Ο Ντράγκι κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των γερουσιαστών για ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που είχε τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Αλλά βγήκε βαριά τραυματισμένος: υπέρ της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», στην οποία συμμετέχουν οι πάντες πλην των ακροδεξιών της Μελόνι, ψήφισαν μόνο 172 γερουσιαστές, ενώ θεωρητικά ο Ντράγκι είχε την υποστήριξη 272 από τα συνολικά 321 μέλη της ιταλικής Γερουσίας. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν εξαιτίας της απόφασης των 5 Αστέρων, επικεφαλής των οποίων βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Κόντε, να απέχουν από την ψηφοφορία. Με άλλα λόγια, η πρόσφατη αποστασία του Τζουζέπε Ντι Μάιο και δεκάδων ακόμη Πεντάστερων βουλευτών και γερουσιαστών κάθε άλλο παρά διασφάλισε τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Προχθές τη νύχτα λοιπόν ο μη εκλεγμένος «οικουμενικός» πρωθυπουργός Ντράγκι αναγκάστηκε να μιμηθεί το παράδειγμα του Βρετανού ομολόγου του και να υποβάλει την παραίτησή του. Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα δεν την έκανε δεκτή, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει: την επόμενη εβδομάδα θα ζητηθεί εκ νέου ψήφος εμπιστοσύνης. Έτσι η πολύμορφη κρίση και ο πόλεμος προκαλούν μία ακόμη «παράπλευρη απώλεια», φέρνοντας την Ιταλία πιο κοντά στην προοπτική πρόωρων εκλογών. Ο Σαλβίνι θυμήθηκε μάλιστα την τριπλή εκλογική συμμαχία της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς: μια ακόμη ιταλική πρωτοτυπία, αφού απαρτίζεται από δύο κυβερνητικά κόμματα (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) και από την αντιπολίτευση (Αδελφοί της Ιταλίας υπό την Μελόνι).
Προσδοκίες από τις κάλπες
Οι ακροδεξιοί, όντας η μοναδική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, αναδεικνύονται πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό άνω του 23% όσων σκοπεύουν να ψηφίσουν (διευκρίνιση απαραίτητη, καθώς πολλοί Ιταλοί ήδη δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανένα κόμμα ή/και δεν θα πάνε στις κάλπες). Δεύτερο έρχεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (22%), τρίτη η Λέγκα του Σαλβίνι (14%) και τέταρτοι πλέον οι ξεδοντιασμένοι από τους αλλεπάλληλους συμβιβασμούς και τις αποστασίες 5 Αστέρες (12%). Ακολουθεί η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι (8%), η συμμαχία των ευρωπαϊστών (5%), και μετά μια πανσπερμία μικρότερων κομμάτων και συνασπισμών – όπου πλέον κατατάσσεται και η κάποτε πανίσχυρη αλλά σήμερα αναξιόπιστη Αριστερά.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Σαλβίνι ελπίζει ότι η ανασύσταση της τριπλής συμμαχίας μπορεί να αποσπάσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να κυβερνήσει – αν και πλέον μαέστρος της Δεξιάς θα είναι μάλλον η Μελόνι. Τις ελπίδες της Δεξιάς ενισχύει το γεγονός ότι ο αντίπαλος, «προοδευτικός» πόλος (Δημοκρατικό Κόμμα, 5 Αστέρες κ.ά.) έχει ραγίσει, αφού το Δημοκρατικό Κόμμα είναι σφοδρά δυσαρεστημένο με την «ανεύθυνη» στάση του Κόντε και γενικά των 5 Αστέρων. Από την πλευρά τους, οι τελευταίοι προσδοκούν να αποσοβήσουν τον κίνδυνο πλήρους εκλογικής εξαφάνισης, καθώς η εναπομείνασα λαϊκή βάση τους έχει απηυδήσει εξαιτίας της μετατροπής τους σε οικόσιτα του Ντράγκι…
Επιστροφή της αστάθειας
Όλων όμως οι σχεδιασμοί είναι στον αέρα. Μια σειρά παράγοντες δεν προδιαθέτουν για ομαλές εξελίξεις: η λαϊκή απελπισία από τις διαψεύσεις των υποσχέσεων και τη χειροτέρευση των όρων διαβίωσης, οι θύελλες της πολύμορφης κρίσης, οι τρικυμίες που έχουν προκληθεί από την ιταλική εμπλοκή στον πόλεμο της Ιταλίας κ.λπ. Η αστάθεια, που είχε κρυφτεί κάτω από το χαλί του Ντράγκι, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, κι όλα τίθενται σε αμφισβήτηση. Εμφανής έκφραση της ανησυχίας που διακατέχει ξανά τους κύκλους της ιταλικής ελίτ είναι η κατρακύλα του Χρηματιστηρίου και η αύξηση των spread για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα.
Παγώνει επίσης σε μεγάλο βαθμό η δραστήρια ιταλική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, για την οποία ο Ντράγκι αρνούνταν να δίνει λόγο στο ιταλικό κοινοβούλιο. Το ίδιο και οι προσδοκίες της ελίτ να φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών τάξεων όλα τα βάρη της κρίσης και των επιπτώσεων του πολέμου, ώστε η ίδια να εξακολουθήσει να κερδοσκοπεί και να κερδοφορεί. Είναι χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη η θρασύτατη κοινή ανακοίνωση των Γάλλων και Ιταλών εργοδοτών (Medef και Confindustria), που την Τετάρτη κάλεσαν Μακρόν και Ντράγκι να ανακοινώσουν τη λήψη «αντιδημοφιλών αλλά αναγκαίων μέτρων, όπως είναι η περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων της ενέργειας»! Τώρα θα αναγκαστούν να περιμένουν…