Αρχική πολιτική παραπολιτική Και διηγώντας τα να κλαις… (φ.389)

Και διηγώντας τα να κλαις… (φ.389)

Εφοπλιστής με ψαρόβαρκα

Πήγε να ρωτήσει ο παππούς γιατί δεν του δίνουν το «ειδικό πρόσθετο κοινωνικό μέρισμα» που εξαγγείλανε σαν αντισταθμιστικό στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και τον ενημέρωσαν ότι αποκλείστηκε γιατί η βαρκούλα των πέντε μέτρων που έχει αραγμένη στην παραλία της Σύμης θεωρείται στοιχείο πολυτελούς διαβίωσης! Η ξύλινη βάρκα μου που την έχω 27 χρόνια είναι πολυτέλεια, ρε παιδιά; ρώτησε έκπληκτος. Είσαι πλούσιος, παππού, πλοιοκτήτης, και δεν το λες! του έκανε πλάκα ο καφετζής το απόγευμα. Και η περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Και δεν έχει καθόλου πλάκα. Μ’ αυτούς που μας κάθισαν στο σβέρκο, μόνο οι παλιές σαμπρέλες για σωσίβια είναι ακόμα αφορολόγητες!

Δημήτρης Καραβοκύρης

Φόρος στην αναπνοή

Συνεχώς φορτώνουν τον κόσμο με χαράτσια, κάθε είδους και μεγέθους. Κι έχουν πάντα μια ευπρόσωπη αιτιολογία. Άλλα είναι «οδηγίες» της Ευρώπης, άλλα είναι υποχρεώσεις από τα μνημόνια, άλλα για να σωθούν οι τράπεζες, άλλα για «εξορθολογισμό», άλλα για το περιβάλλον, κι όλα αθροίζονται σε ποσά που μειώνουν απανωτά τα ήδη ξεφτιλισμένα εισοδήματα της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, γιατί, εννοείται, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν γίνεται αισθητό από τους βουλευτές με τους χοντρούς μισθούς και τη μειονότητα των πλουσίων που δεν τους αγγίζουν τα άφθονα «χαρατσάκια». Τελευταίο, φρέσκο, το χαράτσι στις πλαστικές σακούλες του σούπερμαρκετ. Με 5 λεπτά (4+ΦΠΑ) τη σακούλα και με 11 λεπτά τη σακούλα μετά από ένα χρόνο (110% αύξηση!) χρεώνεται και ο πιο φτωχός καταναλωτής. Με βάση 150 σακούλες ετησίως (τρεις περίπου τη βδομάδα) ανά καταναλωτή, το «χαρατσάκι» (ένα τέταρτο του οποίου είναι καθαρός φόρος, ΦΠΑ, και το υπόλοιπο πάλι φόρος με πιο ευγενή ονομασία) θα είναι, σε ένα χρόνο, περίπου 15 ευρώ. Αν υπολογιστεί στο σύνολο των καταναλωτών, ανέρχεται σε νέο φόρο αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό σαν πλεόνασμα θα μας το πλασάρουν!
Πέρα από το φοροεισπρακτικό μέρος, αποσκοπούν και στο να συνηθίσουν τον πολίτη να φορολογείται εξτρά για κάθε τι. Ακόμα κι επειδή αναπνέει!

Μπ. Ροϊλός

Κατσικίσιο ή πρόβιο

Σε ποσοστό 85% οι πολίτες απαντούν ότι θα ψήφιζαν ξανά το ίδιο στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό της φιλοσυριζαίικης εφημερίδας «Έθνος». Αυτό σε συνδυασμό με το ποσοστό 63%, στην έρευνα της MRB, των πολιτών που δήλωσαν ότι θα έφευγαν από την Ελλάδα αν μπορούσαν, δείχνει ανάγλυφα πώς βιώνει η πλειονότητα της κοινωνίας την «επιτυχία» της κυβερνητικής πολιτικής! Ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε ποιο θα ήταν το ποσοστό εάν έθεταν στους πολίτες το ερώτημα «θα τους γιαουρτώνατε αν μπορούσατε;»!

Κώστας Έξαρχος

Σκοτώνουν τα «μικρά ψάρια»

…Η μικρή επιχειρηματικότητα βλέπεις, δεν έχει τα μεγάλα ονόματα και τα χοντρά πορτοφόλια και τις χοντρές επαφές, στα οποία στοχεύει η κυβέρνηση για να στηρίζεται και να τη στηρίζουν οι εδώ και έξω από δω μεγαλοεπιχειρηματίες! Οι οποίοι θέλουν να κυριαρχήσουν, εξαφανίζοντας κάθε μικρό ντόπιο επαγγελματία.
Αντίθετα, η κ. Αχτσιόγλου και οι υπόλοιποι υπουργοί, με πρωταγωνιστή τον άλλο θεωρητικό μαρξιστή της πυρκαγιάς κ Τσακαλώτο, έχουν φροντίσει να εξοντώσουν κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία με ανηλεή φορολογία, ανύπαρκτα κίνητρα ύπαρξης και ανάπτυξης, και ουσιαστικό αποκλεισμό από εύκολο τραπεζικό δανεισμό…
…Εγώ θέλω να δω την Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει έφοδο σε μια πολύ μεγάλη επιχείρηση. Ή σε ένα από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Και να υποχρεώνει τους επιχειρηματίες σε προσλήψεις. Και μετά τα ξαναλέμε. Γιατί μέχρι τώρα κυνηγάει πιτσαρίες, εστιατόρια και σουβλατζίδικα. Για να μην κοροϊδευόμαστε δηλαδή.

Γ. Παπαδόπουλος – Τετράδης

 Κυριλέ ή κουρελέ δημοσιογραφία;

Στο πρωτοσέλιδο (3 Ιαν.), με μισή σελίδα στο εσωτερικό και δύο μεγάλες φωτογραφίες, αναγγέλλει η «Καθημερινή» τις ταραχές και τους 22 νεκρούς στο Ιράν. Στο ίδιο φύλλο, στην 9 σελίδα, στη στήλη «ΣΥΝΤΟΜΑ», με ένα πολύ μικρό μονοστηλάκι, αναγγέλλει την είδηση για τις ταραχές στην Ονδούρα και τους 31 νεκρούς από σφαίρες αστυνομικών εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη νοθεία στις πρόσφατες εκλογές. Δεν χρειάζεται κουίζ για να βρεθεί η διαφορά. Το καθεστώς του Ιράν που εκλέγεται με καθαρές εκλογές δεν είναι αρεστό στους Αμερικάνους, ενώ το καθεστώς της Ονδούρας που είναι νόθο και διεφθαρμένο στηρίζεται από τους Αμερικάνους. Έτσι, αντιλαμβάνονται την αντικειμενικότητα και την αλήθεια οι εκδότες και οι συντάκτες της «Καθημερινής».  Ρυπαρογραφία για να διδάσκεται στα πανεπιστήμια…

Άλκης Τυπάλδος

Σχόλια

Exit mobile version