Από το γραφείο του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη στάλθηκε στον Δρόμο η επιστολή που ακολουθεί ως «διόρθωση/απάντηση για το δημοσίευμα με τίτλο “Προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά”»

 

Αποφάσισα να ψηφίσω αποχή στην ψηφοφορία της Εμπορικής Συμφωνίας με τον Καναδά για τον εξής λόγο: Το τελικό κείμενο, το οποίο υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συγκατάθεση και της Ελληνικής Κυβέρνησης (κάτι το οποίο αποκρύπτεται εντέχνως), περιέχει ένα σύστημα επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών και ιδιωτών, για το οποίο υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς θα εφαρμοστεί. Δυστυχώς το Κοινοβούλιο αποφάσισε τελικά να μην ζητήσει τη γνώμη του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, μετά από αίτημα του Βελγίου, τελικά το Δικαστήριο θα εξετάσει τη συμβατότητα του συστήματος αυτού με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Πιστεύω λοιπόν πως το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου πριν αποφασίσει.

Σχετικά με αυτά που ακούγονται για τη Φέτα θέλω απλώς να αναφέρω πως σίγουρα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Ενώ όλες οι 143 γεωγραφικές ενδείξεις, από τις οποίες 16 είναι ελληνικές (κρόκος Κοζάνης, τοπικά λάδια, φασόλια Καστοριάς κ.λπ.), που περιέχονται στη Συμφωνία προστατεύονται πλήρως, η Φέτα μαζί με άλλα τέσσερα τυριά (τρία ιταλικά και ένα γαλλικό) θα έχουν μερική προστασία. Δηλαδή, όσοι άρχισαν να πωλούν το τυρί τους ως Φέτα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2013, θα μπορούν να το κάνουν αυτό και μετά την εφαρμογή της συμφωνίας αλλά θα πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα ο τόπος παραγωγής και να βγει οποιαδήποτε αναφορά (φωτογραφία, σύμβολα, ονομασίες κ.λπ.) στην Ελλάδα. Η προστασία για τη Φέτα είναι λιγότερη ισχυρή απ’ ό,τι ήταν στη Συμφωνία με τη Νότια Αφρική αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι χωρίς τη Συμφωνία δεν υπάρχει καμία προστασία. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις δυνατότητες εξωστρέφειας που δημιουργούνται για ελληνικά προϊόντα στην αγορά του Καναδά.

 

Νίκος Ανδρουλάκης

Ευρωβουλευτής S&D

 

Σχόλιο του Δρόμου

Καταρχάς, να διευκρινίσουμε ότι στο άρθρο του Δρόμου σωστά αναφερόταν ότι από το ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή ψήφισε υπέρ και ο Ν. Ανδρουλάκης απείχε. Σχετικά με την ουσία του θέματος, η συγκατάθεση της σημερινής κυβέρνησης, είναι προφανής. Είναι επίσης αλήθεια, όμως, ότι η συμφωνία CETA διαμορφώθηκε την περίοδο που συγκυβερνούσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχουν τότε δώσει κανένα σημάδι «Βαλλονίας». Οι ευθύνες επομένως για την κάκιστη, κατά τη δική μας γνώμη, συμφωνία, ανήκει σε όλους όσοι κατά καιρούς διαπραγματεύτηκαν, θα την φέρουν και θα την ψηφίσουν στην ελληνική Βουλή ή δεν την καταψηφίζουν. Με πιο ανακόλουθη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση κατήγγειλε τις διατλαντικές συμφωνίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα υποστηρίζουν τα ίδια, αλλά εμφανίζονται να «τσακώνονται» (με κορυφαίο παράδειγμα την υπερψήφιση του τρίτου Μνημονίου). Ειδικά για το θέμα της Φέτας, σε συζητήσεις στο κοινοβούλιο από το 2013 και με αρμόδιους υπουργούς τότε τους Αθ. Τσαυτάρη (Αγροτικής Ανάπτυξης) και Ν. Μηταράκη (Ανάπτυξης), είχαν επισημανθεί από βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης τα προβλήματα που υπήρχαν για την Φέτα, μιας και ήταν από τότε φανερό πως το παιχνίδι είχε ήδη χαθεί. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συμφωνία, όσον αφορά στη Φέτα, δημιουργεί προηγούμενο διαμόρφωσης ίδιου καθεστώτος μειωμένης προστασίας και για άλλες συμφωνίες. Το αν θα πρέπει να σχετικοποιηθούν κίνδυνοι και επιπτώσεις και να προβληθούν οι «δυνατότητες εξωστρέφειας που δημιουργούνται», είναι κάτι που καθένας μπορεί να το ισχυριστεί αλλά και να το κρίνει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!