Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια νέα μεγάλη ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς δεν μπόρεσε να κερδίσει κάποιον μεγάλο δήμο και σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου βρέθηκαν πίσω από αυτούς του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί το βράδυ της Κυριακής ο νέος πρόεδρος να έκανε πανηγυρικές δηλώσεις για τις νίκες των υποψηφίων της «προοδευτικής παράταξης» αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί ήταν κυρίως υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ.

Το κύριο όμως μέτωπο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το εσωκομματικό και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στην ομάδα Κασσελάκη και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Με την προχθεσινή απόφαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε να μετατεθεί το συνέδριο προς τα τέλη Φλεβάρη η ομάδα Κασσελάκη κερδίζει τον απαιτούμενο χρόνο για να διασφαλίσει ότι θα έχει με το μέρος της την πλειοψηφία των συνέδρων – κάτι που φαίνεται να μην το θεωρεί σίγουρο αυτή τη στιγμή. Και αυτό το κάνει γιατί ένα μεγάλο μέρος της εσωκομματική αντιπολίτευσης έχει τον σχεδιασμό να περιορίσει ή ακόμα και να διώξει τον πρόεδρο μέσω των κομματικών διαδικασιών και ειδικότερα του συνεδρίου. Και για αυτό η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν είναι ευχαριστημένη με τη μετάθεση του συνεδρίου αφού γνωρίζουν καλά ότι έτσι η ομάδα Κασσελάκη κερδίζει έδαφος.

Αντιθέτως οι «διαφωνούντες» χάνουν πόντους αφού αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ήδη βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός κόμματος και θεωρούν ότι δύσκολα η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας δήλωσε ότι «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Στην ίδια συνεδρίαση τα μέλη της Ομπρέλας, που αποτελεί τον πυρήνα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κατάθεσαν κείμενο που κάνει σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Θεωρούν ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές συνεχίστηκε η εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα. Επίσης υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του κόμματος κράτησε μονόπλευρη στάση στο θέμα της Παλαιστίνης αφού δεν καταδικάστηκε η τρομοκρατική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ενώ παράλληλα θεωρούν ότι οι πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας κινείται εκτός προγραμματικών θέσεων και καταστατικού του κόμματος. Επίσης θεωρούν ότι η νέα ηγεσία επιδίδεται σε πραξικοπηματικές κινήσεις, σε αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Βέβαια εδώ χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση δίνει μάχη οπισθοφυλακών αφού το βασικό της μέλημα είναι η διατήρηση του κομματικού της στάτους και η πιθανή αύξησή του ενώ στα πιο σοβαρά ζητήματα δεν λέει και πολλά: Δεν κάνει καμία σοβαρή αυτοκριτική, δεν καταγγέλλει την άλωση του ΣΥΡΙΖΑ από την πρεσβεία των ΗΠΑ ενώ τη μόχλευση που συμβαίνει στην κεντροαριστερά μάλλον την καλοβλέπει αλλά θα προτιμούσε να είναι κάποιος άλλος (ή άλλη) στην προεδρία του κόμματος.

Ενδεικτικές της κρίσης που μαστίζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και οι τοποθετήσεις του Δ. Τεμπονέρα που σε άρθρο του στην Εφ.Συν. έθεσε μια σειρά ζητημάτων όπως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα», ότι ο «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να μείνει σε τροχιά κυβερνησιμότητας» και ότι «οι προτεινόμενες λύσεις (σ.σ. για τον ΣΥΡΙΖΑ) σήμερα άμεσα ή έμμεσα οδηγούν είτε σε μια διάχυση του κόμματος σε “εκσυγχρονιστικά” αρχηγοκεντρικά πρότυπα, είτε σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αντίστασης και περιχαράκωσης.» Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Αριστείδης Μπαλτάς που επεσήμανε ότι «μέσα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχουν κίνδυνοι για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει. Ήδη φεύγουν αρκετοί από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κοινό μυστικό. Κάποιοι με ανακοινώσεις συγκεκριμένες, κάποιοι σιωπηλά, αλλά κάπου ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρέει, η δύναμή του μειώνεται, η απήχησή του στην κοινωνία μειώνεται και άρα δεν πάμε καθόλου καλά».

Τελευταίο επεισόδιο στη συνεχιζόμενη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραπομπή από τον Στ. Κασσελάκη του Στέφανου Τζουμάκα, ενός εκ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Αφορμή για την παραπομπή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Στ. Τζουμάκα ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον έφεραν», ότι «αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να πάει σε νίκες» και ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ». Αιτία όμως της διαγραφής αποτελεί η ουσία της πολιτικής άποψης του Στ. Τζουμάκα που φαίνεται ότι ενοχλεί τον νέο πρόεδρο και όχι μόνο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!