Η εκδήλωση με θέμα «Ο πολιτισμός στον 21ο Αιώνα – Αγωνία ή Θρίαμβος;» αποτέλεσε μια προσπάθεια να επανατοποθετηθεί ο πολιτισμός και η πολιτική δια μέσου της ενημέρωσης σε μια άλλη βάση. Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του ανακαινισμένου κινηματογράφου «Στούντιο», στην πλατεία Αμερικής, με περισσότερους από 600 ανθρώπους παρόντες, αντί για τις καθιερωμένες προεκλογικές συγκεντρώσεις όπου υπάρχει μια ατέρμονη επανάληψη εξαγγελιών και ένα συνεχές αναμάσημα απαντήσεων σε κουραστικά επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, όπου συνήθως επικρατεί η γενικολογία και η τυποποίηση, μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με τα γράμματα και τις τέχνες, προσέγγισαν τον πολιτισμό σε σχέση με την πολιτική μέσα από ένα πολύ ευρυγώνιο φακό.
Οι Δημήτρης Αρβανίτης (γραφίστας), Λουκάς Αξελός (συγγραφέας-εκδότης), Λαοκράτης Βάσσης (φιλόλογος-συγγραφέας), Στέλιος Ελληνιάδης (δημοσιογράφος-ερευνητής), Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (σκηνοθέτης), Ζωή Κωνσταντοπούλου (δικηγόρος), Γιώργος Λαγγουρέτος (μέλος των Magic De Spell), Νίκος Μάλλιαρης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Ευτύχης Μπιτσάκης (φιλόσοφος-φυσικός), Νίκος Ξυδάκης (δημοσιογράφος) και Δημήτρης Πουλικάκος (μουσικός-συνθέτης) φώτισαν τη σύγχρονη πραγματικότητα από διαφορετικές γωνίες και κατέθεσαν προτάσεις εξειδικευμένες κατά τομέα και γενικές σε επίπεδο κατευθύνσεων.
Στη συνέχεια, οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Γιώργος Μαργαρίτης και Οn the Road (Παρασκευάς Θεοδωράκης και Δημήτρης Χατζηδημητρίου) τραγούδησαν γνωστά τραγούδια με την ορχήστρα του Στέλιου Φωτιάδη.
Η εκδήλωση αυτή έδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι η συζήτηση για την πολιτική και τον πολιτισμό πρέπει να τεθεί σε μια νέα βάση, μακριά από τα συνηθισμένα στερεότυπα που μαστίζουν τη σκέψη της Αριστεράς. Τονίστηκε ότι υπάρχουν σε δράση πολλοί πυρήνες αυτής της νέας σκέψης διασκορπισμένες σε όλη τη χώρα, όπως υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν από τους ίδιους τους πολίτες.
Όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, συμφώνησαν να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, να καλέσουν σε συστράτευση ανθρώπους με αντίστοιχους προβληματισμούς και να δημιουργήσουν ένα κίνημα αλλαγής που θα ξεκινάει από τα κάτω και θα στηρίζει τη μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις. Πολλοί από τους ομιλητές επισήμαναν τη διάσταση ανάμεσα στην πολιτική και τον πολιτισμό που μεγάλωσε ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μέρος της κρίσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Οι τοποθετήσεις των ομιλητών θα δημοσιευτούν στο Περίπτερο Ιδεών σε επόμενο φύλλο του Δρόμου και θα συμβάλλουν στην επέκταση του διαλόγου για τον πολιτισμό που έχει ξεκινήσει στους κόλπους της λέσχης «Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού» και θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, με προοπτική να αποκτήσει ένα διεθνές φόρουμ, με δεδομένο ότι κανένα ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό.