Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε, γεμάτο κατανόηση για τις δύσκολες στιγμές που περνά ο Φιλιππινέζος πρόεδρος, να αναστείλει προσωρινά τις έρευνες που διεξάγει για ενδεχόμενη ενοχή του Ντουτέρτε σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – δηλαδή στις εξωδικαστικές εκτελέσεις 30.000 «υπόπτων για εμπόριο ναρκωτικών» από αστυνομικούς, στρατιωτικούς και παρακρατικούς. Εννοείται ότι οι εκατοντάδες δολοφονίες αμάχων «ανατρεπτικών» δεν απασχόλησαν ποτέ το Δικαστήριο. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν οι πρόσφατες δολοφονίες 5 ανθρώπων στο νησί Μασμπέιτ, όταν η αστυνομία εισέβαλε στα σπίτια τους και τους σκότωσε εν ψυχρώ, βαφτίζοντάς τους «μαοϊκούς τρομοκράτες οι οποίοι προέβαλαν αντίσταση»…

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα Φιλιππινέζοι κομάντος έστησαν ενέδρα σε επαρχιακό δρόμο στο οροπέδιο Μπουκιντνόν του Μιντανάο και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Χόρχε Μάντλος (βλ. φωτογραφία κάτω), έναν από τους γνωστότερους εκπροσώπους Τύπου των ανταρτών του Νέου Λαϊκού Στρατού, και τον γιατρό Έιφελ Ντέλα Πένια. Τα δύο θύματα, άοπλα, επέβαιναν σε μοτοσικλέτα… Όταν το Κ.Κ. Φιλιππίνων αποκάλυψε ότι πρόκειται για εξωδικαστική εκτέλεση και ζήτησε ανεξάρτητη ιατροδικαστική έρευνα, οι στρατιωτικοί έσπευσαν να κάψουν τις σορούς των δύο δολοφονηθέντων με τη δικαιολογία ότι είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό! Ακόμη και η επικεφαλής του ιατροδικαστικού σώματος Ράκελ Φορτούν αντέδρασε δηλώνοντας ότι πρόκειται για «βολική δικαιολογία ώστε να απαλλαγεί κανείς από κατηγορία φόνου»… Η δολοφονία του Κα (Συντρόφου) Όρις, όπως ήταν γνωστός ο Μάντλος, αποτελεί πλήγμα για το μαοϊκό αντάρτικο στο Μιντανάο, ένα από τα ιστορικά προπύργια του Κ.Κ. Φιλιππίνων.

Αλλά οι δολοφονίες αδυνατούν να κρύψουν τα τεράστια προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υγειονομικοί παραιτούνται κατά εκατοντάδες από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, αφού απορρίπτονται τα αιτήματά τους για αύξηση μισθών και πρόσληψη προσωπικού. Οι υγειονομικοί παίρνουν μισθούς πείνας (158 δολάρια παίρνει μια νοσοκόμα σε ιδιωτική κλινική), ενώ δουλεύουν έως και 16 ώρες τη μέρα για να περιθάλψουν τα θύματα της πανδημίας. Το ίδιο απορρίφθηκαν και τα αιτήματα των εργατικών συνδικάτων για αύξηση του μεροκάματου κατά 2 δολάρια, αφού η πανδημία και οι αυξήσεις στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης δυσκολεύουν την επιβίωση και –σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης– πάνω από το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει βάλει λουκέτο. Πολλοί κλάδοι διαδηλώνουν και απεργούν. «Υποκινούνται από τους τρομοκράτες και τους εμπόρους ναρκωτικών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!