Σε ρόλο διεθνούς τρομοκράτη επιδόθηκε και πάλι το Ισραήλ καταλαμβάνοντας το πλοίο «Dignite / Al Karama», ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα, περίπου 40 μίλια από τις ακτές της Γάζας.

Αυτή τη φορά, στενότερος συνεργάτης του Ισραήλ αποδείχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, που δέχτηκε ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας να φτάσει μέχρι το Πέραμα.

Το χρονικό της κατάληψης
Το «Dignite / Al Karama» ήταν το μοναδικό από τα δέκα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ που κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έθεσαν οι ελληνικές Αρχές και να αποπλεύσει για τη Γάζα από το Καστελόριζο.
Την Τρίτη (19/7) και ενώ έπλεε από το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου με τελικό προορισμό τη Γάζα, περικυκλώθηκε από εννέα πάνοπλα πλοία του Ισραήλ και κατόπιν κατελήφθη από Ισραηλινούς Κομάντος χωρίς κανένας από τους 16 επιβαίνοντες να προβάλλει αντίσταση.
Και μόνο η εικόνα ενός μικρού σκάφους περικυκλωμένου από φρεγάτες και άλλα υπερσύγχρονα πλωτά μέσα είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της κυβέρνησης του Ισραήλ. Το πλοίο, τελικά, οδηγήθηκε στο λιμάνι Ασντότ, όπου πέρασαν από ανάκριση όλοι οι επιβάτες, χωρίς ωστόσο να ασκηθεί βία.
Στο πλοίο επέβαιναν ακτιβιστές από τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Σουηδία και την Τυνησία καθώς και ο συντονιστής της ελληνικής πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», Βαγγέλης Πισσίας, για τον οποίο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε κυνική ανακοίνωση στην οποία απλώς υπενθύμιζε πως τον είχε προειδοποιήσει να μη συμμετάσχει στην αποστολή.

Αντιδράσεις
Δύο μέρες νωρίτερα, οι ακτιβιστές του πλοίου «Juliano», είχαν παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, όπου τελικώς παρέμειναν αποκλεισμένοι, καταγγέλλοντας την ενδοτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των Ισραηλινών.
Μετά την κατάληψη του «Dignite» οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Ηράκλειο και τη Σητεία απ’ όπου πέρασαν ή εγκλωβίστηκαν τα καράβια του Στόλου. Οι συλληφθέντες από το «Dignite» αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι και αρκετοί από αυτούς έφτασαν στην Ελλάδα ένα 24ωρο αργότερα.

Μάριος Διονέλλης
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!