Αρχική πολιτική Καλώς τα ναυτάκια…

Καλώς τα ναυτάκια…

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Gerald Ford στάθμευσε στη Σούδα και το πλήρωμά του «ξέδωσε» με το αζημίωτο…

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Gerald Ford στάθμευσε στη Σούδα για ανεφοδιασμό αλλά και για την «αναψυχή» του προσωπικού του. Το αεροπλανοφόρο έχει πλήρωμα έξι χιλιάδες ναύτες και αξιωματικούς ενώ θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα του στόλου των ΗΠΑ, καθώς πέρα από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, μπορεί να υποστηρίξει πάνω από εβδομήντα πέντε αεροσκάφη. Είναι προφανές πως η παρουσία του αεροπλανοφόρου αφορά τον έλεγχο και την εμπλοκή των ΗΠΑ –και της Ελλάδας εν προκειμένω– στον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στην Παλαιστίνη. Αυτό όμως που λανσάρεται ως απόδειξη της ασφάλειας που παρέχει η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα αποτελεί παράλληλα και παράγοντα σημαντικού κινδύνου. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που έχει ειπωθεί ότι οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα αποτελούν εν δυνάμει στρατιωτικούς στόχους σε περίπτωση που υπάρξει κάποια περιφερειακή ανάφλεξη. Ωστόσο, η παρουσία τέτοιων πλοίων αναβαθμίζει σημαντικά αυτό τον παράγοντα κινδύνου καθώς πέρα από τη στρατιωτική τους σημασία, αποτελούν και γόητρο για τον αμερικανικό στόλο πράγμα που τα καθιστά στόχους με υψηλό συμβολισμό. Αυτό έχει φανεί και στον πόλεμο στην Ουκρανία με αντίστοιχο ρωσικό πλοίο. Επιπλέον η χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων διογκώνει προφανώς και τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο περιστατικό ή ακόμη και ένα ατύχημα.

Μεθυσμένοι Αμερικανοί ναύτες ξυλοκόπησαν 15χρονες στα Χανιά

Επεισόδια και συμπλοκές

Πέρα όμως από την αυξημένη εμπλοκή που παράγει για τη χώρα μας αυτού του είδους η συνεργασία, χαρακτηριστικά είναι και όσα διαδραματίστηκαν στην πόλη των Χανίων όπου οι ναύτες βγήκαν να «ξεσκάσουν». Καταρχάς, η υποδοχή του πληρώματος ζήλεψε αυτή που γίνεται στην Αθήνα κατά την άφιξη αρχηγών κρατών, καθώς αποφασίστηκε να κλείσουν δρόμοι στην πόλη ώστε να μπορούν να σταθμεύσουν ανενόχλητα τα αμερικανικά λεωφορεία. Στη συνέχεια οι ναύτες ξεχύθηκαν στην πόλη, μέθυσαν και έκαναν διάφορα επεισόδια. Πέρα από περιστατικά συμπλοκών μεταξύ τους καταγγέλθηκαν και δύο περιστατικά ξυλοδαρμού ντόπιων. Το πρώτο αφορά τον ξυλοδαρμό δύο 15χρονων κοριτσιών από ναύτες στο Παλιό Λιμάνι της πόλης, τα οποία ευτυχώς κατόρθωσαν να διαφύγουν τρέχοντας.

Το δεύτερο αφορά έναν μεθυσμένο ναύτη ο οποίος παρενόχλησε και γρονθοκόπησε τους θαμώνες ενός μαγαζιού ενώ στην συνέχεια συνελήφθη από την αστυνομία. Ο ίδιος προέβαλε αντίσταση στην σύλληψή του ενώ με τον πλέον περιφρονητικό τόνο δήλωσε πως η αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να τον συλλάβει και πως οι αστυνομικοί είναι εκείνοι που θα μπουν στη φυλακή αφού μιλήσει με το ΝΑΤΟ. Η συμπεριφορά αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό καθώς έχει επαναληφθεί πολλές φορές στην πόλη των Χανίων ενώ επιπλέον η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ περιλαμβάνει διάταξη που προβλέπει πως οποιαδήποτε παράβαση των αμερικανικών πληρωμάτων είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Διόλου παράλογες επομένως οι δηλώσεις του ναύτη που τελικά πέρα από τραμπούκος ήταν και καλά διαβασμένος.

Η παρουσία των ΗΠΑ στη Σούδα αποτελεί το παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα έπειτα από τη συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε λιμάνι στην επικράτεια. Αυτή την κατάσταση, α λα Τρούμπα τη δεκαετία του 1960, προσπαθούν οι ντόπιοι αλλά και οι κυβερνητικοί παράγοντες να την παρουσιάσουν ως τομή στην ανάπτυξη με ύφος και στυλ που θυμίζει το περίφημο «Καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα» ενώ η χώρα μοιάζει πιο αποικία από ποτέ.

Σχόλια

Exit mobile version