Μετά την πρόσφατη απόφαση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ανοίγει και στην Αθήνα το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού
Δύο μήνες μετά την πρώτη παρέμβασή της και λίγες μέρες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να θέσει σε δημοψήφισμα το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού, η παράταξη Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας προ ημερήσιας διάταξης, την περασμένη Πέμπτη, κείμενο που αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Στο κείμενο που καλούσε το Δημοτικό Συμβούλιο «να απορρίψει την εκχώρηση της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική εταιρία μέσω ΤΑΙΠΕΔ και να προχωρήσει σε επικοινωνία με τους άλλους δήμους της Αττικής, στη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος», ο δήμαρχος Αθηναίων απαξίωσε να απαντήσει.
Σημειώνεται ότι και στην προηγούμενη ανάλογη προσπάθεια της Ανοιχτής Πόλης, προ διμήνου, ο κ. Καμίνης είχε πει ότι το θέμα είναι σοβαρό και θα έπρεπε να συζητηθεί εντός ημερήσιας διάταξης, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Είναι προφανές ότι οι δεσμεύσεις του δημάρχου της Αθήνας είναι τόσο ισχυρές, ώστε ακόμα και μία θέση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, πολύ περισσότερο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, να αποτελούν γι’ αυτόν απαγορευμένο πεδίο.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το κείμενο που κατέθεσε η Ανοιχτή Πόλη η οποία, σημειωτέον, υπογράφει και υποστηρίζει την καμπάνια Savegreekwater κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα.
Η Ανοιχτή Πόλη είχε θέσει και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της αποτροπής της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ η οποία, όπως και η ΕΥΑΘ, έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόκειται να εκποιηθεί έναντι πινακίου φακής. Σημειώνουμε ότι η ΕΥΔΑΠ είναι κερδοφόρα. Για το 2012 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 38,5 εκατ. ευρώ κέρδη και ο ιδιώτης στον οποίο θα δοθεί θα κάνει απόσβεση αγοράς σε 5 χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται καμιά αύξηση στα τιμολόγια.
Δεν πρόκειται, όμως, μόνο για οικονομικό σκάνδαλο. Το νερό είναι πηγή ζωής απαραίτητο για κάθε άνθρωπο στη γη, παράγοντας ανάπτυξης και συνθήκη ύπαρξης της αγροτικής παραγωγής και των πράσινων χώρων δημόσιων και ιδιωτικών (αρδευτικό νερό). Γι’ αυτό δεν πρέπει να μετατραπεί σε εμπόρευμα, δηλαδή να διανέμεται και να τιμολογείται με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών εταιριών, που λυμαίνονται το νερό σε ορισμένα μέρη του κόσμου με τραγικά αποτελέσματα ως προς την ποιότητα του νερού, την ανταπόκριση σε αιτήσεις σύνδεσης, τη διαχείριση των λυμάτων χωρίς καμιά επεξεργασία κ.λπ. κ.λπ.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένα μεγάλο κίνημα με στόχο στον 21ο αι. να γενικευτεί η δημοτική ή κρατική διαχείριση του νερού.
Το Παρατηρητήριο της Ευρώπης, το Διεθνές Ινστιτούτο και το σχέδιο για τις Δημοτικές Υπηρεσίες έχουν εκδώσει σχετικό βιβλίο με τίτλο Επαναδημοτικοποίηση – Επιστρέφοντας το νερό στα δημόσια χέρια.
Το σχέδιο υποστηρίζει ότι όλες οι μεγάλες δημοτικές συμβάσεις για το νερό που βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης, κυρίως στη Γαλλία, από το Παρίσι και τη Γκρενόμπλ μέχρι τη Βρέστη και το Χερβούργο, επαναδημοτικοποιούνται. Το 2008 ο Δήμος του Παρισιού δεν ανανέωσε τη σύμβαση με τις Veolia και Suez και δημιούργησε τη Δημοτική Εταιρία Eau de Paris. Στην Ιταλία, με δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2011, οι πολίτες καταψήφισαν σε ποσοστό 95% την ιδιωτικοποίηση του νερού και την εκμετάλλευση των δικτύων. Η Γερμανία είναι η πιο πρωτοπόρα χώρα στο θέμα αυτό: το σύνολο του τομέα ύδρευσης ανήκει σε δημόσιους φορείς. Ο Δήμος του Βερολίνου συντονίζεται με το δήμο του Παρισιού.
Στο πλαίσιο των παραπάνω προσεγγίσεων η Ανοιχτή Πόλη καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει την εκχώρηση της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική εταιρεία μέσω ΤΑΙΠΕΔ και να προχωρήσει, σε επικοινωνία με τους άλλους δήμους της Αττικής, στη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.