Όσα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα περιβόητα 32 δισ., θα πρέπει να έχουν την «τεχνοκρατική» εικόνα που προσπαθεί να μας δείξει ως πεμπτουσία της πολιτικής της. Έτσι ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι ο σχεδιασμός της αξιοποίησης των πόρων θα γίνει από την επιτροπή που έχει ανακοινώσει από τον Γενάρη για την εκπόνηση του Σχεδίου Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Πρόκειται για μια επιτροπή 16 ατόμων (1), πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπροσώπων του επιχειρηματικού τομέα με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Η επιτροπή αυτή, μαζί με τις γενικότερες «τεχνοκρατικές» επιλογές Κ. Μητσοτάκη, εκφράζει την τάση συγχώνευσης ενός τμήματος του πολιτικού και οικονομικού προσωπικού από το συντηρητικό χώρο και τον «σημιτικό» εκσυγχρονισμό σε ένα άτυπο κατ’ αρχήν νέο πολιτικό «μόρφωμα». Αυτό το προσωπικό με το μανδύα της τεχνοκρατικής αντίληψης, χωρίς κοινωνικές αναφορές, θα αποφασίζει και θα λύνει τα ζητήματα υπέρ του επιχειρηματικού τομέα. Τέτοιες διαδικασίες, ως αποτέλεσμα και του όποιου Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελούν την καλύτερη επένδυση για το μέλλον των δανειστών στην Ελλάδα. Να έχουν ένα πλήθος από ανθρώπους της λογικής «Στουρνάρα» που θα υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Όλα τα μέλη της επιτροπής είναι γνωστά για τις απόψεις τους. Ιστορικά στήριξαν τα μνημόνια με κάθε τρόπο και μέσο από τις θέσεις που υπηρετούσαν και με τις απόψεις που εξέφραζαν. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς (Χρ. Πισσαρίδης, Δ. Βαγιανός και Κ. Μεγήρ) υπέγραψαν το 2015 εν όψει του δημοψηφίσματος την «Διακήρυξη 85 προσωπικοτήτων για το Ναι» ζητώντας την άμεση υποταγή της χώρας στις απαιτήσεις των δανειστών. Για όσους παρακολουθούν την πορεία των πανεπιστημιακών της επιτροπής πρόκειται για χθεσινούς υποστηρικτές της λογικής του εκσυγχρονισμού σημερινούς της μετεξέλιξής του σε μεταρρυθμίσεις. Μαζί με αυτούς μπαίνουν και οι εκπρόσωποι τους επιχειρηματικού τομέα για να δοθεί το στίγμα. Τα πάντα για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Να γίνει η διανομή των πόρων υπέρ των ισχυρών. Δεν είναι δυνατόν στο υπουργικό συμβούλιο να κατέχουν εξέχουσες θέσεις μια σειρά από εκπροσώπους του ΣΕΒ και η επιτροπή που θα σχεδιάσει την ανάπτυξη της χώρας να υστερεί σε εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου.

Π.Δ.

(1) Η σύνθεση της επιτροπής είναι: Χριστόφορος Πισσαρίδης (νομπελίστας, καθηγητής LSE), Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ), Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής LSE), Κωνσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής YALE), Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωνσταντίνος Αρκολάκης (καθηγητής YALE), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!