Η τελευταία κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη δενδροκαλλιέργεια σε ολόκληρη τη χώρα, καταστρέφοντας την παραγωγή και αφήνοντας τους αγρότες σε απόγνωση. Από την Πέλλα και την Ημαθία μέχρι τη Φλώρινα και την Καβάλα, το ψύχος σάρωσε τα πάντα. Στα Γιαννιτσά ο παγετός αφάνισε ακτινίδια, ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια. Στην επαρχία Ελασσόνας, θερμοκρασίες από -3° C έως -5° C κατέστρεψαν τα πάντα. Στον Τύρναβο δεν θα υπάρξει παραγωγή φέτος, ενώ στη Σκύδρα η καταστροφή είναι σχεδόν ολική. Στη Φλώρινα, οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από -9°C, αποτελειώνοντας ό,τι άνθισε. Οι αγρότες ζητούν 100% αποζημίωση, αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την κυβέρνηση.
Η αποβιομηχάνιση της γεωργίας δεν είναι τυχαίο φαινόμενο – είναι αποτέλεσμα διαχρονικής κυβερνητικής αδιαφορίας και αποτυχημένων πολιτικών. Οι μικρομεσαίοι αγρότες εγκαταλείπονται στο έλεος των φυσικών καταστροφών, των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και της απουσίας κάθε προγράμματος στήριξης. Τα καλλιεργητικά κόστη έχουν εκτοξευθεί, οι επιδοτήσεις είναι ελάχιστες και καθυστερημένες, ενώ οι ελληνοποιήσεις προϊόντων έχουν μετατρέψει την εγχώρια παραγωγή σε άνισο αγώνα επιβίωσης. Οι νέοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να ασχοληθούν με τη γη, αφού η αγροτική δραστηριότητα έχει μετατραπεί σε οικονομική παγίδα χωρίς μέλλον. Το αποτέλεσμα είναι ορατό: Εγκαταλελειμμένα χωράφια, ερήμωση της υπαίθρου και αύξηση της εξάρτησης από εισαγόμενα προϊόντα.
Ποια μέτρα θα ληφθούν για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας; Μέχρι στιγμής, οι αρμόδιοι περιορίζονται σε δηλώσεις, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει μηχανισμός άμεσης ανταπόκρισης και οι αγρότες γνωρίζουν καλά ότι οι αποζημιώσεις –όταν δοθούν– θα είναι ανεπαρκείς.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σπαταλά τεράστιους πόρους σε αμυντικές δαπάνες και επικοινωνιακές καμπάνιες. Αντί να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα και να διασφαλίσει τη διατροφική επάρκεια της χώρας, επιλέγει να αφήσει τους παραγωγούς να παλεύουν μόνοι τους με τις καταστροφές, τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και την κατάρρευση των τιμών.