Ο πληθωρισμός συνεχίζει ακάθεκτος για 11ο συνεχόμενο μήνα. Τον Μάρτιο έφτασε στο 8,9% από 7,2% τον Φεβρουάριο και 5,1% τον Δεκέμβριο 2021. Δηλαδή στο 1ο τρίμηνο 2022 έκανε άλμα σχεδόν 4% και έφθασε στο υψηλότερο σημείο τα τελευταία 27 χρόνια, καθώς τον Απρίλιο 1996 ήταν στο 8,8%. Το επόμενο ψηλό με το οποίο συγκρίνεται πλέον είναι το 9,4% του Απριλίου 1995. Η αρνητική εξέλιξη του Μαρτίου ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και σχεδόν 1% πάνω από τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat για την Ελλάδα που ήταν 8%.

Η άνοδος των τιμών μειώνει αντίστοιχα τα εισοδήματα κυρίως των μισθωτών. Η δε μείωση γίνεται περισσότερο επώδυνη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνονται κατά σειρά στο ηλεκτρικό ρεύμα 79,3%, φυσικό αέριο 68%, πετρέλαιο θέρμανσης 58,5%, καύσιμα 58%. Στα τρόφιμα, τα λίπη και έλαια αυξήθηκαν κατά 19,9%, τα λαχανικά 13,6% τα γαλακτοκομικά 8,4%, ψωμί και δημητριακά 7,6% κ.λπ. Με αυτά τα ποσοστά ανόδου τιμών οι επιλογές που έχεις, όταν τα εισοδήματα είναι πολύ μικρότερα από εκείνα του 2012, είναι είτε παγώνεις για να έχεις να φας είτε επιλέγεις να ζεσταθείς λίγο υπολογίζοντας ότι θα πεινάσεις στη συνέχεια. Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα οι λογαριασμοί που φτάνουν στα σπίτια με την περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής» δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να πληρωθούν αν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα αλλαγής πολιτικής για τον τρόπο τιμολόγησης. Οι λογαριασμοί αυτοί με τα «ψίχουλα» της «έκπτωσης ενέργειας» και την κοροϊδία της «επιδότησης» ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών. Ακόμα και ρυθμίσεις να γίνουν δεν θα μπορούν να τις ακολουθήσουν οι καταναλωτές αφού και οι επόμενοι λογαριασμοί θα κινούνται στα ίδια επίπεδα. Η διαπίστωση είναι απλή τα τρέχοντα εισοδήματα δεν είναι συμβατά με το διαμορφούμενο επίπεδο τιμών. Συνεπώς είτε πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι μισθοί είτε να μειωθούν αντίστοιχα οι τιμές.

Αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι οι ήδη καταγεγραμμένες αυξήσεις τιμών για τον Μάρτιο. Όμως η ακρίβεια συνεχίζει τον ανήφορο, ειδικά τώρα στην περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη δημοσιευμένα το πασχαλινό τραπέζι 2022 θα είναι ακριβότερο κατά 20-25% καθώς για όλα τα είδη που περιλαμβάνει οι τιμές τους είναι ήδη σημαντικά αυξημένες. Το αρνί που αποτελεί το χαρακτηριστικότερο είδος για το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να έχει μέση τιμή 13 ευρώ το κιλό από 10,5 πέρσι, δηλαδή αύξηση 23,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη δημοσιευμένα το πασχαλινό τραπέζι 2022 θα είναι ακριβότερο κατά 20-25% καθώς για όλα τα είδη που περιλαμβάνει οι τιμές τους είναι ήδη σημαντικά αυξημένες

 Μισθοί μνημονιακού επιπέδου

Με πληθωρισμό 5,1% τον Δεκέμβριο η αύξηση που δόθηκε την 1/1/2022 στον κατώτατο μισθό ήταν μόλις 2%. Η εμφανής ανεπάρκεια υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να υποσχεθεί νέα αύξηση από 1/5/2022 η οποία μέχρι σήμερα ακολουθεί τις μνημονιακές διαδικασίες «συνεννόησης», καθώς δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί. Οι προθέσεις όμως είναι σαφείς, να καλυφθεί μέρος της απώλειας όχι το σύνολο. Ακόμα και στο σενάριο της αύξησης του 7% που «κυκλοφορεί» συν την αύξηση του 2% του Ιανουαρίου καλύπτουν μόλις τον πληθωρισμό του Μαρτίου και η όποια αύξησή του στη συνέχεια σημαίνει απώλεια εισοδήματος.

Όμως ακόμα και αυτή η αύξηση είναι ανεπαρκέστατη για το σύνολο των εργαζόμενων καθώς αφορά μόλις το 1/3 από αυτούς. Αφορά μόνο 650.000 μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Για όλους τους υπόλοιπους, επί συνόλου 2,2 εκατ. μισθωτών του ιδιωτικού τομέα οι όποιες αυξήσεις θα είναι ως δευτερογενής συνέπεια της αύξησης του κατώτατου μισθού. Αυτό θα γίνει σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο, όπου και όσο θα υπάρξουν τέτοιες κινήσεις, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν κάπως οι μισθολογικές διαφορές, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, ως κίνητρο παραγωγικότητας. Έτσι εάν η συνολική αύξηση στον κατώτατο μισθό φθάσει το 7% η μέση αύξηση στους υπόλοιπους μισθούς θα κυμανθεί στο μισθό, δηλαδή εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 3,5%. Άρα για όλους αυτούς η μείωση από τον πληθωρισμό θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Εκτός από τους μισθωτούς υπάρχουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι σήμερα, από την έναρξη των μνημονίων, έχουν δει μόνο μειώσεις. Για αυτούς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση το 2022 εκτός από αυτούς που βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία εισοδήματος σε συνθήκες φτώχειας και λαμβάνουν τα εκάστοτε, ανάλογα με τη συγκυρία, έκτακτα επιδόματα-βοηθήματα μιας δόσης. Έτσι στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί το επίδομα των 200 ευρώ για το Πάσχα.

Για μία ακόμα φορά αντί να ληφθούν μέτρα που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα και να δώσουν μια ανάσα στα λαϊκά στρώματα, η παρούσα κυβέρνηση, όπως αντίστοιχα η προηγούμενη, επιλέγει την πολιτική «εκτάκτων παροχών». Τα «επιδοματάκια» αυτά αποτελούν την απάντηση της κυβέρνησης στην αγανάκτηση του κόσμου και παράλληλα εκτιμά ότι αποτελούν το μέσο ενίσχυσης της «εικόνας» της, ότι νοιάζεται για το λαό. Τη μέθοδο αυτή την αξιοποίησε στο έπακρο η προηγούμενη κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα…


Ο πληθωρισμός εργαλείο φτωχοποίησης της κοινωνίας

Η διαδικασία λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων και της λαϊκής περιουσίας που ξεκίνησε με τα μνημόνια το 2010 συνεχίζεται στην παρούσα περίοδο κάνοντας τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη. Ενώ οι μισθοί παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που βρισκόταν πριν το μνημονιακό κούρεμα το 2013, ο πληθωρισμός ανεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς και προσεγγίζει πλέον διψήφιο ποσοστό.

Η κυβέρνηση αποδέχεται ή/και υποδαυλίζει την κατάσταση αισχροκέρδειας στην αγορά, δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των πλέον πληττόμενων στρωμάτων και εξαντλεί την παρέμβασή της σε «επιδοματάκια» και «οικονομικές βοήθειες» καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα. Η αντιπολίτευση «καταγγέλλει» την κυβέρνηση αλλά δεν υποβάλλει κανένα πειστικό, συνεκτικό πρόγραμμα για το τι θα μπορούσε να κάνει, αρκείται να υπόσχεται ότι εντός ολίγου «θα κληθεί βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Η αριστερά κάνει κινητοποιήσεις και «ρίχνει» συνθήματα που αφορούν μόνο την κομματική της ταυτότητα και την πολιτική της επιβίωση. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία πλήρως εξαρτημένη φροντίζει τα κομματικά αλλά και τα προσωπικά της συμφέροντα, μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Το πολιτικό σύστημα προχωράει πλήρως ευθυγραμμισμένο με την πολιτική της «πολεμικής οικονομίας» δηλαδή να χρησιμοποιηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία για να «φορτωθεί», μια ακόμα μια φορά, η οικονομική κρίση στους ασθενέστερους. Έτσι εργαλειοποιεί τον πληθωρισμό και προωθεί με συνειδητό τρόπο τη φτωχοποίηση και την περιθωριοποίηση μεγάλου κομματιού της κοινωνίας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το πολιτικό σύστημα, μαζί με τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές, δεν πρόκειται να κάνουν κάτι ουσιαστικό για να υπάρξει ισορροπία μεταξύ μισθών και τιμών. Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να το «σηκώσει» η λαϊκή αυτενέργεια που για μία ακόμα φορά θα πρέπει να αναζητήσει και να βρει λύσεις. Όπως έγινε στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν με το «κίνημα των πλατειών», το «δεν πληρώνω» και το «όχι στους πλειστηριασμούς».


Ηλεκτροπληξία στα νοικοκυριά

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σημειώνεται στο ηλεκτρικό ρεύμα (79,3%). Η άνοδος αυτή δεν δικαιολογείται ούτε από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου που επικαλούνται ορισμένοι, καθώς η αύξηση αυτή είναι 11 μονάδες μικρότερη, ούτε φυσικά από το μείγμα παραγωγής όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μαζί με τα υδροηλεκτρικά έχουν σημαντικό μερίδιο που κυμαίνεται ανάλογα με τις συνθήκες 12-65%. Όπως επίσης δεν δικαιολογείται το γεγονός ότι η Ελλάδα, με σημαντικό μερίδιο ΑΠΕ λόγω γεωγραφικής θέσης και κλίματος, με φθηνό λιγνίτη και με μισθούς στα κατώτερα επίπεδα (3η κατηγορία) της Ευρώπης να έχει το ακριβότερο ρεύμα.

Οι αιτίες της τόσο τρομακτικής αύξησης του ρεύματος πρέπει να αναζητηθούν στα διάφορα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τις νέες διαδικασίες τιμολόγησης με την εφαρμογή της «ρήτρας αναπροσαρμογής». Οι διαδικασίες αυτές π.χ. στη ΔΕΗ πραγματοποιούνται από τα γνωστά «golden boys» που έχει διορίσει η κυβέρνηση με «ακροβασίες» σε θέματα ερμηνείας συμβάσεων και θεσμικού πλαισίου με την ανοχή ή και τη στήριξη της κυβέρνησης και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Τα αποτελέσματα είναι γνωστά από αυτές τις πρακτικές. Η αύξηση των εσόδων της ΔΕΗ το 2021 ήταν 1,057 δισ. ευρώ από την επιβάρυνση των καταναλωτών. Φυσικά οι πρακτικές αυτές επέτρεψαν στα «golden boys» να δώσουν αυξήσεις 65% στις αμοιβές τους και παράλληλα να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ ακόμα περισσότερο καθώς το μερίδιο του Δημοσίου περιορίστηκε στο 33,4%. Ποιος αγόρασε «τη μερίδα του λέοντος» που πούλησε το δημόσιο; Η CVC Partners στην οποία είχε προσληφθεί λίγο καιρό πριν η κόρη του πρωθυπουργού ως υψηλόβαθμο στέλεχος. Αντίστοιχα στους άλλους παρόχους η αύξηση των τιμολογίων μεταφράζεται σε κέρδη που πηγαίνουν στις τσέπες των γνωστών μεγαλομετόχων («Λάτσηδες», «Βαρδινογιάννηδες» κ.λπ.).

Συνεπώς για μία ακόμα φορά γίνονται πολλαπλά παιγνίδια σε βάρος μας που αφορούν από το πως θα μας τα πάρουν και πως θα τα διανείμουν μεταξύ τους. Όλα αυτά εξυπηρετούνται και επιτρέπονται από το θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες της αγοράς, υπό την εποπτεία της ΡΑΕ. Εμείς καλούμαστε να πληρώνουμε με συνέπεια τον κάθε λογαριασμό. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!