Τριαντάφυλλος Σερμέτης, Η Θεολογία της Αφύπνισης
Η πατερική μεταστροφή στη νεότερη θεολογία της Ελλάδας
Οι έννοιες του καλού και του κακού προσδιορίζουν τη ζωή και το θάνατο. Δεν έχουν νομική, ηθική ή άλλη έννοια. Είναι ένα γεγονός υπαρξιακής επιλογής. Η ελευθερία του ανθρώπου δεν έγκειται στο να επιλέξει ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Η ελευθερία είναι το να έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο τρόπους ύπαρξης. Όταν ο άνθρωπος παραμένει στην προφάνεια της υλικής υπόστασής του, αδυνατεί να ξεπεράσει το μηδέν και κινείται στα όρια της αβύσσου. Αρνείται αυτό που τον ξεπερνάει και αναπτύσσει την ατομική ιδιοτέλεια. Η μοναδικότητά του στρέφεται κατά του θνητού χαρακτήρα της ατομικότητάς του και αυτό είναι το κίνητρο για τη φιλοδοξία της εξουσίας. Η τάση προς την υλικότητα και τον εξωτερικό κόσμο οδηγεί στον απόλυτο μηδενισμό. Αυτή είναι και η κόλαση στην πραγματικότητα της ανθρώπινης υπόστασης. Η αδυναμία της να συσχετιστεί και να κοινωνήσει.
Η αξία της ορθόδοξης θεολογίας λοιπόν, αν πραγματικά υπάρχει, έγκειται στο γεγονός ότι απαντά στα πραγματικά προβλήματα πραγματικών ανθρώπων και σε πραγματικές εποχές. Στο βιβλίο αυτό, η θεολογία γίνεται αντικείμενο μελέτης ως λόγος που θεραπεύει την ανθρώπινη υπόσταση και της δίνει την προοπτική της ελπίδας, σε έναν κόσμο που η απελπισία φωλιάζει στις ψυχές και διαβρώνει ως αρρώστια την πνευματική κατάσταση των ανθρώπων.
Επιμέλεια, πρόλογος, σημειώσεις-σχόλια: Δημήτρης Β. Προύσαλης
Ένα βιβλίο γεμάτο δυνατές γυναίκες – το κοινό διεθνώς θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (WSD) για το 2016- περιμένει τους φίλους των λαϊκών παραμυθιών να αναζητήσουν τα στοιχεία δύναμης που προσδιορίζουν και σμιλεύουν γυναικείες φιγούρες, ηρωίδες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων και καταγωγών, και αν τους συγκινήσουν, να τα μεταφέρουν σε όσους εκτιμούν πως τα έχουν ανάγκη μέσα από τις ιστορίες που θα επιλέξουν να τους αφηγηθούν. Στη συλλογή αυτή, Δυνατές Γυναίκες παραδίδουν το κουβάρι των ιστοριών τους σε 19 σύγχρονους παραμυθάδες, άντρες και γυναίκες, και αποκαλύπτουν στάσεις και πρακτικές δύναμης αλλάζοντας τη ζωή τους, προσδοκώντας να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν ανθρώπους πολλούς.
Λέιλα Χάλεντ, O λαός μου θα ζήσει
Η αυτοβιογραφία μιας επαναστάτριας
Σαράντα τρία χρόνια μετά την πρώτη έκδοση της, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Α/συνεχεια, η αυτοβιογραφία της θρυλικής αεροπειρατίνας, που έμελε να γίνει το σύμβολο της Παλαιστινιακής αντίστασης, αλλά και της αξιοπρέπειας των καταπιεσμένων λαών του κόσμου.
Ένα ανάγνωσμα που μιλάει όχι μόνο για τη Χάλεντ αλλά για έναν ολόκληρο λαό που συνεχίζει, όπως και η ίδια, να αντιστέκεται περήφανα και με κάθε μέσο. Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό της εποχής και μία πρόσφατη συνέντευξη της Λέιλα Χάλεντ, υπεύθυνης σήμερα του Τμήματος Προσφύγων και του Δικαιώματος στην Επιστροφή του PFLP, του οποίου είναι και μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Η Λέιλα Χάλεντ διατελεί επίσης μέλος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου.
Ντομένικο Λοζούρντο, Η πάλη των τάξεων
Μια πολιτική και φιλοσοφική ιστορία
Από το διακηρυγμένο «τέλος της πάλης των τάξεων» τα ένδοξα χρόνια του κράτους πρόνοιας, μέχρι το ξέσπασμα της παρούσας κρίσης που έκανε το περιοδικό Time να αναρωτιέται «ποιά θα ήταν η γνώμη του Μαρξ;», ο καθηγητής Ντομένικο Λοζούρντο επιχειρεί μια νέα ανάγνωση της ταξικής πάλης των Μαρξ και Ένγκελς. Ένα εγχείρημα που αποφεύγει εύκολα μανιχαϊστικά σχήματα, τα οποία ανάγουν τα πάντα σε μια απλουστευτική σύγκρουση «φτωχών» και «πλουσίων», αγνοώντας την πολυπλοκότητα των μορφών καταπίεσης (άρα και αντίστασης) στον σύγχρονο κόσμο.
Κυκλοφορεί ο Mανδραγόρας, τεύχος 55
Στο τεύχος θα διαβάσετε: Αφιέρωμα: Ιάσων Δεπούντης (1919-2008), Εκατό χρόνια από την απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου, Το βίωμα της Ειδομένης, Προτάσεις ποιητικών αναγνώσεων: Νανά Ησαΐα (1994-2003), Μεταφράσεις ποιημάτων των Alexander Nawrocki, Edna Millay, Μπεγόνια Καγιεχόν, Πάμπλο Πικάσο, Ταχάρ Μπεν Τζελούν, Δοκίμια του Ηλία Τσιμπιδάρου, του Δήμου Χλωπτσιούδη, του Ηρακλή Καλλέργη, της Μαρίας Γεωργιάδου, της Χλόης Κουτσουμπέλη, Μια ανέκδοτη συζήτηση του ποιητή Γιώργου Καραβασίλη (1949-2004) με τον ποιητή Θανάση Κωσταβάρα (1927-2007), Μια ανέκδοτη συνέντευξη του Νικου Καρούζου στον ποιητή Σπύρο Κατσίμη, Ένα μικρό εξομολογητικό κείμενο του Θεσσαλονικιού σημαντικού συγγραφέα Τόλη Νικηφόρου