Στα μέσα της εβδομάδας μια είδηση ήρθε να «ταράξει» τα ατάραχα νερά της εργασιακής ζωής των πολιτών.

Επρόκειτο για την ανακοίνωση γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ η οποία παρουσίασε το νέο μοντέλο franchise καταστημάτων της.

Το νέο μοντέλο αφορά σε νέα μίνι μάρκετ που θα λειτουργούν αρχικά σε γειτονιές στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και θα είναι κάτι σαν τα ψιλικατζίδικα.

Το ενδιαφέρον φυσικά επικεντρώνεται αλλού: η εταιρεία θα προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό της αρχικής επένδυσης σε κάθε επιχειρηματία που επιθυμεί να λειτουργήσει το δικό του μίνι μάρκετ (ήτοι το 80%), ο ιδιοκτήτης θα λαμβάνει άδεια ατομικής επιχείρησης και θα μπορεί να λειτουργεί το κατάστημά του και τις Κυριακές και έως τις 5 το πρωί, το ξημέρωμα δηλαδή κάθε μέρα, ή ακόμα και σε 24ωρη βάση.

Κάπως έτσι, λοιπόν, χτίζεται το εργασιακό μέλλον στη χώρα. Κάπως έτσι έρχεται η ανάπτυξη και κάπως έτσι θα βγούμε οριστικά από την κρίση και τα μνημόνια!

Εξάλλου μόνον «μέσα από καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, μπορεί να ενισχυθεί το ελληνικό επιχειρείν και να σμιλευτεί η επιχειρηματικότητα του αύριο προσφέροντας ταυτόχρονα διέξοδο σε κάθε νέο ή έμπειρο επιχειρηματία»!

Πώς αλλιώς, αλήθεια, να φανταστεί το εργασιακό του μέλλον ένας 25αρης που μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του και επιθυμεί να μπει στον επαγγελματικό στίβο (sic!) ή ένας 50αρης που αναζητά νέους τρόπους εργασιακής και γενικότερης επιβίωσης;

Μα μόνο δουλεύοντας, για παράδειγμα, όλη μέρα ως το ξημέρωμα ή δουλεύοντας υπό το καθεστώς της επονομαζόμενης «ευέλικτης εργασίας» με μισθούς που μόλις και μετά βίας αγγίζουν τα 400 ευρώ ή δουλεύοντας και Κυριακές, με απλήρωτες ώρες και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, από το 2014 έως και τις 21 Οκτωβρίου του 2017, ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με χαμηλούς μισθούς. Το 33% των εργαζομένων πληρώνεται με μισθό που δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, ενώ μόλις το 2,74% του συνόλου λαμβάνει μισθό άνω των 3.000 ευρώ το μήνα. Οι εργαζόμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση στην Ελλάδα ανέρχονται σε 413.285 (κάτι που αντιστοιχεί στο 22,65% των εργαζομένων) ενώ λαμβάνουν απολαβές μέχρι 500 ευρώ. Το ποσοστό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης για το 2017 ανέρχονταν σε 1.824.437 (68,44%). Και μην ξεχνάμε όλους αυτούς που δουλεύουν αλλά πληρώνονται με 3 ή 4 μήνες καθυστέρηση.

Καλή τύχη στα νέα μίνι μάρκετ!

Ο νεομετανάστης το σκέφτεται να επιστρέψει στην πατρίδα τώρα που έρχεται η ανάπτυξη…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!