Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Εφαρμογή «ζωντανεύει» φωτογραφίες και έργα τέχνης!

Στον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ, οι άνθρωποι που μπαινόβγαιναν σε φωτογραφίες ήταν φυσιολογικοί. Δεν ισχύει φυσικά το ίδιο και για τον δικό μας κόσμο – ή τουλάχιστον δεν ίσχυε μέχρι σήμερα!

Η νέα εφαρμογή Photo Wake-Up, από ερευνητές στις ΗΠΑ, επιτρέπει ακριβώς αυτό: παίρνει έναν δισδιάστατο άνθρωπο σε μία φωτογραφία ή ένα έργο τέχνης και τον κάνει να βγει από την εικόνα, να τρέξει μακριά ή να πηδήξει από αυτήν – κάτι αδιανόητο μέχρι πρόσφατα.

Μάλιστα ο αλγόριθμος της εφαρμογής επιτρέπει επίσης στους χρήστες να δουν την κινούμενη εικόνα σε τρεις διαστάσεις χάρη στη χρήση εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον θα παρουσιάσουν το νέο «έξυπνο» σύστημα σε συνέδριο για την υπολογιστική όραση στην Καλιφόρνια αυτή την εβδομάδα.

«Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και θεμελιώδες πρόβλημα στην υπολογιστική όραση. Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι τα δεδομένα προέρχονται μόνο από μια θέση της κάμερας, συνεπώς ένα μέρος του προσώπου είναι αόρατο. Η δουλειά μας συνδυάζει τεχνικές προόδους πάνω σε αυτό το πρόβλημα, με δημιουργική καλλιτεχνική οπτικοποίηση», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ίρα Κεμελμάχερ-Σλίζερμαν της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών.

Οι δυνητικές εφαρμογές του Photo Wake-Up είναι πολλές, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως η αξιοποίηση της στα βιντεοπαιχνίδια, η αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τα έργα τέχνης στις πινακοθήκες και τα μουσεία (ποιος θα έλεγε όχι στο «ζωντάνεμα» της Μόνα Λίζα;), η χρήση στην εκπαίδευση ιδίως των μικρών παιδιών (θα βλέπουν να ζωντανεύουν οι ζωγραφιές τους) κ.ά.

Προς το παρόν ο αλγόριθμος του Photo Wake-Up έχει καλύτερα αποτελέσματα, όταν το πρόσωπο στη φωτογραφία ή στον πίνακα ζωγραφικής κοιτάζει κατά πρόσωπο, ενώ δεν μπορεί ακόμη να ζωντανέψει ανθρώπους που κρύβουν ένα μέρος του σώματός τους, π.χ. έχουν σταυρωμένα τα πόδια τους.

Πηγή: CNN

 Κρέας συνθετικό

Θετική αναμένεται να είναι τα επόμενα χρόνια η ανταπόκριση των καταναλωτών στα προϊόντα που παρουσιάζονται ως υποκατάστατα κρέατος. Πρόκειται για προϊόντα φυτικής προέλευσης που «μιμούνται» το κρέας (και δανείζονται-«κλέβουν» ονόματα όπως κιμάς, λουκάνικο, χάμπουργκερ κ.ά.), που ίσως αποσπάσουν περί το 10% από την αγορά προϊόντων κρέατος την επόμενη δεκαετία, αξίας 140 δις δολαρίων. Οι Beyond Meat και Impossible Foods είναι δύο από τις πιο γνωστές εταιρείες που παράγουν «κρέας» φυτικής προέλευσης, αλλά και άλλοι γίγαντες της βιομηχανίας κρέατος, όπως η Tyson Foods και η Nestle, έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους.
Barclay. meatnews.gr, 4/6/2019

Οικογενειακή γεωργία

Ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) και το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) παρουσίασαν το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Η Δεκαετία της Οικογενειακής Γεωργίας 2019-2028». Οικογενειακές είναι σήμερα περισσότερες από το 90% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων παγκοσμίως, παράγουν δε το 80% του συνόλου της αξίας διατροφής στον πλανήτη. Είναι βασικοί παράγοντες της βιώσιμης ανάπτυξης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο τερματισμός της πείνας στον πλανήτη, και όλες οι μορφές υποσιτισμού. Πρέπει να αυξηθεί, για τους αγρότες οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, η πρόσβαση σε συστήματα κοινωνικής προστασίας, σε χρηματοδότηση, σε αγορές, σε κατάρτιση και σε ευκαιρίες δημιουργίας εισοδήματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις παρέχουν υγιεινά τρόφιμα, αλλά και τρόφιμα που συνδέονται με πολιτιστική κληρονομιά των τοπικών κοινωνιών, ενώ παρέχουν ευκαιρίες απασχόλησης εντός και εκτός του αγροτικού τομέα και βοηθούν στην ανάπτυξη των αγροτικών οικονομιών. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις διατηρούν και αποκαθιστούν τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα και χρησιμοποιούν μεθόδους παραγωγής που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση ή την αποτροπή των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.
meatnews.gr, 31/5/2019

Ο γ.γ. του ΟΗΕ για την Ημέρα Περιβάλλοντος

«Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή. Η ανθρωπότητα πρέπει και μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη, διότι υπάρχουν λύσεις. Φορολογήστε τη ρύπανση, και όχι τους ανθρώπους, σταματήστε την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων και σταματήστε να χτίζετε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας».
Α. Γκουτέρες, ΟΗΕ, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, presspublica.gr, 5/6/2019

Ημιαυτόνομα ρομπότ για παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων

Προηγμένα συστήματα για ρομπότ που χρησιμοποιούνται για παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων αναπτύσσουν μηχανικοί του Lancaster University.

Αναπτύσσουν ένα λογισμικό που θα καταστήσει τα ρομπότ ημιαυτόνομα, απλοποιώντας τον έλεγχο από τους ανθρώπους-χειριστές, ο οποίος εκ των πραγμάτων πρέπει να γίνεται εξ αποστάσεως, δεδομένων των επικίνδυνα υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στα περιβάλλοντα όπου επιχειρούν τα ρομπότ.

Το λογισμικό αυτό, εκτιμούν οι ερευνητές του Lancaster University, έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις και διαδικασίες παροπλισμού, ενώ επίσης διατηρείται ο ανθρώπινος έλεγχος και η επίβλεψη επί του ρομπότ.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει ένα κινούμενο ρομπότ με δύο βραχίονες, εξοπλισμένο με λογισμικό imaging και μια κάμερα Microsoft Kinect.Το σύστημα επιτρέπει την ταυτοποίηση, το πιάσιμο και την κοπή αντικειμένων, όπως π.χ. μεταλλικοί σωλήνες, που συναντώνται συχνά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Το στάνταρ για τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι ο απευθείας τηλεχειρισμός ρομπότ από ανθρώπους, κάτι που δυσκολεύει πολύ τα πράγματα για τους χειριστές, ειδικά δεδομένης της πολυπλοκότητας των εργασιών παροπλισμού. Πλήρως αυτόνομες λύσεις είναι απίθανο να θεωρηθούν ασφαλείς στο κοντινό μέλλον, οπότε εξετάσαμε τη δημιουργία μιας ημιαυτόνομης λύσης που βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα» λέει ο Τζέιμς Τέιλορ, καθηγητής Control Engineering στο πανεπιστήμιο.

«Χρησιμοποιώντας μια μεμονωμένη κάμερα τοποθετημένη στο ρομπότ, το σύστημά μας επικεντρώνεται σε μια κοινή εργασία σε αυτά τα “σκληρά” περιβάλλοντα – την επιλογή και κοπή σωλήνων. Το σύστημά μας επιτρέπει στον χειριστή να δίνει οδηγία στο ρομπότ να πιάσει έναν σωλήνα και να τον κόψει απλά με τέσσερα κλικ».

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, το σύστημα αυτό παρουσιάζει σαφώς καλύτερες επιδόσεις, συγκριτικά με το υπάρχον πρότυπο χειρισμού μέσω joystick,καθώς διατηρείται ο γενικότερος έλεγχος επί του ρομπότ, αλλά μειώνεται σημαντικά ο φόρτος εργασίας του χειριστή και ο χρόνος λειτουργίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Η περιβαλλοντική βόμβα του ΧΥΤΑ Κω

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος, μια παλιά καλή συνήθεια της περιόδου της Συμπαράταξης Ελπίδας μας οδηγεί στον «λεγόμενο» ΧΥΤΑ Κω. Έχουμε γράψει στον τοπικό Τύπο, στον Δήμο και στην Περιφέρεια για την θλιβερή και επικίνδυνη διαχείριση του.

Όλα αυτά τα χρόνια (2009-19) δεν υπήρξε ούτε ένας έλεγχος για την πιστοποίηση της λειτουργίας του! Ο χρόνος ζωής του ήταν πέντε χρόνια και βρισκόμαστε στον δέκατο! Εδώ και δύο χρόνια τα σκουπίδια στοιβάζονται δημιουργώντας δύο λόφους όπως ακριβώς γίνονταν με τους σκουπιδότοπους! Δεν τηρήθηκε καμία από τις δεσμεύσεις που υπήρχαν από τις συμβάσεις κατασκευής του! Το πότε θα λειτουργήσει η επέκταση που είναι υπό κατασκευή με αργούς ρυθμούς είναι ασαφές.

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον ΧΥΤΑ ο δημοτικός υπάλληλος πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον αντιδήμαρχο να μας δώσει άδεια εισόδου! Φέτος αγνοήσαμε αυτό το παράνομο τυπικό. Μπήγαμε από τη βόρεια πλευρά όπου η περίφραξη έχει καταρρεύσει (σιγά μη δεν το γνωρίζουν!). Στόχος μας να δούμε που πάνε τα στραγγίσματα των δύο λόφων των σκουπιδιών που αντιστοιχούν στα δύο Κύτταρα. Τα σκουπίδια, καθώς σήπονται, παράγουν υγρά λύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα που απαγορεύεται να κατευθυνθούν στον υπόγειο υδάτινο ορίζοντα στον οποίο μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη μόλυνση! Τα θαμμένα σκουπίδια στις δύο τάφρους των Κυττάρων παράγουν στραγγίδια που έπρεπε να συλλέγονται και να πηγαίνουν στον βιολογικό. Παραμένουν μέσα στη μάζα των θαμμένων σκουπιδιών, διοχετεύονται στον υπόγειο ορίζοντα όπου η μόνωση του πυθμένα έχει καταστραφεί και τα υπόλοιπα θα προκαλέσουν ισχυρές καθιζήσεις που ευχόμαστε να μην είναι κοντά κάποιος από τους εφτά εργαζόμενους του χώρου. Είναι μία σεισμική δόνηση που ξέρουμε ότι θα γίνει αλλά δεν μπορούμε να την προβλέψουμε ή γίνεται με την διαφυγή και την μόλυνση του υπογείου υδάτινου ορίζοντα.

ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Αναφορά από τους Νίκο Μυλωνά – Κώστα Κωστογλάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!