριν τις κάλπες στο νησί. Σήμερα περιμένουμε από όλους να τηρήσουν το λόγο τους».
Την ίδια επισήμανση περιέλαβαν τα μέλη του Συλλόγου και στην επιστολή τους προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζοντάς του πως η εφαρμογή του μέτρου «θα οδηγήσει σε αφανισμό έναν κλάδο που επί σειρά ετών και αποδεδειγμένα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ξενόγλωσση μόρφωση πολλών γενεών Ελλήνων» και καλώντας τον να αποσύρει το μέτρο το οποίο δεν αντέχει «ούτε ο κλάδος, ούτε, βεβαίως, η μέση ελληνική οικογένεια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης, στο Ηράκλειο παρατηρείται ήδη διαρροή περίπου 20% τόσο σε νέες εγγραφές στις μικρές τάξεις όσο και στις επανεγγραφές παλαιότερων μαθητών. Πολλοί γονείς επιλέγουν είτε να διακόψουν την εκμάθηση αγγλικών για το παιδί τους ή καταφεύγουν στη λύση των ιδιαίτερων μαθημάτων, από καθηγητές με αμφίβολα προσόντα, σε εξευτελιστικές τιμές (π.χ. 3-4 ευρώ την ώρα) και φυσικά χωρίς κανένα παραστατικό.
Προς το παρόν, το μέτρο τελεί υπό αναστολή (λόγω προεκλογικής περιόδου) μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Και μπορεί το λάθος να έχει αναγνωριστεί πλέον από όλες τις πλευρές και με κάθε τρόπο, ωστόσο για τη διόρθωσή του πρέπει πρώτα να ερωτηθεί η… τερατόικα.
Μάριος Διονέλλης