Τα πέρα-δώθε της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες, όπου τα παζάρια έχουν φουλάρει για τους όρους εφαρμογής του Brexit, δίνουν αφορμή στις πιο διαφορετικές εκτιμήσεις. Και μπορεί ο Μακρόν να δηλώνει με ύφος ότι «αυτά που δίνει η Βρετανία είναι εντελώς ανεπαρκή» (γραμμή με την οποία συντάσσονται και οι «θεσμοί» της Ε.Ε.), αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχει μιλήσει αυτός που κινεί τα νήματα: η Γερμανία της Μέρκελ. Έχοντας βυθιστεί στα δυσκοίλια ενδογερμανικά παζάρια για το σχηματισμό μιας συγκυβέρνησης με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους του FDP και τους Πράσινους, η καγκελάριος φαίνεται ότι ακόμα ζυγίζει τι θα της κοστίσει ένα βελούδινο διαζύγιο με το Λονδίνο και τι ένα μαλλιοτράβηγμα.
Διότι είναι γεγονός ότι στη Βρετανία πληθαίνουν οι φωνές για μια έξοδο χωρίς «ταπεινωτική» (διάβαζε ακριβή) συμφωνία με την Ε.Ε. Φωνές που ενισχύονται από τη διαπίστωση ότι η «καταστροφή» που θα έφερνε το Brexit δεν επιβεβαιώνεται. Αυτήν την εβδομάδα ο γνωστός και μη εξαιρετέος οίκος Moody’s επιβεβαίωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε «επιτάχυνση, αν και μικρή, στην ανάπτυξη, επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μας για μέτρια επίδραση του Brexit στην οικονομική δραστηριότητα». Στην αντίπερα όχθη της Μάγχης, η Μέρκελ πρέπει να συνυπολογίσει ότι πέρυσι η Γερμανία σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα ύψους άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στις συναλλαγές της με τη Βρετανία (το μεγαλύτερο πλεόνασμα απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο κράτος).
Έτσι δεν είναι απίθανο να εκδηλωθεί, αφού βέβαια σχηματιστεί η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μια «συμβιβαστική» παρέμβαση του Βερολίνου. Από την άλλη, η Μέι έχει να αντιμετωπίσει τη μουρμούρα αρκετών Συντηρητικών βουλευτών που είχαν ταχθεί κατά του Brexit, καθώς και τις τρικλοποδιές των Εργατικών – παρόλο που όλοι διακηρύσσουν ότι «σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Μαζί με μια σειρά ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, επιχειρούν να παρατείνουν τη μεταβατική περίοδο και πέραν της 29ης Μαρτίου 2019, που έχει ήδη οριστεί ως ημερομηνία υλοποίησης του Brexit. Ελπίζουν ότι ίσως διαμορφωθούν έτσι συνθήκες που θα αναστρέψουν την τωρινή πορεία. Σύμφωνα πάντως με την τελευταία δημοσκόπηση, το 74% των Βρετανών προτιμούν έξοδο χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες από μια «κακή συμφωνία»…