Μπορεί οι ρυθμοί της ρωσικής προέλασης στα μέτωπα της Ανατολικής Ουκρανίας να είναι αργοί, και οι μικρές πόλεις και περιοχές που καταλαμβάνονται να μην συνιστούν στρατηγικής σημασίας απώλειες. Η τάση αυτή, όμως, φαίνεται να σταθεροποιείται, δημιουργώντας προϋποθέσεις κατάρρευσης του μετώπου. Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο τις ρωσικές προθέσεις στο ουκρανικό μέτωπο: «Θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι δεν θα επαναληφθεί το σενάριο με τις συμφωνίες του Μινσκ, δεν θα παγώσει το μέτωπο, και η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Συμπλήρωσε μάλιστα εμφατικά ότι το μόνο που απομένει να φανεί είναι πόσο έδαφος θα απομείνει στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο.
Την ίδια στιγμή στη Δυτική συμμαχία επικρατεί αναβρασμός με την είδηση ότι στρατεύματα από τη Βόρεια Κορέα έχουν ήδη μεταφερθεί στη Ρωσία για εκπαίδευση, και ότι ορισμένα τμήματα ειδικών δυνάμεων έχουν ήδη προωθηθεί στο Κουρσκ, όπου συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μετά την ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος. Οι ΗΠΑ θεωρούν την παρουσία Βορειοκορεατών στη Ρωσία σημαντική κλιμάκωση, και προειδοποιούν ότι αποτελούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ουάσιγκτον, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος δήλωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, επιχειρώντας να συνδέσει έτσι την ουκρανική σύγκρουση με τις εντάσεις στη Ν.Α. Ασία.
Από την πλευρά του το Πεντάγωνο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την άρση των περιορισμών στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία για πλήγματα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας. Δηλώνει μάλιστα ότι θα υπάρξει άρση ακόμη και αν τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας δραστηριοποιούνται εντός ρωσικού εδάφους, υποστηρίζοντας τις ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Αν και είναι γνωστό ότι η Ρωσία και η Β. Κορέα έχουν υπογράψει πρόσφατα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και αμοιβαία υποστήριξη αν μια χώρα δεχθεί επίθεση, η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την παρουσία Βορειοκορεατών στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Σε δηλώσεις του πάντως ο Πούτιν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση των οπλικών τους συστημάτων σε πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, προειδοποίησε ότι σε αυτή την περίπτωση η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επισπεύσει τον επαναπατρισμό των αντιβαλλιστικών συστημάτων που προμήθευσε πρόσφατα στο Ισραήλ – εννοώντας ότι θα τα χρειαστεί η ίδια… Μπορεί να έχουμε εθιστεί με αυτή την ανταλλαγή απειλών, μπορεί να αποτελούν δοκιμασίες των ανοχών της κάθε πλευράς, δεν παύουν όμως να είναι δραματικές – διότι αποτελούν ευθείες απειλές κατά της ίδιας της επιβίωσης ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Σ.Π.