Του Λευτέρη Αρβανίτη.
Οι δύο συλληφθέντες τουρκικής υπηκοότητας –άνδρας και γυναίκα– είναι μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους και ιδιαίτερα γνωστοί για τη δημόσια δράση τους. Ο άνδρας συλληφθείς βρίσκεται στην Ελλάδα 3 χρόνια, ενώ η κατηγορούμενη Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ είχε φτάσει στην Ελλάδα πριν από 25 ημέρες προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ασύλου.
Μάλιστα σε ανακοίνωση της οργάνωσης το 1996 γίνεται αναφορά στην κρατούμενη τότε Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ που πραγματοποιούσε απεργία πείνας και είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από αστυνομικούς. Η Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ στην Τουρκία ήταν ενεργή στο κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων και γενικότερα στον κοινωνικό αγώνα. Υπήρξε μάλιστα από τα ιδρυτικά μέλη του συνδικάτου BEMSEN (Συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων) στην Άγκυρα. Πλέον η Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ κινδυνεύει άμεσα με έκδοση στη Γερμανία και καταδίκη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει εκεί. Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι στον Δρόμο «η μάχη που θα δοθεί για τη μη έκδοση της Τουρκάλας αγωνίστριας, θα είναι μια μάχη υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας της ελληνικής δικαιοσύνης» και συμπληρώνουν ότι «από το 2005 και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ένα διεθνές ένταλμα υπερβαίνει τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων με επικίνδυνες συνέπειες».
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν ζητά να μην εκδοθεί στη Γερμανία η Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ και «ζητά από όλους τους φορείς, τα συνδικάτα, τα κόμματα, τις οργανώσεις και όλο τον αλληλέγγυο κόσμο να συμπαρασταθούν στην αγωνίστρια Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ και να παραστούν στη δίκη της».
Περίεργος κύκλος διώξεων σε όλη την Ευρώπη
Εντωμεταξύ ένας 37χρονος Τούρκος συνελήφθη την Τετάρτη στην Κολονία και προφυλακίστηκε με την κατηγορία ότι «είναι μέλος μιας μαρξιστικής “τρομοκρατικής οργάνωσης”», όπως ανακοινώθηκε από τις ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές. Ο Έρολ Γκ. ήταν καταζητούμενος από τις 11 Ιουλίου, όταν εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Σύμφωνα με την εισαγγελία, υπάρχουν υποψίες ότι είναι «μέλος της ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) από τον Φεβρουάριο του 2007».
Μεταξύ άλλων, φέρεται να ήταν ο υπεύθυνος για τη διανομή «προπαγανδιστικών φυλλαδίων», ότι «συνεργάστηκε για την οργάνωση εμπορικών εκδηλώσεων για το DHKP-C» και ότι συμμετείχε στην ετήσια «συγκέντρωση δωρεών» για την οργάνωση το 2008-9. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε την Πέμπτη το πρωί ενώπιον δικαστή ο οποίος διέταξε την προσωρινή κράτησή του.
Η γερμανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι το DHKP-C, που ιδρύθηκε το 1994, είναι τρομοκρατική οργάνωση που έχει ως στόχο την εγκαθίδρυση μαρξιστικού-λενινιστικού καθεστώτος στην Τουρκία μέσω «ένοπλου αγώνα». Πρόκειται για την 12η σύλληψη Τούρκου στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες με παρόμοιες κατηγορίες, ενώ πέντε άτομα έχουν ήδη καταδικαστεί με ποινές 15 ετών.