Την περασμένη εβδομάδα ο δημοσιογράφος Π. Παπαδομανωλάκης δημοσίευσε στον ιστότοπο The Press Project ένα εκτενές ρεπορτάζ για την ουκρανική ιστοσελίδα Ειρηνοποιός (Myrotvorets). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εν λόγω ιστοσελίδα αποτελεί μια λίστα προγραφών, όσων θεωρούνται εχθροί της Ουκρανίας. Σε αυτή κάτω από τον τίτλο «καθαρτήριο» μπορεί κανείς να βρει τα προσωπικά στοιχεία (φωτογραφίες, ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις) όσων «οι χρήστες» θεωρούν ότι βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας και τα αναρτούν για πάσα χρήση, είτε από κρατικές ή μυστικές υπηρεσίες είτε από τους ίδιους τους αναγνώστες. Ανάμεσα στα ονόματα της λίστας θα βρει κανείς πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές ακόμη και διασημότητες όπως π.χ. ο Ρότζερ Γουότερς, ο Έλον Μασκ ή ο Χένρι Κίσινγκερ. Μπορεί βέβαια οι τελευταίοι να νιώθουν ασφαλείς, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για πιο «αφανείς» καταχωρήσεις, αφού ήδη έχουν διεξαχθεί δολοφονίες μελών της λίστας – Ουκρανών, Ρώσων αλλά και Ευρωπαίων. Μάλιστα, έπειτα από τη δολοφονία κάποιου, η εγγραφή του μαρκάρεται με μια κόκκινη στάμπα πάνω στην φωτογραφία του που γράφει «εκκαθαρίστηκε». Αυτή η σελίδα δεν αποτελεί απλώς ένα παράγωγο του πολέμου και της κατάστασης στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, καθώς φαίνεται πως δεν συντηρείται από κάποια άγνωστη φασιστική ομάδα, αλλά ιδρυτές της είναι παράγοντες του ουκρανικού κράτους οι οποίοι έχουν βρεθεί σε κυβερνητικά πόστα, συνεργάζονται ακόμη και σήμερα με την κυβέρνηση και έχουν παραδεχτεί δημόσια ότι τα στοιχεία της σελίδας χρησιμοποιούνται από το ουκρανικό κράτος. Αξίζει δε να τονιστεί πως ο Ειρηνοποιός είναι κανονικά προσβάσιμος από το διαδίκτυο –σε αντίθεση με Μέσα Ενημέρωσης που θεωρούνται ρωσικών συμφερόντων–, ενώ ο πάροχος που φιλοξενεί τη σελίδα εδράζεται στις ΗΠΑ!

Αυτό που καθιστά τη συγκεκριμένη είδηση σημαντική ειδικά για τη χώρα μας, είναι ότι στη λίστα προγραφών και εκτελέσεων εμπεριέχονται και Έλληνες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ο δικηγόρος Γ. Ραχιώτης κατήγγειλε πως έχει δεχτεί ένα απειλητικό e-mail λόγω της αντιΝΑΤΟϊκής του δράσης. Όπως είναι προφανές, αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι αρκετό ώστε το ελληνικό κράτος να έχει τουλάχιστον διερευνήσει την υπόθεση, κάτι το οποίο αποπειράθηκε να διαπιστώσει ο ρεπόρτερ, ανεπιτυχώς, καθώς το υπ. Εξωτερικών αρνήθηκε να δώσει κάποια απάντηση. Για την ακρίβεια, το ελληνικό κράτος θα όφειλε όχι απλά να έχει διερευνήσει την υπόθεση, αλλά να έχει θέσει το ζήτημα στην Ουκρανία, την Ε.Ε. αλλά και τις ΗΠΑ, δεδομένης της βοήθειας που παρέχεται προς ένα κράτος το οποίο εμπλέκεται στη στοχοποίηση Ελλήνων πολιτών και να έχει απαιτήσει, το λιγότερο, να κλείσει ο Ειρηνοποιός, ως προϋπόθεση για τη βοήθεια που δίνει. Η κρατική απραξία θα μπορούσε να ερμηνευθεί είτε με βάση την υποτέλεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι σε όλα τα ευρωατλαντικά σχέδια είτε με βάση την κυβερνητική εκδικητικότητα απέναντι σε οποιονδήποτε στέκεται κριτικά απέναντι της ή θεωρείται εν γένει πολιτικός εχθρός της.

Και οι δύο ερμηνείες είναι εξίσου προβληματικές και αναδεικνύουν ορισμένες ακόμη πλευρές της «δημοκρατικής Δύσης», αλλά και πιο συγκεκριμένα γίνεται εμφανές ότι ο ρόλος του «προκεχωρημένου φυλακίου» πέρα από εξευτελιστικός είναι και τρομερά επικίνδυνος, με τη χώρα να έχει εκχωρήσει όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα που αφορούν τη χρήση των εδαφών της, αλλά ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία κάθε χώρας, αυτή δηλαδή της προστασίας της ασφάλειας και της ζωής των πολιτών της.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!