Ξεσηκωμός σε Ελλάδα κι εξωτερικό για την πρωτοφανή απόφαση της ΔΟΕ για την πάλη

Δεν έχει προηγούμενο το κύμα αντιδράσεων για την πρόθεση -αν όχι απόφαση- της ΔΟΕ να πετάξει εκτός ολυμπιακού προγράμματος το άθλημα της πάλης. Τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό υπάρχει ξεσηκωμός, αφού η πάλη θεωρείται ταυτισμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αρχαιότητα ώς σήμερα.
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, η κινητικότητα είναι έντονη κι αναμένεται να γίνει εντονότερη με συντονισμένες δράσεις το προσεχές διάστημα – αν και η αρτηριοσκληρωτική Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή των εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακών Αγώνων δύσκολα θα ακούσει τις φωνές. Γίνονται, πάντως, μεγάλες προσπάθειες να πιεστεί όσο γίνεται η ΔΟΕ.
Η ομοσπονδία πάλης εξέδωσε ανακοίνωση-καταπέλτη, σύμφωνα με την οποία «η πάλη ως άθλημα υφίσταται από τότε που ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη γη. Κάθε πολιτισμός της παγκόσμιας Ιστορίας περιλαμβάνει το αγώνισμα της πάλης είτε ως μέσο ψυχαγωγίας είτε ως μέσο εξάσκησης για αυτοάμυνα».
Και συνεχίζει: «Η πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ για την απομάκρυνση της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν σχετίζεται απαραίτητα με οικονομοτεχνικά κριτήρια κι ούτε είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Οι αθάνατοι της ΔΟΕ, προτού πραγματοποιήσουν αυτή την απόφαση, θα πρέπει να αναλογιστούν τις ιδεολογικές κυρίως συνέπειες και τον διεθνή αντίκτυπο από την αφαίρεση ενός εκ των ακρογωνιαίων λίθων του ολυμπιακού κινήματος».
Σε άλλο σημείο τονίζεται το εξής: «Η πάλη είναι το άθλημα-σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων και τα σύμβολα δεν καταργούνται». Η πάλη μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 708 π.Χ.
Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι ήδη έχει παραιτηθεί από το πόστο του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας ο Ράφαελ Μαρτινέτι. Σε συνάντηση των μελών της ομοσπονδίας, ο Μαρτινέτι ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ηγηθεί καμπάνιας για την παραμονή του αθλήματος στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, όμως έλαβε μόνο το 50% των ψήφων με αποτέλεσμα να ανακοινώσει την παραίτησή του από την προεδρία.
Κριτική για τις μέχρι τώρα άκαρπες κινήσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας έγινε, μεταξύ άλλων, και από τον θρύλο του αθλήματος, τον Ρώσο Αλεξάντερ Καρέλιν, ενώ αντιδράσεις για την ΔΟΕ υπάρχουν στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες.
Δηλώσεις έγιναν τόσο από τον υφυπουργό αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, όσο και από τη γεν. γραμματέα Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου.
Η θέση, εξάλλου, του αθλητικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνοψίζεται, όπως αναφέραμε αναλυτικά την περασμένη εβδομάδα, στο ότι «…σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν προβλέπεται από τους ολυμπιακούς θεσμούς, τις συμβάσεις και τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της ΔΟΕ, εάν η γενική συνέλευση της ΔΟΕ επικυρώσει την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής για κατάργηση του αθλήματος της πάλης, η ΕΟΕ οφείλει να ασκήσει βέτο, ακόμα και να αφαιρέσει το δικαίωμα κατάχρησης των ολυμπιακών σημάτων και της ιστορικής κληρονομιάς των αγώνων από τους εμπόρους της βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος. Με κάθε κόστος. Ή με τους κερδοσκόπους ή με τον αθλητισμό. Και τα δυο μαζί δεν χωράνε».
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, λοιπόν, θα κλιμακωθούν οι κινήσεις από την πλευρά της πάλης προκειμένου να λάβει το θέμα όσο το δυνατόν μεγαλύτερες διαστάσεις, με τη συνδρομή προσωπικοτήτων του αθλητισμού και των γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος είναι στην κρίσιμη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου στην ΔΟΕ να παραμείνει το άθλημα στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

Β.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!