Ανακοίνωσε το «άναμμα» της Σπίθας

Με μια δίωρη ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοίνωσε την ίδρυση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, με το σημειολογικό όνομα Σπίθα, ζητώντας την ενεργοποίηση του κόσμου στην κατεύθυνση της ανυπακοής στο Μνημόνιο και την κυβέρνηση, η οποία -όπως τόνισε- δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση.

Θέτοντας στο επίκεντρο ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας, εθνικής άμυνας και κοινωνικής αναγέννησης, υπογράμμισε ότι πρέπει «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να πετύχουμε την αναγκαία ριζική στροφή στους εθνικούς μας προσανατολισμούς».
Συνοψίζοντας τα θέματα που άνοιξε, σημείωσε:
«Πρώτον: Η επίθεση που δεχόμαστε σήμερα έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες και αφορά όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής: την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας, η Ήθος μας, την Παιδεία, την Οικονομία και τέλος την Κοινωνική Συνοχή και την Εθνική μας Ακεραιότητα.
Δεύτερον: Με τον Εμφύλιο Πόλεμο οι Αμερικανοί ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν. Και έμειναν. Έως σήμερα. Παράλληλα με το ΝΑΤΟ και με την Ευρώπη μας αποκόψανε από τον υπόλοιπο κόσμο. Και αφού πρώτα μας γλύκαναν με τα Σχέδια Μάρσαλ, Ντελόρ κ.λπ. έφτασε η ώρα της πληρωμής. Τώρα την σκυτάλη πήραν οι παλιοί μας γνώριμοι, οι Γερμανοί.
Σήμερα μας θεωρούν χώρα τρίτης κατηγορίας. Μας ανεβοκατεβάζουν διεφθαρμένους, ανίκανους, απατεώνες και μας απειλούν να μας διώξουν από τον Παράδεισο του 4ου οικονομικού Ράιχ που χτίζουν στις πλάτες ολόκληρης της Ευρώπης η οποία, θα το δείτε, σύντομα θα δείξει σημάδια εντονότατης αντίδρασης. Εκτός κι αν σφίξουμε το ζωνάρι μας έως ασφυξίας και κλείσουμε τα μάτια μπροστά στα εθνοκτόνα σχέδιά τους. Έτσι το γνωστό “Ανήκομεν εις την Δύσιν” έχει καταντήσει βραχνάς για τη χώρα και το λαό μας.
Τρίτον: Επειδή η Δύση δεν είναι πια επιλογή αλλά καταναγκασμός, δεν έχουμε παρά δύο δρόμους μπροστά μας. Αφού φυσικά πρώτα μπορέσουμε να βρούμε τρόπους να σταθούμε στα πόδια μας
α) έχοντας πίσω μας το κύρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας να επαναδιαπραγματευτούμε σαν ίσος προς ίσον όλο το πλέγμα των σχέσεών μας με μόνο κριτήριο την ανεξαρτησία της χώρας και τα συμφέροντα του λαού μας ή
β) να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να πετύχουμε την αναγκαία ριζική στροφή στους εθνικούς μας προσανατολισμούς που θα μας εξασφαλίσουν με ισότιμους όρους την Εθνική μας Ανεξαρτησία και Ασφάλεια, καθώς και την οικονομική μας επιβίωση, ανάπτυξη, αυτοτέλεια.
Τέταρτον: Η σημερινή κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έγιναν κομμάτια εξουσίας χάρη στην εμπιστοσύνη και την εύνοια των δυνάμεων της ξένης εξάρτησης. Επομένως, σήμερα, ό,τι κι αν λένε σε μιας τους ιθαγενείς, είναι πιστά όργανα της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αυτή εκπορεύεται από τα δύο Κέντρα της Διεθνούς Εξουσίας με την οποία και τα δύο κόμματα είναι στενά συνδεδεμένα: τις ΗΠΑ και την Ευρώπη την Τραπεζών.
Πέμπτον: Πέραν αυτών των δύο κομμάτων εξουσίας ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα συνέτεινε παθητικά είτε ενεργητικά στο ιδεολογικό, πολιτικό και ηθικό αφοπλισμό του Ελληνικού Λαού σε όλη την περίοδο του δικομματισμού από το 1974 έως σήμερα, όπου οι αντιδράσεις των αριστερών κομμάτων δεν είναι ανάλογες με την πρωτοφανή επίθεση που δέχεται ο ελληνικός λαό, καθώς και με τα νατοϊκά σχέδια που απειλούν την ίδια την αυτοτέλεια της χώρας. Και
Έκτον: Αναφέρθηκα ήδη στην Ελληνική Βουλή και επαναλαμβάνω ότι ο τραγικός ρόλος της Βουλής σήμερα συνίσταται στο να καλύπτει με το κύρος της μια ουσιαστικά, ηθικά και ιστορικά παράνομη διαδικασία με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας. Τελικά αυτή η διαδικασία μάς οδηγεί στον τέλειο εθνικό εξευτελισμό και συγχρόνως στην διακωμώδηση του Κοινοβουλευτικού μας Πολιτεύματος. Επομένως η Ανυπακοή, που θα πρέπει να είναι το κεντρικό μας σύνθημα γι’ αυτή την περίοδο και η αφετηρία των ενεργειών μας, ώστε να ακυρώνονται στην πράξη όλες οι παράνομες, αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε ανεξάρτητου, του κάθε ελεύθερου Έλληνα!».

Η θέση της χώρας
Θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για τη θέση της Ελλάδας, για το πώς έχουμε φτάσει έως εδώ ως χώρα, έκανε λόγο για μαγγανοπήγαδο. Πιο συγκεκριμένα, αναρωτήθηκε: «Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι :
– Η σημερινή κρίση αφορά, εξίσου, όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους αυτής της χώρας στον ίδιο βαθμό, αδιάφορο αν ο ένας θίγεται σήμερα περισσότερο από τον άλλο; Δεδομένου ότι αν αυτή η χώρα βουλιάξει, τότε θα πνιγούμε όλοι μαζί.
– Την ασφυκτική μοναξιά μας επιτείνει το γεγονός ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκονται όλοι οι λαοί του κόσμου, ειδικά της Ευρώπης. Ο καθένας προσπαθεί με όλα τα μέσα να σωθεί χωρίς να περιμένει βοήθεια από πουθενά;
– Δεν υπάρχει σήμερα ούτε ίχνος διεθνούς αλληλεγγύης.
– Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις αντί να εξασφαλίζουν στο λαό να ζει χάρη σε ένα σύστημα ανάπτυξης στηριγμένο στις δικές του παραγωγικές δυνάμεις καταφύγανε στην εύκολη λύση των δανείων από ξένες δυνάμεις. Η βασική αιτία γι’ αυτό δεν ήταν μόνο η ανικανότητα αλλά και το σύστημα των πελατειακών σχέσεων που μετέβαλε τον κρατικό μηχανισμό σ’ έναν αληθινό Μινώταυρο που ζούσε με το αίμα του λαού. Αυτό είναι ένα μαγγανοπήγαδο, η δική μου απάντηση είναι μία και απλή: πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό.
– Είμαστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί αυτό άλμα που θα μας βγάλει από την καταναλωτική υστερία που κυριάρχησε στη ζωή μας; Έχουμε τις υποκειμενικές δυνατότητες, ώστε να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς δάνεια και δίχως να απλώνουμε το χέρι ζητώντας ελεημοσύνη απ’ τους άλλους; Είμαστε σε θέση να γίνουμε, ουσιαστικά, ανεξάρτητοι;».
Χαρακτηρίζοντας την εθνική άμυνα μείζον θέμα, ζήτησε:
«1) Eκπόνηση νέου εθνικού αμυντικού δόγματος εκτός των σχεδίων του ΝΑΤΟ.
2) Eπανεξέταση των σχέσεών μας με το ΝΑΤΟ στην προοπτική της εξόδου. Ειδικότερα, θεωρεί αναγκαίο τον επαναπροσανατολισμό των εξωτερικών σχέσεων της χώρας, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της άμυνας με προμήθεια υπερσύγχρονου αμυντικού υλικού από τη Ρωσία και την Κίνα. Ο ίδιος, έχοντας επίγνωση ότι αυτή του η θέση αντιφάσκει με το σύνθημα για μείωση των εξοπλισμών, επιφυλάχθηκε για ειδικότερες προσεγγίσεις».

Ανεξάρτητες επιτροπές
Τέλος, ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε όσους συμφωνούν μαζί του «να σχηματίσουν ανεξάρτητες Επιτροπές Πρωτοβουλίας στους χώρους που ζουν, που εργάζονται και που σπουδάζουν, με σκοπό την ενημέρωση, τον προβληματισμό αλλά και την δραστηριοποίηση και την πραγματοποίηση παρεμβάσεων με όποια και όσα μέσα διαθέτουν.
Σε ένα μελλοντικό στάδιο αυτές οι διάσπαρτες Επιτροπές θα πρέπει να προσπαθήσουν να έχουν επαφή η μια με την άλλη, ώστε να συντονιστούν οι δράσεις τους, για να φτάσουμε στο επίπεδο δημιουργίας Επιτροπών Πρωτοβουλίας που να καλύπτουν ένα τομέα εργασίας, μια σχολή, μια συνοικία, μια πόλη, ακόμα και μια περιοχή.
Εγώ προσωπικά έχω ήδη σχηματίσει γύρω μου μια δεκαμελή Επιτροπή Πρωτοβουλίας αποτελούμενη από φίλους και συνεργάτες και είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στον συντονισμό σε ευρύτερη κλίμακα.».

Φ.Λ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!