Τα ψίχουλα από το τραπέζι των πλούσιων «μοιράζει» το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας στους Άπορους

Ένα πολύ καλό παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς την παραπάνω έκφραση της λαϊκής σοφίας είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συστήσει το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους! Ο ίδιος σχηματισμός, δηλαδή, που με τις πολιτικές του «καίει» εκατομμύρια ανθρώπων στην Ευρώπη οδηγώντας τους στην φτώχεια και την εξαθλίωση, αλείφει ελάχιστους από αυτούς με το λάδι μιας προσωρινής ανακούφισης!
Αυτά προκύπτουν από μια αποκαλυπτική συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή, με θέμα την εξέταση της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους. Βασικός στόχος του Ταμείου, όπως περιγράφηκε από τον υφυπουργό Εργασίας, είναι η συμβολή στη μείωση της φτώχειας με περίοδο εφαρμογής από το 2014 έως το 2020, συνολικού προϋπολογισμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες 2,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ψίχουλα αν δούμε ότι το Πρόγραμμα αφορά 120 εκατομμύρια ανθρώπους σε ορίζοντα 7 χρόνων. Σημειωτέον ότι ο νέος αυτός μηχανισμός θα χρηματοδοτείται και από τους εθνικούς προϋπολογισμούς σε ποσοστό 15%! Επιπλέον, εκτός από τους δημόσιους φορείς η διοχέτευση των πόρων θα γίνεται και μέσω -μαντέψτε- Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων με μια προμήθεια 5% επί των επιχορηγήσεων!
Και για να ολοκληρωθεί ο παραλογισμός, ο υφυπουργός, αφού προσπάθησε να ρίξει της ευθύνες της κρίσης στις τερατώδεις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις και επιδόματα) που έπαιρναν οι εργαζόμενοι και στο υπερτροφικό κοινωνικό κράτος, έκλεισε την πρόταση της κυβέρνησης με την προτροπή να εκπονηθεί ένα συνολικό σχέδιο καταπολέμησης των κοινωνικών αδικιών!
Η αιτιολογική έκθεση της πρότασης, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αγνοεί πλήρως τις αιτίες της φτωχοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών, που είναι ακριβώς αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και η επιβολή μνημονίων ως μέσο εξόδου από την καπιταλιστική κρίση. Ένα σοβαρό σημείο της πολιτικής κατεύθυνσης του Προγράμματος, που επισημάνθηκε από τη βουλευτή Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είναι η σιωπηρή ταύτιση της φτώχειας με την ανεργία.
Η ευθύνη για την ανεργία, και κατ’ επέκταση τη φτώχεια, μετατίθεται στα ίδια τα άτομα και στις ανελαστικές εργασιακές σχέσεις ενώ η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φτωχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, προσωρινής απασχόλησης ή με εκ περιτροπής εργασία. Ο βουλευτής Αχαΐας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, κωδικοποιώντας την τεράστια αντίφαση της πρότασης, κατηγόρησε το υπουργείο και την κυβέρνηση ότι δεν είναι απλώς διαχειριστές προγραμμάτων αλλά ότι ασκούν πολιτική, την πολιτική αυτή ακριβώς που παράγει τη φτώχεια πολύ πιο γρήγορα από την πολιτική ανάσχεσής της. Και όχι μόνο η κυβέρνηση παράγει τη φτώχεια αλλά τη διώκει κιόλας, την τιμωρεί, βάζοντας στον  φτωχό και τον άνεργο τεκμήριο το σπίτι ή το αυτοκίνητο, φέρνοντας τον έτσι στην κατάσταση να χρωστά στην εφορία και να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, σημείωσε ο Β. Χατζηλάμπρου.
Τέλος, ο βουλευτής Φθιώτιδας Βασίλης Κυριακάκης μπροστά στο φάσμα της υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία ζήτησε από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει έστω και τα ψιχία αυτής της φιλανθρωπίας, με την καταγραφή όλων των κατηγοριών φτωχών και απόρων, ώστε να καταστεί γνωστό το μέγεθος του προβλήματος, και τη δυναμική διεκδίκηση της αύξησης αυτών των κονδυλίων προς την Ελλάδα.

Νατάσα Ακριβάκη

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Τα παρακάτω στοιχεία της Αιτιολογικής Έκθεσης για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρονται στο 2010, ενώ τα πρώτα αριθμητικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα για το 2011 δείχνουν –όπως είναι αναμενόμενο- σαφείς τάσεις επιδείνωσης.
• Το 1/4 των Ευρωπαίων (116 εκατομμύρια) διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, εκ των οποίων τα 25,4 εκατομμύρια είναι παιδιά.
• 40 εκατομμύρια υποφέρουν από σοβαρή υλική στέρηση.
• 43 εκατομμύρια άνθρωποι αδυνατούν οικονομικά να εξασφαλίσουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, μέρα παρά μέρα.
• 4,1 εκατομμύρια είναι οι άστεγοι.

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat για την Ελλάδα για το 2011
• Το ποσοστό των πολιτών σε συνθήκες φτώχειας ήταν 21,4%.
• Το ποσοστό των πολιτών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ήταν 31%.
• Το ποσοστό των απόρων ήταν 15,2%.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!