Και η αλήθεια είναι ότι η πόλη του Καραμανλή, του Βενιζέλου, των Ψωμιάδη και Παπαγεωργόπουλου, είχε για περισσότερο από δύο δεκαετίες αποδεχτεί τη μοίρα της συντηρητικής πόλης όπου πελατειακά δίκτυα, εκκλησιαστικοί παράγοντες και παρέες «κουμπάρων» αναλαμβάνουν εξουσίες και εκπροσωπούν τους πολίτες της στο κοινοβούλιο.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, τα πρώτα exit poll δημοσιεύονται και ο χάρτης δείχνει τη Θεσσαλονίκη ροζ. Το χρώμα που έχει δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο το υπουργείο Εσωτερικών.
Τα αποτελέσματα κυλούν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη δύναμη σε όλες τις λαϊκές γειτονιές της πόλης, πρώτος στην Καλαμαριά και σε όλες τις Δυτικές Συνοικίες.
Ο στόχος των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου, ήταν τουλάχιστον να διπλασιάσουν τις δυνάμεις τους στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Τελικά κατάφεραν να τις τριπλασιάσουν και να αναδειχτεί για πρώτη φορά ένα αριστερό κόμμα πρώτο στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Σχεδόν τριπλάσιες ήταν οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καθώς από 21.112 ψήφους το 2009, στις εκλογές της Κυριακής έφτασε τις 60.799.
Στο ποσοστό όμως τα πράγματα πήγαν καλύτερα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έφτασε το 17,46% από το ταπεινό 5,77% του 2009. Στις βουλευτικές έδρες το τριπλάσιο είναι ακριβές: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέλνει στη Βουλή από την Α’ Θεσσαλονίκης τρεις βουλευτές. Στη σταυροδοσία ο Τάσος Κουράκης εξασφάλισε την επανεκλογή του και τον ακολουθούν ο εκπαιδευτικός Γιάννης Αμανατίδης, η Γιάννα Γαϊτάνη, στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς και η αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΚΘ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Μάλιστα η τρίτη θέση που θα οδηγήσει στα βουλευτικά έδρανα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς η διαφορά μεταξύ των κκ. Χαραλαμπίδου και Γαϊτάνη, παραμένει σε μονοψήφιο αριθμό ψήφων.
Κάπως πιο πίσω βρίσκονται η νεαρότερη του ψηφοδελτίου, αρχιτέκτονας Εύα Καραγκιοζίδου και η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Στη Β’ Θεσσαλονίκης οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκαν στη δεύτερη θέση, με 29.728 ψήφους και με 14,42%, από 8.775 ψήφους και το χαμηλό 4,08%.
Στη σταυροδοσία η Λίτσα Αμμανατίδου εξασφάλισε την επανεκλογή της και από απόσταση την ακολουθούν ο νοσοκομειακός γιατρός Στρατής Πλωμαρίτης και η Ειρήνη Τσέλιου.
Και τώρα δουλειά
Την Τρίτη το απόγευμα σε πανηγυρικό κλίμα συνεδρίασε το συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, με στόχο τον απολογισμό της εκλογικής δραστηριότητας και τον προγραμματισμό δράσεων για το επόμενο διάστημα. Επί της ουσίας όλοι και όλες διαπίστωσαν την κρισιμότητα της συγκυρίας, την ευθύνη που φέρει πλέον το συμμαχικό σχήμα, αλλά και την αναντιστοιχία των οργανωτικών δομών του ΣΥΡΙΖΑ και της εκλογικής του δύναμης. Πρώτος στόχος τέθηκε η ανασυγκρότηση των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είναι σε θέση αφενός να δώσουν μια ακόμη εκλογική μάχη σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και αφετέρου να είναι έτοιμες να υποδεχτούν νέα μέλη, που κινούνται πλέον σε συριζική κατεύθυνση.
Παράλληλα επιτακτικά μπήκε το ερώτημα σχετικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την οργανωτική του μετατροπή, τουλάχιστον σε ένα ομόσπονδο κόμμα, με την ουσιαστική όμως κουβέντα για το θέμα να μετατίθεται σε μια πιο νηφάλια περίοδο.
Τις επόμενες ημέρες στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα οργανώσουν ανοιχτές συνελεύσεις των τοπικών κινήσεων σε γειτονιές, με τη συμμετοχή πολιτών, και βασικό αντικείμενο συζήτησης την εξειδίκευση του προγράμματος, αυτού που περιγράφεται ως κυβέρνηση της Αριστεράς.
Όπως δήλωσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι περιοδείες και εκδηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος, έδειξαν ότι ένας κόσμος είναι έτοιμος πλέον να ενταχθεί στις διαδικασίες του σχήματος, ενώ με νόημα τονίζουν ότι το ακροατήριο της Αριστεράς διψά να συμμετάσχει στις νέες διεργασίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.