Δόθηκαν οι δύο πρώτες πιλοτικές άδειες για την κατασκευή των πρώτων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στον Έβρο, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.). Με μια διαδικασία που ελέγχεται ως προς τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της, σε συνέχεια τής έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενης απόφασης να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο (βλέπε μπαταρία) της Ευρώπης, οι εθνικοί εργολάβοι της ΤΕΡΝΑ (μέσω της θυγατρικής της «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.») και ο όμιλος Κοπελούζου (μέσω της θυγατρικής του «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.»), παίρνουν το πράσινο φώς να κατασκευάσουν δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος έως 600 MW, στην περιοχή νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης.
Με μια διαδικασία, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ως προς τη χωροθέτηση, οι περιοχές αυτές χαρακτηρίστηκαν περιοχές ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους το υπουργείο Ενέργειας. Στα ψιλά γράμματα του ίδιου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η εξαίρεση των περιοχών αυτών από «τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση» που προβλέπουν προηγούμενοι νόμοι.
Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο και πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας Δ. Μπούσμπουρα: «η παρατυπία αυτή έγινε για να παρακαμφθεί το γεγονός ότι οι εκτάσεις αυτές έχουν χαρακτηριστεί θαλάσσια NATURA. Πρόκειται για ρηχές θαλάσσιες εκτάσεις μπροστά από το Δέλτα του Έβρου με θαλασσοπούλια, δελφίνια και υδρόβια πουλιά που διέρχονται σε τεράστιους πληθυσμούς, ακριβώς από εκεί, καθώς κινούνται μεταξύ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας. Τα γιγαντιαία αιολικά εκεί θα είναι ένα τεράστιο θανατηφόρο φράγμα. Καθώς το ήξεραν αυτό προχώρησαν να κλειδώσουν τις περιοχές με τρόπο που δυσφημίζει την σωστή πρακτική των θαλασσίων πλωτών αιολικών».
Σύμφωνα με την υφυπουργό ενέργειας Αλ. Σδούκου η συγκεκριμένη αδειοδότηση, πέρα από τη συνολική σημασία για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, σηματοδοτεί και την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην «αναπτυξιακή ανασυγκρότησης του Έβρου μετά τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού». Βαφτίζουν ανασυγκρότηση την παράδοση του νομού στα αρπακτικά της «πράσινης ανάπτυξης» που απειλούν και τις πρόσφατα καμένες περιοχές πέριξ του δάσους της Δαδιάς. Χαρίζουν στους ημέτερους εθνικούς εργολάβους τον φυσικό και τον ενεργειακό πλούτο της χώρας, υπονομεύοντας το μέλλον ολόκληρων περιοχών για τις επόμενες γενιές.
Κάνουν τέλος λόγο και για «εθνικούς» στόχους που οδηγούν στην επιλογή αυτή. Εθνικός στόχος λοιπόν να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος, εξάγοντας ενεργεία (πράσινη ή μη) στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, για να θησαυρίζουν οι εταιρίες του ευρωπαϊκού βορρά που κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα (ως χώρα συνολικά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά) πληρώνει ακριβά το νέο ενεργειακό μίγμα. Εθνικός στόχος να γίνει η Αλεξανδρούπολη και ο ακριτικός Έβρος, ενεργειακός κόμβος (ΑΠΕ, σταθμός FSRU για το αμερικανικό φυσικό αέριο, αγωγοί) και βάση των ΗΠΑ, σαν μια υποτίθεται ασπίδα προστασίας από την Τουρκία. Κι ας είναι οι περιοχές που τώρα αδειοδοτούνται εντός των έξι ναυτικών μιλίων των τρεχουσών χωρικών υδάτων της χώρας μας και άρα πλήρως συμβατές με τις παράλογες αιτιάσεις της Άγκυρας σχετικά με το δικαίωμα της χώρας μας σε χωρικά ύδατα 12 ν.μ.. Κι ας αναφέρεται όλο και συχνότερα η ενεργειακή συνεργασία (των υπεράκτιων αιολικών πάρκων συμπεριλαμβανομένων) ως ένας από τους πιθανούς άξονες ελληνοτουρκικής «συνεργασίας» στο μέλλον.
Μ.Α.