Μετά το ξέσπασμα στο Περού συνεχίζεται η αναταραχή και στη Χιλή, όπου πρόσφατα με δημοψήφισμα αποφασίστηκε η σύνταξη ενός νέου Συντάγματος από μια νέα Εθνοσυνέλευση. Καθημερινά σημειώνονται μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της αιματοβαμμένης κυβέρνησης Πινιέρα και την άμεση διεξαγωγή εκλογών για τη νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Την Τρίτη οι καραμπινιέροι επιτέθηκαν στο Σαντιάγκο με γκλομπ, δακρυγόνα και εκτοξευτές νερού σε χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν «Κάτω ο Πινιέρα». Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Τετάρτη σε μαζική κινητοποίηση για την απελευθέρωση των εκατοντάδων πολιτικών κρατούμενων, που παραμένουν φυλακισμένοι από την αρχή του λαϊκού ξεσηκωμού, πριν ένα χρόνο.
Στο Εκουαδόρ οι συντριπτικές αποδείξεις για την ενοχή της υπουργού Ρόμο στη δολοφονική καταστολή της λαϊκής εξέγερσης του περασμένου Οκτωβρίου (φύλλο 470, σελ. 17), η ανάμιξή της σε υποθέσεις διαφθοράς και η απόφασή της για περικοπή του προϋπολογισμού για την παιδεία ώστε να βρεθούν χρήματα για την ίδρυση… Αστυνομικού Πανεπιστημίου, ανάγκασαν τη βουλή να την καθαιρέσει και να ζητήσει την παραπομπή της στη δικαιοσύνη. Ήταν μια κίνηση κατευνασμού της λαϊκής αγανάκτησης από ένα τμήμα του πολιτικού συστήματος, που όμως ακυρώθηκε σχεδόν αμέσως από τον πάλαι ποτέ κεντροαριστερό πρόεδρο της χώρας: ο Λένιν Μορένο, σε μια απόπειρα επίδειξης πυγμής καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές και η δημοτικότητά του καταρρέει, την αντικατέστησε με έναν στρατηγό της Αστυνομίας…
Τέλος, στη Γουατεμάλα, όπου το 60% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το πολιτικό σύστημα έχει λεκιαστεί από απίστευτη διαφθορά και αλληλομαχαιρώματα (φύλλο 459, σελ. 15), εκδηλώθηκε εκ νέου ένα μεγάλο λαϊκό ξέσπασμα. Λίγο νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί ότι μόλις το 15% των κονδυλίων που είχαν εγκριθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας έφτασε στο δημόσιο σύστημα υγείας: η μερίδα του λέοντος κατέληξε στις τσέπες πολιτικών, ολιγαρχών και κάθε είδους «μεσαζόντων». Όταν λοιπόν η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Τζιαματέι προώθησε με διαδικασία εξπρές έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό, το ποτήρι ξεχείλισε. Το περασμένο Σάββατο πάνω από μισό εκατομμύριο Γουατεμαλτέκων διαδήλωσε στην πρωτεύουσα: η ειρηνική κινητοποίηση χτυπήθηκε άγρια από την αστυνομία (40 τραυματίες, 30 συλλήψεις), και τότε ένα τμήμα των διαδηλωτών έβαλε φωτιά στο κτίριο της βουλής. Την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε τη βοήθεια του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, δηλώνοντας ότι «η δημοκρατία απειλείται από τον όχλο»! Όλα αυτά πυροδότησαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, εξαναγκάζοντας την ήδη διαιρεμένη κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί: την Τετάρτη η βουλή ακύρωσε τον προϋπολογισμό που η ίδια είχε ψηφίσει 4 μέρες πριν!