Εν Ολίγοις (φ. 233)

Καιρός του σπείρειν

Το Β’ Αθηναϊκό Φεστιβάλ για την Ελευθερία των Σπόρων, που οργανώνει η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/10, στην οδό Κοραή (μετρό Πανεπιστήμιο) από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 7:30 το βράδυ.

Στόχος του φεστιβάλ να ξαναζωντανέψει τη σύνδεσή μας με τη γη, τη βάση της ζωής και του πολιτισμού μας, και με τον σπόρο που μας τρέφει, να διαδοθούν «οι κίνδυνοι του να γίνεται η τροφή μας έρμαιο των κερδοσκοπικών εταιριών, γιατί όποιος ελέγχει την τροφή ελέγχει και την ανθρωπότητα» και να γιορτάσουμε την ασφάλεια και την ανεξαρτησία που μας παρέχουν οι ντόπιοι παραδοσιακοί σπόροι. Σε μια εποχή που έχουμε χάσει το 75% της αγροτικής μας βιοποικιλότητας θεσπίστηκε διεθνώς ο Μήνας Δράσεων για την Ελευθερία των Σπόρων και τη Δημοκρατία της Γης (20 Σεπτεμβρίου-20 Οκτωβρίου). Μέσα στον μήνα αυτόν οργανώνονται, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπου οι παραδοσιακοί σπόροι κινδυνεύουν, γιορτές και φεστιβάλ για να θυμίσουν την πρωταρχική και αρχέγονη αξία του σπόρου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, «θα μοιραστούν δωρεάν σπόροι και σπορόφυτα από ντόπιες ποικιλίες χειμερινών λαχανικών, που συντηρούνται με αγάπη και μεράκι από τους εξαιρετικούς μας σποροφύλακες, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε με παραδοσιακά και άλλα μουσικά σχήματα, θα γίνουν εικαστικά δρώμενα για μεγάλα και μικρότερα παιδιά, και ομιλίες για την αξία των παραδοσιακών σπόρων και τη νομοθεσία που τους διέπει».

 

«Έξυπνες» κουτοπονηριές!

Μπορεί να δυσκολευόμαστε πολλοί από εμάς να καταβάλουμε το αντίτιμο του εισιτηρίου, μπορεί η κίνηση και τα δρομολόγια ειδικά στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ να είναι πραγματικά «για πολύ αργόσχολους», εντούτοις ο Χρυσοχοΐδης μερίμνησε και σε λίγο θα έχουμε «έξυπνες στάσεις». «Με το σύστημα της τηλεματικής, θα μπορούμε να μαθαίνουμε με το κινητό ή το tablet μας, μέσω μιας εφαρμογής που ελέγχει την πορεία του οχήματος, σε πόση ώρα θα φτάσει στη στάση μας», δήλωσε καμαρώνοντας. Παρέλειψε φυσικά να αναφέρει ότι κανένας και τίποτα δεν θα περνάει απαρατήρητο από τον οργουελιανό Μεγάλο Αδελφό, όταν και εφόσον ολοκληρωθούν τα πλάνα του για τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

Το σύστημα της τηλεματικής περιλαμβάνει εγκατάσταση εξοπλισμού με κάμερες σε 1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ, εγκατάσταση 1.000 «έξυπνων στάσεων» για την… παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου σε πραγματικό χρόνο και την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού για την εκτέλεση των δρομολογίων (Κέντρο Διαχείρισης Συστήματος, Κέντρα Εποπτείας Οχημάτων και Κέντρο Εποπτείας Συγκοινωνιών Αθηνών).

Δεν ήταν και ευκαταφρόνητη η θεαματική αύξηση των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών, τον Σεπτέμβριο, λόγω της πονηρής «μείωσης» των εισιτηρίων…

Σχόλια

Exit mobile version