Το νέο περιστατικό γυναικοκτονίας που συνέβη ακριβώς έξω από το Α.Τ Αγίων Αναργύρων με θύμα μια 28χρονη, πέρα από τραγικό, αποτελεί και ένα περιστατικό που αναδεικνύει την προβληματική στάση του κράτους και ειδικά της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, η 28χρονη Κυριακή Γρίβα πήγε στο αστυνομικό τμήμα μαζί με έναν φίλο της προκειμένου να ζητήσει τη συνοδεία περιπολικού μέχρι το σπίτι της, καθώς φοβόταν πως εκεί καραδοκεί ο πρώην σύντροφός της με σκοπό να της κάνει κακό. Ωστόσο, με δικαιολογία την έλλειψη διαθεσιμότητας περιπολικού, οι αστυνομικοί την προέτρεψαν να επικοινωνήσει με την Άμεση Δράση ώστε να της παράσχει τη συνοδεία περιπολικού. Η άτυχη γυναίκα έκανε το τηλεφώνημα αυτό ακριβώς έξω από το αστυνομικό τμήμα και όσο μιλούσε στο τηλέφωνο τής επιτέθηκε με μαχαίρι και την σκότωσε ο πρώην σύντροφός της, μπροστά στα μάτια του φίλου της που την συνόδευε.

Εξοργιστικοί χειρισμοί

Αυτό που είναι πραγματικά εξοργιστικό είναι πως έπειτα από τη δημοσίευση του ηχητικού της κλήσης της προς την Άμεση Δράση, φαίνεται πως λίγα δευτερόλεπτα πριν τη δολοφονία της ο αστυνομικός της λέει χαρακτηριστικά πως «το περιπολικό δεν είναι ταξί», παρά τους φόβους που εκφράζει η ίδια για την ασφάλεια της. Αντίστοιχα, αδιανόητοι είναι όλοι οι χειρισμοί της αστυνομίας καθώς είναι απορίας άξιο γιατί οι αστυνομικοί δεν κάλεσαν οι ίδιοι την Άμεση Δράση, γιατί δεν επέμειναν η γυναίκα να μείνει στο Α.Τ μέχρι να έρθει το περιπολικό αλλά και γιατί δεν κινήθηκε άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία δεδομένου ότι ο δολοφόνος είχε βεβαρυμμένο παρελθόν ενώ παλιότερα η 28χρονη του είχε κάνει και μήνυση για κακοποίηση και απόπειρα βιασμού. Παράλληλα αποκαλύφθηκε πως το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων διέθετε περιπολικό εκείνη την στιγμή το οποίο όμως δεν θέλησαν να διαθέσουν καθώς υποτιμήθηκε η σοβαρότητα της καταγγελίας, πράγμα που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι αστυνομικοί φαίνεται να μην ζήτησαν καν το όνομα της 28χρονης για να γραφτεί στο βιβλίο συμβάντων. Επιπλέον θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δολοφονία συνέβη μπροστά από το φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος, του οποίου ο φρουρός παρενέβη για να αφοπλίσει το δράστη αφού ο ίδιος είχε όχι μόνο μαχαιρώσει την 28χρονη αλλά και προλάβει να αυτοτραυματιστεί στη συνέχεια. Ο φρουρός δήλωσε πως δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό μέχρι να είναι πολύ αργά, ενώ για τον ίδιο αποκαλύφθηκε πως είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίες και διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα – αδικήματα για τα οποία είχε εκτίσει 12 μήνες από την ποινή του και είχε αποφυλακίστηκε το 2023 με βούλευμα.

Πάλι στα μαλακά

Η νεαρή γυναίκα παρότι κινήθηκε με τον σωστότερο δυνατό τρόπο, δολοφονήθηκε –αφού και επειδή ήρθε αντιμέτωπη με την πλήρη αδιαφορία και την ανικανότητα της αστυνομίας– από τον σεσημασμένο πρώην σύντροφό της μπροστά στο αστυνομικό τμήμα και με την παρουσία ενός επίσης καταδικασμένου αστυνομικού. Δυστυχώς το σενάριο είναι τέτοιο που κανονικά θα έπρεπε να μπορεί κανείς να το φανταστεί μόνο στο πλαίσιο κάποιας μαύρης κωμωδίας ή σάτιρας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν υπάρχουν τέτοιες όταν κανείς αναφέρεται στη στάση του κράτους και ειδικά της αστυνομίας απέναντι στους πολίτες, θα έπρεπε να έχουν υπάρξει άμεσα μια σειρά από παραιτήσεις με πρώτη αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, και εν συνεχεία των αστυνομικών που έχουν την επιχειρησιακή ευθύνη όχι μόνο για αυτό το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων αλλά συνολικά για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Αντ’ αυτού, ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. προχώρησε στη μετάταξη όσων αστυνομικών ενεπλάκησαν στο περιστατικό και εν συνεχεία δήλωσε πως θρηνεί και πενθεί μαζί μας. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση κάνει λόγο απλά για αλλαγή ορισμένων πρωτοκόλλων ενώ παρέχει πλήρη κάλυψη στον Μ. Χρυσοχοϊδη. Παράλληλα, δεν έλειψαν και ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. που προχώρησαν σε αδιανόητα χυδαίες δηλώσεις όπως αυτές του Μ. Σφακιανάκη που συσχέτισε τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα με το γεγονός ότι η δράση της στα social media προκάλεσε τη ζήλια του πρώην συντρόφου της, αλλά και του Π. Μαντούβαλου που είπε πως δεν γίνεται να βασανίζεται ο πρωθυπουργός και να του χαλάει όσα κάνει μια γυναικοκτονία σε ένα αστυνομικό τμήμα…

Απαιτούνται μέτρα

Η δολοφονία της Κ. Γρίβα είναι η πέμπτη γυναικοκτονία μέσα στο 2024 και για πολλοστή δυστυχώς φορά αποδεικνύεται πως υπάρχει δομικό πρόβλημα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια και πολλά από αυτά είναι ανατριχιαστικά παρόμοια. Πέρα από το νομικό ζήτημα του όρου «γυναικοκτονία» που βρίσκεται στο δημόσιο διάλογο, είναι φανερό πως υπάρχουν μια σειρά από ελλείψεις που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να προστατευτούν από τέτοια περιστατικά. Αυτές αφορούν το συνολικό πλαίσιο στήριξης μιας γυναίκας που είναι θύμα κακοποίησης, τη δυνατότητα που της δίνεται να μείνει μακριά από τον κακοποιητή, τη διαθεσιμότητα ξενώνων και την παροχή οικονομικής ενίσχυσης και απασχόλησης στα θύματα ώστε να μπορούν στην πράξη να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον. Παράλληλα, η στάση της αστυνομίας στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση αλλά κοντεύει να αποδειχθεί κανόνας. Έπειτα από τη δολοφονία της Κ. Γρίβα έχουν έρθει στη δημοσιότητα καταγγελίες και άλλων γυναικών που είτε διώχθηκαν από αστυνομικά τμήματα είτε κακοποιήθηκαν μέσα σε αυτά, ενώ στο παρελθόν υπήρξαν πολλές ακόμη περιπτώσεις όπου είναι διαπιστωμένο ότι η αστυνομία αρκούνταν στο να συμβουλέψει το θύμα να γυρίσει σπίτι του, ή απλά προχωρούσε σε ορισμένες παραινέσεις προς τον κακοποιητή.


Αστυνομία και διαφθορά

Η γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, αλλά και οι υπόλοιπες καταγγελίες σχετικά με τη στάση της αστυνομίας σε παρόμοιες καταστάσεις, δεν αποτελούν απλώς ένα δείγμα της υποτίμησης τέτοιων περιστατικών ή μιας συστημικής πλευράς της πατριαρχίας, αλλά επιπρόσθετα συνδέονται συνολικά με τη δράση της αστυνομίας στη χώρα. Μέσα σε λίγα χρόνια η αστυνομία έχει καταφέρει να συνδεθεί με μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς και trafficking ενώ αδρανεί χαρακτηριστικά όταν καλείται να επιτελέσει τον ρόλο της, ειδικά όταν αυτός δεν είναι η καταστολή των πολιτών. Αυτό σε συνδυασμό με την κατάσταση της δικαιοσύνης, δημιουργεί την αίσθηση στην κοινωνία ότι οι πολίτες δεν μπορούν να απευθυνθούν στο κράτος για να δικαιωθούν ή να προστατευθούν ούτε καν για τα στοιχειώδη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε όλες τις μετρήσεις των τελευταίων ετών η αστυνομία, η δικαιοσύνη, τα κόμματα και η Βουλή βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Όσο και αν το πολιτικό σύστημα πασχίζει να τα παρουσιάσει ως μεμονωμένα και ασύνδετα περιστατικά, τα Τέμπη, ο Κολωνός, η Greek Mafia, το Blue Horizon, η οπαδική βία και οι Άγιοι Ανάργυροι φέρνουν στην επιφάνεια όλη τη δυσωδία ενός συστήματος που βρίσκεται σε πλήρη σύμφυση με τις ελίτ, που δολοφονεί, συγκαλύπτει και είναι απόλυτα εχθρικό προς την κοινωνία. Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα αποτελεί άλλο ένα περιστατικό συστημικής συνέργειας που οφείλεται στην ανικανότητα, την αδιαφορία, την εχθρότητα και τη διαφθορά του κράτους και είναι απαραίτητο αυτά να σαρωθούν με εκκωφαντικό τρόπο για να μην έχουμε και άλλα θύματα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!