«Περιφέρεια, δήμοι και πολίτες μπορούν πλέον να κάνουν τη διαφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων»

Για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων δεσμεύτηκε δημόσια η νέα περιφερειακή αρχή της Αττικής. Ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δημιουργεί ένα νέο τοπίο στο καυτό ζήτημα των απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικά όσα σημείωνε στις 2 Οκτωβρίου σε επιστολή της προς τους δημάρχους αναφορικά με την ανάγκη ενός νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και μια νέα αρχή. Η μεγάλη πρόκληση αφορά στην υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή των ΟΤΑ, που θα εξυπηρετεί τον πολίτη και το περιβάλλον. Η νέα αρχή σχετίζεται με τη συγκεκριμενοποίηση πλέον των βασικών μας αρχών –της αποκέντρωσης, της μικρής κλίμακας, της κοινωνικής συμμετοχής–, αλλά και των εργαλείων μας – του διαχωρισμού, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης».

Εξίσου χαρακτηριστική όμως είναι και η επίθεση που δέχτηκε από την επομένη κιόλας, από τα πρόθυμα κυβερνητικά παπαγαλάκια.

Είναι γεγονός ότι πλέον έχουν ανοίξει άλλοι δρόμοι, στον αντίποδα των διαγωνισμών ΣΔΙΤ, των φαραωνικών σχεδίων, της καύσης. Δρόμοι προς την αποκέντρωση, τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Η δήλωση της Ρένας Δούρου στο Δρόμο

Για όλα αυτά τα θέματα, σε δήλωσή της στον Δρόμο, η περιφερειάρχης Αττικής, αφού αναφέρει τα όσα έγραφε στην επιστολή της προς τους δημάρχους περί της μεγάλης πρόκλησης και της νέας αρχής, σημειώνει:

«Άραγε, η μεγάλη πρόκληση ή η νέα αρχή φόβισαν την κυβέρνηση και την ώθησαν να υιοθετήσει κινδυνολογικούς και τρομοκρατικούς τόνους, χρησιμοποιώντας μάλιστα και φράσεις-κλισέ, του τύπου “θα γίνει η Αθήνα Νάπολη” και “θα πλημμυρίσει η Αθήνα με σκουπίδια”; Η απάντηση έχει μάλλον να κάνει με το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, ο λόγος δίνεται στους δήμους προκειμένου να μάθουν, να πάρουν θέση και να συμβάλουν εμπράκτως με την κατάρτιση τοπικών σχεδίων στη νέα πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην κατεύθυνση της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή και της επανάχρησης, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα.

Για πρώτη φορά σπάει το ταμπού της αδιαφάνειας στο θέμα αυτό.

»Και όσοι, επί χρόνια, είχαν συνηθίσει στις συζητήσεις και τις συμφωνίες κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών και της κοινωνίας, τώρα βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα – δεδομένα που ενέκριναν με την ψήφο τους οι πολίτες. Δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία οι τεράστιες εγκαταστάσεις μαζικής επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που δεσμεύουν τα δημοτικά τέλη εν αγνοία των ΟΤΑ για τα επόμενα 30 χρόνια, δεν μπορούν πλέον εν έτει 2014 να αποτελούν μονόδρομο. Και δεν θα αποτελέσουν μονόδρομο. Γιατί έτσι επιτάσσει η νομιμότητα – ευρωπαϊκή και εθνική.

»Γιατί, σε αντίθεση με τα όσα διακινούν κυβέρνηση και πρόθυμα ΜΜΕ, ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. προέρχεται ακριβώς από τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής. Σήμερα η Ε.Ε. δίνει έμφαση και χρηματοδοτεί τα προγράμματα διαλογής στην πηγή και την κομποστοποίηση. Παράλληλα, αυστηροποιεί τις οδηγίες για τα σύμμεικτα και αυξάνει τους στόχους για την ανακύκλωση (70% ώς το 2030). Τίποτα από αυτά δεν υπηρετεί η σημερινή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. Είμαστε ουραγοί στην ανακύκλωση, αυτό τα λέει όλα.

»Τα ψέματα τελείωσαν. Περιφέρεια, δήμοι και πολίτες μπορούν πλέον να κάνουν τη διαφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με κερδισμένους την κοινωνία και το περιβάλλον!»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!