Το «επικοινωνιακό» -δυστυχώς με αφορμή δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- σούσουρο περί χρεοκοπίας, δεν διαφώτισε κανέναν. Αναμενόμενο.

Η σκανδαλώδης εξόφληση του ομολόγου των 3,2 δισ., που διακρατούσε η ΕΚΤ δεν αναδείχτηκε. Λίγες μόλις εβδομάδες πριν, στην Αργεντινή, ο αντίστροφος δρόμος έφτανε σε έναν σταθμό, που αποτέλεσε είδηση παγκοσμίως.
Για το ομόλογο της ΕΚΤ ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης έγραψε: «Τον Ιούλιο, η ΕΚΤ ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πτωχευμένες και, άρα, δεν δέχεται από αυτές εχέγγυα για να τις δανείζει… η ΕΚΤ έκλεισε το μάτι στην Τράπεζα της Ελλάδος, επιτρέποντάς της να δέχεται εκείνη ως εχέγγυα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, που επισήμως η ΕΚΤ (της οποίας η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί οργανικό μέρος) δεν θα άγγιζε ούτε με γάντια και να τις δανείζει με ευρώ κοπής της… ΕΚΤ. Η κυβέρνησή μας, αποφασισμένη να παίζει τον ρόλο του υποδειγματικού κρατούμενου, ανακοίνωσε ότι, στις 14 Αυγούστου, όσο εμείς οι θνητοί βρισκόμασταν σε διακοπές, θα εκδώσει 4 δισ. ευρώ χρέος, υπό τη μορφή των λεγόμενων έντοκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Ποιος τρελός αγοράζει τέτοια γραμμάτια; Μα οι πτωχευμένες ελληνικές τράπεζες βέβαια. Τα δίνουν στην Κεντρική Τράπεζα ως εχέγγυα, δανείζονται 4 δισ. από την ΕΚΤ με 0,75% από αυτήν ενώ, παράλληλα, χρεώνουν το Ελληνικό Δημόσιο 4% για την «εξυπηρέτηση». Και τι τα κάνει τα χρήματα που πήρε το πτωχευμένο Ελληνικό Δημόσιο από την ΕΚΤ, μέσω των πτωχευμένων ελληνικών τραπεζών; Τα αποδίδει στην ΕΚΤ φυσικά!».
Το 2002 η κυβέρνηση της Αργεντινής προχώρησε σε στάση πληρωμών, εκδίωξε το ΔΝΤ και κατέσχεσε όλες τις καταθέσεις σε δολάρια. Όσοι πολίτες δεν μετέτρεψαν τις αποταμιεύσεις τους στο υποτιμημένο πέσο, ρίσκαραν στα ομόλογα Boden δολαρίων, με εξόφληση σε δέκα χρόνια. Στα τέλη Ιούλη η τελευταία αποζημίωση 2,3 δισ. δολαρίων σηματοδότησε την έξοδο από το corralito, το ασφυκτικό «μαντρί», όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται η φάση πτώχευσης της χώρας.
Μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων εδώ, ο ακόμη πρωθυπουργός Παπαδήμος «τάισε» με επαγγελματισμό έναν «γύπα», που δεν χόρταινε με PSI, με έδρα τα νησιά Καϊμάν, στην κατηγορία των αρπακτικών κεφαλαίων, που επενδύουν εκ συστήματος σε ρημαγμένες οικονομίες, ως παράσιτα του ΔΝΤ. Ενώ διαβεβαίωνε με περισσή υποκρισία ο Ευ. Βενιζέλος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι η Ε.Ε. εγγυάται πως η αθέτηση του συγκεκριμένου ομολόγου δεν συνιστά πτώχευση, 435 εκατ. εξοφλήθηκαν στο ακέραιο! Παρόμοιο ομόλογο λήγει το Σεπτέμβρη. Τι θα πράξει η κυβέρνηση Σαμαρά;
Χρεοκοπία, χρεοκρατία, παύση πληρωμών: ο απλός και συγκεκριμένος λόγος ζητείται επειγόντως, αρκετά με την στερεότυπη συνθηματολογία.
Θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!