Χτύπησε, πάλι, ο ανεκδιήγητος Σαμαράς. Για να επαναπατρίσει τους ακροδεξιούς, επανέφερε από τον Έβρο τη σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική: «Ο φράχτης αυτός έχει δουλέψει για το καλό του τόπου και οι θεωρίες ότι θα πρέπει να τον ρίξουμε, να τον γκρεμίσουμε, ώστε να μπαίνουν μέσα οι λαθρομετανάστες και να τους παρέχουμε νοσοκομειακή και ασφαλιστική κάλυψη είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός». Την απάντηση του την έστειλε το… ΠΑΣΟΚ, που ανακοίνωσε: «Δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζει όλους, όσοι εισέρχονται παράτυπα στο έδαφός της». Το κόμμα του Β. Βενιζέλου, βέβαια, ξέχασε ότι τον φράχτη στον Έβρο ξεκίνησε με πολλές τυμπανοκρουσίες ο ΠΑΣΟΚος Χρ. Παπουτσής, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Έλεγε τότε ότι ο φράχτης στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

Δυο μέρες μετά τους «λαθρομετανάστες» του Σαμαρά που δεν θα πρέπει «να τους παρέχουμε νοσοκομειακή και ασφαλιστική κάλυψη», ήρθε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, να του εξηγήσει τι είναι οι «λαθρομετανάστες»:

«Καθώς μαίνονται πόλεμοι σε μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, καθώς και σε άλλες περιοχές, υπολογίζεται ότι 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους το πρώτο εξάμηνο του 2014, σηματοδοτώντας την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των βίαια εκτοπισμένων. Η νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), με τίτλο Τάσεις Α’ Εξαμήνου 2014 καταδεικνύει ότι, από τα 5,5 εκατ. των νέων εκτοπισμένων, 1,4 εκατ. διέσχισαν διεθνή σύνορα κι έγιναν πρόσφυγες, ενώ οι υπόλοιποι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας τους. Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ο ήδη εκτοπισμένος πληθυσμός, οι αναθεωρήσεις στοιχείων, οι εκούσιες επιστροφές και τα περιστατικά μετεγκατάστασης, ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν βοήθεια από την Υ.Α. ανήλθε σε 46,3 εκατ. στα μέσα του 2014 – υπερβαίνοντας κατά περίπου 3,4 εκατ. τον αντίστοιχο αριθμό στα τέλη του 2013 και σημειώνοντας νέο ρεκόρ. […] “Το 2014 είδαμε τον αριθμό των ανθρώπων υπό την προστασία μας να αυξάνεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Όσο η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να αποτυγχάνει στην εύρεση πολιτικών λύσεων για τις υπάρχουσες συγκρούσεις και στην πρόληψη νέων συγκρούσεων, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειές τους”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. “Το οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος της παροχής φροντίδας στους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους βαραίνει κυρίως τις φτωχές κοινότητες, που έχουν τη μικρότερη ικανότητα να ανταπεξέλθουν. Η ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο όλο και περισσότεροι ευάλωτοι άνθρωποι να μένουν χωρίς κατάλληλη υποστήριξη”».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!