Επίσκεψη της βρετανικής Καμπάνιας Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα
Αν τους συναντούσες στο δρόμο, ενδεχομένως να νόμιζες ότι είναι μια ακόμη παρέα από Βρετανούς τουρίστες. Βλέμματα που σάρωναν τους δρόμους της Αθήνας γεμάτα περιέργεια, μικροσυζητήσεις για όσα συνέβαιναν γύρω τους. Όμως, η πραγματικότητα ήταν πιο πολύπλοκη, κάτι που έγινε φανερό όταν ο Ματ μας ρώτησε για τα τελευταία μέτρα λιτότητας και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, δύο θέματα που έδειξε ότι οι γνώσεις του ήταν ασυνήθιστα πολλές για έναν μη-κάτοικο της μνημονιακοκρατούμενης χώρας μας. Ο Ματ λοιπόν δεν ήρθε για τουρισμό. Είναι ο γενικός γραμματέας της Fire Brigades Union, του εθνικού συνδικάτου πυροσβεστών της Μ. Βρετανίας. Ήταν μέλος της αντιπροσωπείας αλληλεγγύης που ήρθε στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός David Lammy, ο Andrew Love, Σκοτσέζος βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα, μέλος της Βουλής του Edmonton, και συνδικαλιστές από το χώρο της Υγείας ως μέρος της Καμπάνιας Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Βρετανικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο από μέλη του εργατικού κινήματος της Αγγλίας και έχει την υποστήριξη των βρετανικών συνδικάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αποστολή είναι η τρίτη που έχει λάβει χώρα.
Μιλώντας στον Δρόμο για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Ματ Ρακ, γενικός γραμματέας, όπως προαναφέρθηκε, του Εθνικού Συνδικάτου Πυροσβεστών, ήταν εξαιρετικά σαφής: «Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι εξωφρενικά, η ισχύς της επίθεσης στα δικαιώματά σας μας έχει αφήσει άναυδους. Και βρισκόμαστε, υποτίθεται, στην Ευρώπη! Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, άνθρωποι ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών… Είδαμε μια τέτοια σκηνή έξω από το ξενοδοχείο μας. Ο κόσμος πρέπει να μάθει. Το γεγονός ότι εν έτει 2013 παιδιά λιποθυμούν στις σχολικές τους τάξεις από πείνα, δεν μπορεί να μας φύγει από το μυαλό. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει».
Ο ίδιος δε έχει απόλυτη επίγνωση ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι εικόνες από το μέλλον και των εργαζόμενων της δικής του χώρας. «Προσπαθούμε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Πρώτα από όλα να πληροφορήσουμε τους συμπατριώτες μας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα, και έπειτα να συνδέσουμε το παραπάνω με τις επιθέσεις και την υποβάθμιση που δέχεται και ο Άγγλος εργαζόμενος. Επιχειρούμε να δείξουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά. Ότι θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια, απλώς λίγο αργότερα».
Ηλίας Σταθάτος