Λίγο μόλις διάστημα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο χωρών για την ενδυνάμωση της Ν.Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ και τις θερμές δηλώσεις για «καλό κλίμα» και «πλαίσιο συναντίληψης», το Αιγαίο όλο και περισσότερο θυμίζει περιοχή τις παραμονές θερμού επεισοδίου.

Δεκάδες είναι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από μαχητικά, κατασκοπευτικά και μη επανδρωμένα αεροπλάνα ενώ με προκλητικό τρόπο και σχεδόν σε καθημερινή βάση οι πιλότοι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα, μικρά και μεγάλα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μόλις προχθές Τετάρτη, και ως την ωρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πραγματοποιήθηκαν 26 παραβιάσεις και 30 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων η Κως, η Ρόδος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Κάρπαθος και βορειοτέρα η Σάμος. Η προκλητικότητα της Άγκυρας ξεπέρασε τα συνηθισμένα της επίπεδα αν συνυπολογιστεί ότι οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση και μετά το «έντονο» διάβημα διαμαρτυρίας που επιδόθηκε στον Τούρκο πρέσβη από το υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγες μέρες νωρίτερα, μεγάλη εντύπωση είχαν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του ιστότοπου Nordik Monitor (πρόκειται για αντικαθεστωτικό, τουρκικό ιστότοπο με έδρα τη Σουηδία) ότι στα πλαίσια της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», οι ειδικές δυνάμεις της χώρας πραγματοποίησαν άσκηση με σενάριο την κατάληψη ελληνικού νησιού.

Η πολιτική ελίτ των Αθηνών, πειθαρχώντας στις απαιτήσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται να στείλει δεύτερη δόση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία αποδυναμώνοντας την άμυνα των νησιών μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο εκδηλώνεται και μια οξύτατη διπλωματική παρέμβαση, όπου σε υψηλούς τόνους και υπό συνεχείς απειλές, Τούρκοι αξιωματούχοι επαναφέρουν το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου ως προϋπόθεση για την μη έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε αυτά. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προσδιόρισε 16 μεγάλα νησιά που διαθέτουν στρατό και οπλικά συστήματα για την άμυνά τους και επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί παραβίασης της Συνθήκης της Λοζάνης και την Συμφωνία των Παρισίων σημείωσε υπαινικτικά: «Όταν στρατιωτικοποιούνται αυτά τα νησιά, τότε κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει κουβέντα απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας που έχουν αμυντικό στόχο».

Ελληνική σιωπή – Δυτική στήριξη

Τη στιγμή που η πολιτική ελίτ των Αθηνών, πειθαρχώντας στις απαιτήσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται να στείλει δεύτερη δόση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία αποδυναμώνοντας την άμυνα των νησιών μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ακολουθεί το δόγμα του υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτακόπουλου: «Είναι άσχημη στιγμή να λες κακά λόγια για την Τουρκία στο ΝΑΤΟ». Έτσι, παρά τις ευθείες απειλές, αποφεύγει να καταγγείλει σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ τις πρόβες πολέμου στο Αιγαίο, ενώ μένει ακόμα αναπάντητη η δεύτερη επιστολή του Τούρκου πρέσβη Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ που μεταξύ άλλων σημείωνε: «Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Από την πλευρά της η Άγκυρα αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γεωπολιτική της αναβάθμιση προσφέροντας υπηρεσίες τόσο στη Δύση όσο και στη Ρωσία, αποσπώντας επαίνους και δώρα από όλες τις πλευρές. Δύση και Ανατολή σιωπούν επιδεικτικά στη νέα εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ενώ η Τουρκία, κλείνοντας τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα προς τη Συρία, φανερώνει τις προθέσεις της για νέες, επιθετικές ενέργειες στη Συρία. Ταυτόχρονα, σε Κύπρο και Αιγαίο, έχει ουσιαστικά επιβάλει την ατζέντα της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και επιχειρεί να δημιουργήσει αντίστοιχα τετελεσμένα και στο πεδίο, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την υποχωρητικότητα και το κλίμα συμβιβασμού της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.

Η ουκρανική κρίση εμφανίζεται ως παράθυρο ευκαιρίας για την αποφασιστική προώθηση όλων των επιθετικών βλέψεων της Άγκυρας και η ανοχή της δυτικής συμμαχίας αποθρασύνει τις ενέργειές της δημιουργώντας όρους νέου μετώπου ανάφλεξης σε ολόκληρη την περιοχή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!