Λίγες μόνο ημέρες μετά τη ματαίωση των εκλογών για το συμβούλιο διοίκησης στο ΑΠΘ, ξεκίνησαν να φτάνουν σε φοιτητές και καθηγητές οι πρώτες εισαγγελικές κλήσεις, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με «τη διακοπή της συνεδρίασης της οργανωτικής επιτροπής για τις εκλογές του συμβουλίου διοίκησης στις 8/2/2012».

Ήδη έχει κληθεί ο Γ.Κρεστενίτης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, ενώ όπως έγινε γνωστό έχει ζητηθεί κατάθεση από τον κοσμήτορα της Νομικής και τον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο.
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που φωτογράφιζαν ως υπαίτιους επεισοδίων καθηγητές και φοιτητές, ενώ με δηλώσεις τους υποψήφιοι για το συμβούλιο διοίκησης ζητούσαν την παρέμβαση εισαγγελέα.
Ακόμη και η υπουργός Παιδείας, Α.Διαμαντοπούλου, ένιωσε την ανάγκη να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ΑΠΘ, καταγγέλλοντας οργανωμένο σχέδιο μη εφαρμογής του νόμου. «Δίνω ενδεικτικά το παράδειγμα του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με 88.000 φοιτητές και 2.500 καθηγητές, όπου 300 άνθρωποι με παραταξιακές και κομματικές σημαίες λοιδόρησαν, εξύβρισαν, με χυδαίο τρόπο, σεβαστούς δασκάλους και γενναίους καθηγητές», δήλωσε η υπουργός.
Δεν παρέλειψε βέβαια στη συνέχεια να στηρίξει και όσους πιστεύουν στο νέο νόμο, δηλώνοντας ότι «είναι πραγματικά γενναίοι σήμερα, οι άνθρωποι οι οποίοι με προσωπικό κόστος, κάτω από απειλές και κάτω από βία –που δεν μπορεί πια να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία, γιατί έγινε για πολλά χρόνια αποδεκτή– προσπαθούν οι ίδιοι να αλλάξουν και να πάρουν στα χέρια τους το πανεπιστήμιο».
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος των Διοικητικών Εργαζομένων, του οποίου ο πρόεδρος έχει επίσης μηνυθεί, καταγγέλλει την πρωτοβουλία αυτή ως συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη ενάντια σε εκλεγμένους εκπροσώπους εργαζομένων, καθηγητών και φοιτητών.
Την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού καταγγέλλει και ο ΕΣΔΕΠ, με αφορμή την προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι «η Οργανωτική Επιτροπή και κάποιοι υποψήφιοι ωθούν στην ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και της ειρηνικής διαμαρτυρίας στα ελληνικά πανεπιστήμια με ψευδείς καταγγελίες».
«Η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν έχει τέλος και παίρνει χαρακτήρα εκδίκησης προς τα δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του ΕΣΔΕΠ, των εργαζομένων και των φοιτητών. Προβάλλονται συκοφαντικές, δυσφημιστικές (και νομικά ελεγχόμενες) “κατηγορίες” περί βιαιοτήτων γενικώς “με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι εκλογές”» τονίζει η ανακοίνωση.

Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!