Η Χρύσα Ντοροβίτσα, πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λακωνίας, μίλησε στην Ξένια Πηρούνια.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, πάντα κατ’ εντολή της τρόικας, στο χώρο της Υγείας έρχεται να κλείσει ή να συγχωνεύσει νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα να πλήττεται το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων των νοσοκομείων. Συγχρόνως ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος επιδίδεται σε επικοινωνιακές τακτικές με σκοπό να περάσουν στο «ντούκου» οι καταστροφικές αλλαγές όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Ν. Λακωνίας. Για όλα αυτά αλλά και για τα προβλήματα στο νοσοκομείο Μολάων και στο νοσοκομείο Σπάρτης μιλήσαμε με την Χρύσα Ντοροβίτσα, πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λακωνίας.

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία της Λακωνίας;
Έχουμε πρόβλημα και στα δύο νοσοκομεία. Και στο νοσοκομείο της Σπάρτης και στο νοσοκομείο Μολάων. Στην πρόταση του υπουργείου που δημοσιεύτηκε την πρώτη του μηνός αναφέρεται πως θα μετατραπεί σε μονάδα βραχείας νοσηλείας με χειρουργεία μιας ημέρας και μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ουσιαστικά καταργούσε τη νοσοκομειακή μορφή του. Υποτίθεται ότι το σχέδιο αυτό βγήκε πρώτη του μηνός και μέχρι τις 17 Ιουλίου θα ήταν σε διαβούλευση. Ξαφνικά είδαμε κάποιες αλλαγές. Στις 6/7 έγινε τροποποίηση, τουλάχιστον στην πρόταση που έχουμε στο διαδίκτυο, αναφέροντας πως όλα παραμένουν ως έχουν. Ενώ στο αρχικό σχέδιο το νοσοκομείο Μολάων δεν διατηρούσε το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα περίθαλψης και μετατρεπόταν σε μια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με βραχεία νοσηλεία και χειρουργεία μιας μέρας ξαφνικά είδαμε τη μετατροπή ότι διατηρεί τη μορφή που είχε παλιότερα. Και δεν ισχύει αυτό μόνο για το νοσοκομείο Μολάων, ισχύει και για άλλα μικρά νοσοκομεία όπως αυτά στην Κύμη και την Κάρυστο, στο Ληξούρι, στα Καλάβρυτα. Δεν ξέρουμε τελικά τι θα γίνει ή αν αυτή είναι κίνηση τακτικής εκ μέρους του υπουργείου.

Πέρα όμως από αυτά μειώνονται κατά 50 οι κλίνες στον οργανισμό και των δύο νοσοκομείων, γίνονται συγχωνεύσεις κλινικών και στο νοσοκομείο Σπάρτης και στο νοσοκομείο Μολάων.

 

Αν ισχύσει, τι επιπτώσεις θα έχει για τα νοσοκομεία και την περιοχή;
Καταρχάς και τα δυο νοσοκομεία τίθενται με κοινή διοίκηση που για εμάς, την Ένωση Ιατρών Ν. Λακωνίας πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του νοσοκομείου Μολάων διότι θα οδηγήσει σε συρρίκνωση λόγω μετακίνησης προσωπικού από τους Μολάους προς τη Σπάρτη. Το νοσοκομείο Μολάων είναι ένα νοσοκομείο που καλύπτει υγειονομικά μια μεγάλη περιοχή της Λακωνίας, καλύπτει περιοχές που έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη όπως η Μονεμβάσια, η Ελαφόνησος, η Νεάπολη και το 40% των επιχειρήσεων της Λακωνίας ανήκουν υγειονομικά στην περιοχή των Μολάων. Είναι ένα νοσοκομείο το οποίο μολονότι έχει μικρή δυναμικότητα, έχει πολύ σημαντικό έργο. Ο ετήσιος αριθμός χειρουργείων είναι γύρω στα 900, εκ των οποίων το 60% αφορά μεγάλα χειρουργεία και οπωσδήποτε το κλείσιμο ή η υποβάθμιση του νοσοκομείου αυτού θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομική ζωή του τόπου και γενικότερα στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

 

Το νοσοκομείο της Σπάρτης;
Στο νοσοκομείο της Σπάρτης οι αλλαγές οι οποίες γίνονται είναι μείωση των κλινών του νοσοκομείου κατά 20% περίπου και έχουμε συγχώνευση δύο κλινικών. Δηλαδή ενοποιούνται δύο κλινικές, η οφθαλμολογική και η ΩΡΛ. Δεν πιστεύουμε ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα αυτό, ίσα-ίσα θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα όσον αφορά την εφημέρευση, δηλαδή θα εφημερεύει ο ΩΡΛ στη θέση του οφθαλμίατρου και ο οφθαλμίατρος στη θέση του ΩΡΛ; Είναι αστεία αυτά τα πράγματα.

 

Η στελέχωση των νοσοκομείων τι προσωπικό αριθμεί;
Τα στοιχεία τα οποία δίνει το υπουργείο για τη στελέχωση των νοσοκομείων όχι μόνο της Σπάρτης και των Μολάων αλλά και των περισσοτέρων νοσοκομείων της χώρας δεν είναι αληθή. Δίνονται αριθμοί γιατρών που είναι πολύ μεγάλοι, δηλαδή για το νοσοκομείο της Σπάρτης μιλάνε για 96 ειδικευμένους γιατρούς τη στιγμή που στο νοσοκομείο της Σπάρτης εργάζονται 44 γιατροί και 16 στα κέντρα Υγείας. Οπωσδήποτε έχουν βάλει ειδικευμένους και ειδικευόμενους μαζί με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι έχουμε περίσσεια γιατρών και δεύτερον ότι υπολειτουργούμε, ότι δεν παράγεται το έργο που θα έπρεπε να παραχθεί. Στο νοσοκομείο Μολάων το ίδιο, Δίνουν αριθμό 55 ειδικευμένων γιατρών τη στιγμή που είναι 27. Μερικοί αριθμοί μπορούν να δικαιολογηθούν από τον συμψηφισμό ειδικευμένων και ειδικευόμενων, άλλοι δεν δικαιολογούνται καθόλου γιατί οι Μολάοι δεν έχουν τέτοιον αριθμό ειδικευομένων. Δεν ξέρουμε πώς έβγαλαν αυτούς τους αριθμούς.
Πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε;
Υπάρχει μια έντονη δραστηριοποίηση των κατοίκων της περιοχής των Μολάων για την προστασία του νοσοκομείου. Όπως σας είπα οποιαδήποτε μεταβολή ή υποβάθμισή του θα έχει επιπτώσεις στην υγεία όλων των κατοίκων της περιοχής κι εμείς βέβαια στηρίζουμε τις προσπάθειες των κατοίκων. Αναμένουμε αν θα ισχύσει τελικά η τροποποίηση, αν και πιστεύω σε μεγάλο βαθμό ότι πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!