Μείωση μισθών με… ελεύθερες διαπραγματεύσεις
«H ΓΣΕΕ χαιρετίζει και στηρίζει την εξέλιξη και τη συμφωνία μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και ΟΤΕ, η οποία ήταν αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Τι λέει αυτή η συμφωνία; Για τρία χρόνια οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θα δουλεύουν μειωμένο ωράριο (35ωρο) με μείωση μισθού 12% το 2012, 11% το 2013 και 10% το 2014.
Αυτή η «εξέλιξη», την οποία προσπαθούσε να επιτύχει χρόνια η διοίκηση του ΟΤΕ, με τα ίδια επιχειρήματα της απώλειας πελατών, του ανταγωνισμού κ.λπ., δεν θα ήταν δυνατόν να επέλθει αν δεν ζούσαμε σε ένα κλίμα ασφυκτικών εκβιασμών από την κυβέρνηση και πρωτοφανούς «αδειάσματος» από τη ΓΣΕΕ και την πρασινογάλαζη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Όταν ο ΟΤΕ, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας με τεράστια κερδοφορία όλα τα προηγούμενα χρόνια, επικαλείται τον ανταγωνισμό για να πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα, θα περίμενε κανείς μια έστω και «για τα μάτια του κόσμου» κινητοποίηση από τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Φαίνεται, όμως, ότι τα συμφέροντα των Γερμανών μετόχων του ΟΤΕ είναι πάνω από τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Σαμαράς και Καζαντζίδης
Στην πρόσφατη συνέντευξη Tύπου που έδωσε στη ΔΕΘ ο Σαμαράς, σε μια επίδειξη λαϊκισμού όταν ρωτήθηκε για τη νέα μετανάστευση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στον Καζαντζίδη. Η παραφωνία αυτή χτύπησε αμέσως στα αφτιά όσων τον παρακολουθούσαν, γιατί η απόσταση του Α. Σαμαρά από τον κόσμο του Καζαντζίδη είναι τεράστια. Λέτε στην Αμερική που ήταν «μετανάστες φοιτητές και φίλοι» ο Αντώνης και ο Γιώργος να άκουγαν διαρκώς Καζαντζίδη και να έκλαιγαν που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα; Τέτοιος καημός τους έπιασε και τώρα, εδώ, στην πατρίδα έπιασαν δουλειά να σώσουν τη φτωχολογιά. Ζιγκουάλα, ζιγκουάλα, ζιγκουάλα…

Η φρατζόλα και το γάλα
Πραγματικά, μπράβο στη Λιάνα που έδωσε μια σωστή διάσταση με απλό και κατανοητό τρόπο, μέσα στο ναό της «δημοκρατίας». Έδειξε πώς ένας μισθός το χρόνο πάει μόνο σε ψωμί και γάλα. Μαζί της εκατομμύρια τηλεθεατές που το χάρηκαν και εκφράστηκαν από το λόγο της, ενώ κάτι καλόπαιδα μέσα στη Βουλή δεν ξέρουν ούτε ένα κουλούρι ή ένα εισιτήριο πόσο κάνει. Τόσο νοιάζονται για το λαό και ψηφίζουν μνημόνια, νόμους πλαίσιο και ό,τι άλλο τους υπαγορέψουν.

Εκτός νόμου το σφυροδρέπανο
Στην Ουγγαρία απαγορεύτηκε το σφυροδρέπανο, έστω και ως εμπορικό σήμα σε μάρκα ρούχων. Μετά την απαγόρευσή του ως πολιτικό σύμβολο, τώρα δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ούτε μια μάρκα ρούχων. Τι περιπέτειες περνάνε και τα σύμβολα… Μπορείς να ξεριζώσεις μια ιδέα από την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων; Μπορείς να ακυρώσεις τον ίδιο τον άνθρωπο; Αυτό κρίνεται, σε τελευταία ανάλυση, με τη διαιώνιση του καπιταλισμού και τους σπασμούς του. Ένας παλιότερος έλεγε ότι οι ιδέες είναι σαν τα καρφιά: όσο περισσότερο τις χτυπάς τόσο βαθύτερα μπαίνουν…

Τα καλόπαιδα
Μη ξέροντας τι να απαντήσουν στη Λιάνα, θυμήθηκαν πολλά για την καταγωγή της, το περιβάλλον της κ.λπ. Η Λιάνα μπορεί να κυκλοφορεί μέσα σε λαϊκά περιβάλλοντα, ενώ πολλά καλόπαιδα της πολιτικής και των ΜΜΕ σκέφτονται πολύ τις εμφανίσεις τους, ακόμα κι αν προέρχονται από λαϊκότατα περιβάλλοντα. Ο λαός δεν ξεχνάει τίποτα…

Αίσχος!
Αποφάσισαν την έκδοση Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ

Χτες το μεσημέρι, σε ένα σκηνικό που δεν βλέπει κανείς ούτε σε δικαστήρια δικτατορικών καθεστώτων, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε κατά πλειοψηφία (4-1) την έκδοση της Τουρκάλας αγωνίστριας Γκιουλαφερίτ Ουνσάλ στη Γερμανία. Η Γκιουλαφερίτ οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστών σιδηροδέσμια, ενώ οι αστυνομικοί της συνοδείας, κρατώντας αυτόματα όπλα και έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα, δεν βγήκαν από την αίθουσα σ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας! Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, η Γκιουλαφερίτ φώναξε: «Σύντροφοι, όπου κι αν βρισκόμαστε, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Καμιά καταπίεση δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει!».
Τα «εγκλήματα» της Γκιουλαφερίτ συνίστανται σε… μοίρασμα προκηρύξεων, διοργάνωση συναυλιών και συγκέντρωση βοήθειας για τους πολιτικούς κρατούμενους. Επιπλέον, είναι παράξενο ότι ο Άρειος Πάγος αγνόησε πως, την περίοδο για την οποία οι γερμανικές Αρχές την κατηγορούν ότι πραγματοποίησε αυτά τα «εγκλήματα», η Γκιουλαφερίτ δεν ήταν καν στη Γερμανία! Η απόφαση έκδοσης δείχνει πως η ελληνική Δικαιοσύνη δεσμεύεται όχι από τους νόμους και το Δίκαιο, αλλά από «διεθνείς συμφωνίες» – που κι αυτές εφαρμόζονται βέβαια κατά περίπτωση: θυμίζουμε την άρνηση της Γερμανίας να εκδόσει τον Χριστοφοράκο στην Ελλάδα για την υπόθεση Siemens…
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, «η απόφαση αυτή μας δείχνει με σαφήνεια πως ο τρομονόμος έχει στόχο να καταστείλει και να εκμηδενίσει τον αγώνα για τα δημοκρατικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Καλούμε όλους και όλες να αντισταθούμε όλοι μαζί σ’ αυτή την επίθεση που αποτελεί μια πρώτη γεύση όσων πρόκειται να ακολουθήσουν».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!