Την ταφόπλακα στις εργασιακές σχέσεις βάζει η Λ. Κατσέλη

Νέα επίθεση σε ό,τι απέμεινε από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και νέα «ευελιξία» στις αμοιβές, προανήγγειλε η υπουργός Λούκα Κατσέλη, ευθυγραμιζόμενη πλήρως με τις εντολές της τρόικας και τις πάγιες απαιτήσεις του ΣΕΒ.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, η υπουργός άνοιξε ένα διάπλατο παράθυρο στην κατεδάφιση και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο όνομα υπεράσπισης των θέσεων εργασίας.
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγεί ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων και την προβολή από τα φιλικά ΜΜΕ «της μάχης» που δίνει για το θέμα αυτό με την τρόικα, τελικά, βρήκε τη φόρμουλα να αρχίσει το ξήλωμα του θεσμού των κλαδικών συμβάσεων, παρακάμπτοντας «αντιρρήσεις» και διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει ως χώρα Έτσι, ανακοίνωσε από την τηλεόραση ότι χαμηλότερες αποδοχές από εκείνες τις οποίες προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις ή ακόμη και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα μπορούν να συμφωνούν, στο εξής, σε επιχειρησιακό ή τοπικό επίπεδο, τα σωματεία των εργαζομένων και οι εργοδότες επιχειρήσεων που βρίσκονται σε «κρίση». Τη δυνατότητα «απόκλισης», με επιχειρησιακές ή τοπικές συμβάσεις, των μισθών και των λοιπών όρων εργασίας από τα ισχύοντα σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο, ανακοίνωσε η Λ. Κατσέλη, δηλώνοντας ότι «το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποτραπούν οι απολύσεις.
Την ταφόπλακα στις εργασιακές σχέσεις, θα καθορίσει υπουργική απόφαση την οποία θα υπογράψει η υπουργός, σε εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 7 του ν. 3845 του Μνημονίου που προβλέπει τα«μέτρα για την εφαρμογή του Μηχανισμού Στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι «οι όροι των ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, μπορούν να αποκλίνουν, έναντι των αντίστοιχων όρων των κλαδικών και των ΕΓΣΣΕ». Η κυβέρνηση εκτιμά ότι, με αυτό τον τρόπο, θα επαναβεβαιώσει την προσήλωσή της στο θεσμό των κλαδικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ (όπως έχει ζητήσει η ΓΣΕΕ) και, παράλληλα, θα «ικανοποιήσει» την τρόικα και τον ΣΕΒ, που «πιέζουν» να εφαρμοστεί στην πράξη το μέτρο.
Στην ουσία, πρόκειται για μια σύγχρονη εφαρμογή των αποτυχημένων «τοπικών σύμφωνων απασχόλησης» που είχε τολμήσει να προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ακύρωσε το συνδικαλιστικό κίνημα.
Η υπουργική απόφαση που προβλέπεται να εφαρμοστεί τον επόμενο μήνα, θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που θα επικαλούνται την «κρίση», να μπορούν:
– Να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις για την παροχή εκ περιτροπής εργασίας για διάστημα 6 μηνών.
– Να θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό έως 3 μήνες ετησίως.
– Να μετατρέπουν θέση πλήρους απασχόλησης σε θέση μερικής απασχόλησης με ή και χωρίς τη συμφωνία του εργαζομένου.
– Να εφαρμόζουν ελαστικά ωράρια εργασίας με λιγότερες ώρες ή ημέρες απασχόλησης για την περίοδο πτώσης της ζήτησης και με την υποχρέωση να απασχολήσουν περισσότερες ώρες το προσωπικό, όταν αυξηθεί ο τζίρος μέσα στον χρόνο.
– Να προσλαμβάνουν νέους καταβάλλοντας χαμηλότερες αμοιβές, είτε με συμβάσεις μαθητείας με αμοιβή 590 ευρώ, είτε νέων, με 518- 629 ευρώ μεικτά, ανάλογα με την ηλικία.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ο οποίος είχε κρίνει τις σχετικές εντολές της τρόικας «επιεικώς απαράδεκτες», δήλωσε: «Αυτό να καθορίζεται, πραγματικά, με γνώμονα το τι πρόβλημα έχει η κάθε συγκεκριμένη επιχείρηση. Αν προκύπτει πρόβλημα κλεισίματος μιας επιχείρησης, μπορούμε να δούμε πώς θα σώσουμε την επιχείρηση και τις θέσεις εργασίας».
Τούτη η πολιτική, αν δεν αποκρουστεί από το λαϊκό κίνημα, θα γίνει θανάσιμη θηλιά για την εργατική τάξη.

Σωκράτης Μαντζουράνης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!