Εν μέσω αντιδράσεων από αυτοδιοικητικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και κινήματα πολιτών θα πραγματοποιηθεί η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Χερσόνησο της Κρήτης. Ένας ξεκάθαρα νεοαποικιακός θεσμός, που συγκροτήθηκε το 2011 με την αρχή των πρώτων μνημονιακών συμβάσεων, και με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο του “προτεκτοράτου Ελλάδα” από την γερμανική πλευρά. Βασικός μοχλός της παραπάνω στόχευσης είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνιστώντας το προκάλυμμα για την διείσδυση των γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Σαν αποτέλεσμα κάθε χρόνο παρελαύνουν παράγοντες της αυτοδιοίκησης στις κατά τόπους συνεδριάσεις της Συνέλευσης, με προεξάρχοντες τους κκ Πατούλη, Τατούλη, Μπουτάρη κλπ

Η “ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Δήμων και Περιφερειών με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας”, διακυρηγμένος επίσημος στόχος της Συνέλευσης, αποτελεί απλά άλλη μία διατύπωση του κλασικού νεοαποικιακού στερεοτύπου “η φιλεύσπλαχνη μαμά Γερμανία φροντίζει την κακόμοιρη κόρη Ελλάδα που δεν μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της”.

Και πώς το κάνει αυτό;  Καταγράφοντας την περιουσία των ΟΤΑ, προωθώντας την δράση Γερμανικών Ινστιτούτων (και του Rosa Luxemburg που πρόσκειται στην γερμανική αριστερά), εφαρμόζοντας πολιτικές σχετικά με την αποκομιδή των απορριμάτων ή τον τουρισμό Υγείας, διαμορφώνοντας πλαίσια για την κινητικότητα των νέων επιστημόνων (δηλαδή την αφαίμαξη της χώρας από τους νέους επιστήμονες της) και προωθώντας πολιτικές “συναδέλφωσης και ξεπεράσματος παλαιών διχασμών μεταξύ των δύο λαών” (δηλαδή το θάψιμο του δίκαιου ελληνικού αιτήματος των Γερμανικών αποζημιώσεων για την Κατοχή).

Στη φετινή Συνέλευση ενδέχεται να παρευρίσκεται και η Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που δείχνει την πολύ μεγάλη σημασία που δείχνει η Γερμανία για τον θεσμό. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση “νίπτει τας χείρας της”, ρίχνοντας το μπαλάκι της διεξαγωγής της Συνέλευσης στους αυτοδιοικητικούς φορείς της Κρήτης και συγκεκριμένα τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη. Την ίδια στιγμή που είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει την Συνέλευση για να παραστήσει τον καλό μαθητή της γερμανικής πολιτικής, ειδικά τώρα που υποτίθεται “βγαίνουμε από τα μνημόνια και την επιτήρηση”. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι τόσο οι τοπικοί όσο και οι κεντρικοί φορείς απαξιώνουν την δίκαιη οργή της κοινωνίας που αισθάνεται ότι προσβάλλεται η ιστορική της μνήμη με την διεξαγωγή της Συνέλευσης. Όλα αυτά με την εξαίρεση των λίγων μαρτυρικών Δήμων που διαμαρτύρονται μαζί με τα κινήματα πολιτών.

Από την 1η εώς την 3η Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Χερσόνησο της Κρήτης. Φετινό θέμα της Συνέλευσης θα είναι “Από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της Πράξης”. Στην φετινή Συνέλευση ενδέχεται να παρευρίσκεται και η Άνγκελα Μέρκελ.

Στην πρώτη γραμμή το θέμα των αποζημιώσεων

Αιχμή του δόρατος για τις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στην Κρήτη, είναι το θέμα των Κατοχικών Αποζημιώσεων. Άλλωστε, μόλις στις 16 του Σεμπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Βιάννο το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, όπου συμμετείχαν οι μαρτυρικοί Δήμοι της Κρήτης, επιζώντες Αντιστασιακοί και από τα Ολοκαυτώματα και πλήθος πολιτών από όλο το νησί. Στα ομόφωνα ψηφίσματα της συνάντησης σημειωνόταν:

“Επισημαίνουμε τον κίνδυνο από ενέργειες ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» και να υπονομευτεί από μηχανισμούς εξαγοράς του γερμανικού κράτους, που απευθύνονται ιδίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νεολαία και διάφορες κοινωνικές οργανώσεις και έχουν ως κύριους στόχους την απονεύρωση του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και την παραχάραξη της ιστορίας. Στο πλαίσιο αυτό αξιώνουμε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χερσονήσου τη ματαίωση της συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Χερσόνησο. Αξιώνουμε επίσης την κατάργηση των γερμανικών νεοαποικιοκρατικών «θεσμών» και πρωτοβουλιών, όπως η «Ελληνογερμανική Συνέλευση», το «Ελληνογερμανικό Ταμείο», το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» κ.α. Ζητάμε ΖΗΤΑΜΕ από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να μην προσχωρήσουν σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που συμψηφίζουν, υπονομεύουν και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.”

Ταυτόχρονα, το Σάββατο 6 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε η Παγκρήτια Σύσκεψη Μαρτυρικών Τόπων στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου, με αφορμή τα 75 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού από τους Γερμανούς. Στο ψήφισμα της σύσκεψης αναφέρεται: “Λέμε ΟΧΙ στην Γερμανοελληνική Συνέλευση της υποτέλειας και της ιδιοτέλειας. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τη λεηλασία της χώρας μας. Λέμε ΝΑΙ στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των δύο Λαών, ελληνικού και γερμανικού, στα στέρεα θεμέλια της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Εκφράζουμε, για άλλη μία φορά, την ευγνωμοσύνη μας για τους πολίτες και τις οργανώσεις από τη Γερμανία που στηρίζουν ενεργά τον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!”

Είπαν – έγραψαν για την Συνέλευση

“Δεν πιστεύουμε στις «χάντρες για τους ιθαγενείς». Η Συνέλευση ζητά, πρώτα απ’όλα,  την καταγραφή της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και των πόρων του ελληνικού λαού γενικά και του κρητικού λαού  ειδικότερα, για να μπορέσουν οι γερμανικοί μονοπωλιακοί όμιλοι να διεισδύσουν βαθιά στον διαμοιρασμό των πόρων και της εργατικής δύναμης στην Ελλάδα  χάριν του κέρδους και των μονοπωλιακών τους συμφερόντων.  Το γερμανικό κράτος και κεφάλαιο,  που πρόσφατα  πλούτισε περαιτέρω  μέσω της  θέσπισης αλλά και της κρίσης του ευρώ,  θέλει τώρα να ολοκληρώσει την επώδυνη για τους  λαούς αρπακτική του στρατηγική. Να υφαρπάξει  προνομιακά αυτό, και όχι άλλα διεθνή κέντρα ,  τους οικονομικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας  μας, για να «επενδύσει» πάνω στην εξαθλίωση του λαού μας, συμπληρώνοντας τις νεοαποικιακές  πολιτικές των ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείων κλπ . Εδώ και καιρό οι εκπρόσωποι του γερμανικού κράτους και της οικονομικής γερμανικής ελίτ  θέτουν μονομερώς  ζητήματα, που αυτά πρώτα και προνομιακά  θα συζητηθούν  στην Χερσόνησο , υποσκελίζοντας το  δίκαιο ζήτημα των επανορθώσεων, πώς δηλαδή  θα αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων των περιοχών της Κρήτης, της εμπορευματοποίησης του νερού, του τουρισμού- σε συνεργασία με την σκανδαλώδη υφαρπαγή των περιφερειακών αεροδρομίων από τον όμιλο της Fraport, όμιλο ανήκοντα κατά πλειοψηφία στο Γερμανικό Δημόσιο – και άλλων μορφών μεγάλης κλίμακας  μπίζνες στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη.
Δημήτρης Μπελαντής, δρ Νομικής – Δικηγόρος

“Πραγματικοί αλλά ανομολόγητοι στόχοι τους είναι η καταγραφή όσων πλουτοπαραγωγικών πηγών της «εποπτευόμενης» πατρίδας μας έχουν ακόμη ξεφύγει από τον πλήρη έλεγχο των επικυριάρχων και η επακόλουθη λεηλασία τους.
Με δεδομένο μάλιστα ότι κάθε αναφορά τους στα κατοχικά εγκλήματα των χιτλερικών απουσιάζει από τον λόγο τους, απώτερος στόχος τους είναι η πλαστογραφία ή/και η ολοσχερής διαγραφή της τραυματικής μνήμης του ελληνικού λαού, αναφορικά με τα εγκλήματα των οποίων υπήρξε θύμα στην Κατοχή.
Ας μην ξεχνάμε ότι, τότε στην Κατοχή, όπως και τώρα, στη νέα προσπάθεια κατοχής υπό το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, ο φόρος αίματος της Ελλάδας ήταν και είναι ο πιο υψηλός.
Με τις σκέψεις αυτές τίθεται και πάλι το ζήτημα της μνήμης, ατομικής και συλλογικής, που είναι σώμα και πνεύμα και ψυχή. Αναπόσπαστο κομμάτι της είναι και τα τραύματα που σφραγίζουν την ιστορία των ατόμων και των λαών.
Και όρος για να στερεωθεί η πραγματική φιλία είναι οι λαοί να θυμούνται τις ώρες που πλησίασαν και εμπνεύσθηκαν αμοιβαία, αλλά και τις εγκληματικές στιγμές, όπου ο ένας έβλαψε τον άλλο. Γι’ αυτό μιλά η αρχαία τραγωδία, γι’ αυτό μιλούν οι μάρτυρες κάθε νέας τραγωδίας που βιώνει ο λαός μας, οι άλλοι λαοί.”
Πέπη Ρηγοπούλου, πανεπιστημιακός

“Είναι ντροπή να αποδεχόμαστε τον ηθικό εκμαυλισμό από την Γερμανία, που έτσι επιχειρεί να βάλει στο χέρι δήμους, άρα και να ορθώσει ανάχωμα σε κάθε συζήτηση για τα εγκλήματα της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, που γέμισαν με αίμα και καταστροφή την πατρίδα μας. Είναι άσκηση εξωτερικής πολιτικής αντικειμενικά και από τους δήμους και τις περιφέρειες, όταν μετέχουν σε τέτοια κατασκευάσματα με την Γερμανία, που στοχεύει έτσι να κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για το δίκαιο των επανορθώσεων, όταν ακόμη και η Ναμίμπια στην Αφρική θέτει το θέμα σε κάθε επίπεδο συζήτησης με τους Γερμανούς.”
Γιώργος Μαργαρίτης, ιστορικός

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χερσόνησο στο ξενοδοχείο Lyttos Beach (έξω από τη Χερσόνησο , περιοχή Ανάληψης), στις 1 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!