…και με τη βούλα του ΕΣΡ!

Πάγια τακτική στις εφημερίδες είναι η δημοσίευση μιας… είδησης που τη «φορτώνεις» στον άλλον. «Σύμφωνα με όσα είπε ο…» ή «σύμφωνα με δημοσίευμα του…», το γράφεις και ξεμπερδεύεις από δυσάρεστες καταστάσεις, όπως μηνύσεις κ.λπ. αν το θέμα προσβάλει ή συκοφαντεί κάποιον που εμπλέκεται σε αυτό.
Αυτή τη… λογική, πάνω-κάτω, ακολούθησε το ΕΣΡ και απάλλαξε με ψήφους 5 υπέρ και 2 κατά από κάθε ευθύνη τον τηλεοπτικό σταθμό Mega για την προβολή του χαλκευμένου από την «ομάδα αλήθειας» της Ν.Δ. βίντεο στο οποίο φαινόταν πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος υποστήριζε την τρομοκρατική επίθεση στο The Mall.
Για την ακρίβεια, το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ ήταν πως επρόκειτο για… κυβερνητική δήλωση και πως το βίντεο δεν είχε παραποιηθεί απ’ τον τηλεοπτικό σταθμό. Εννοείται πως το σκεπτικό της απόφασης είναι για γέλια μια και καταστρατηγεί το βασικό και πρωταρχικό κανόνα της δημοσιογραφίας που είναι η διασταύρωση μιας είδησης. Εκτός κι αν με αυτόν τον τρόπο το ΕΣΡ ουσιαστικά ανακηρύσσει το Mega ως τον επίσημο προπαγανδιστή της κυβέρνησης. Το κανάλι πήρε στα χέρια του ένα βίντεο το οποίο κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση, το έπαιξε, διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις -όπως πολύ σωστά τόνισε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ- και τώρα… δικαιώνεται. Μια άλλη σκέψη είναι πως όλο το ενημερωτικό επιτελείο του Mega είναι άχρηστο και δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρα. Και μια τρίτη άποψη είναι πως όλο αυτό έγινε εσκεμμένα, βάζοντας την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στο απόσπασμα για άλλη μια φορά!
Όπως πολύ σωστά τονίστηκε και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Αλήθεια, γιατί ό,τι εκφωνείται απ’ τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποτελεί αυτόματα και τεκμήριο αλήθειας και απαλλάσσει το δημοσιογράφο από την ανάγκη της διασταύρωσης της είδησης;».
Για την ιστορία, ν’ αναφερθεί η στάση της αντιπροέδρου του ΕΣΡ Λίνας Αλεξίου και του μέλους Γιάννη Παπακώστα, οι οποίοι πρότειναν την τιμωρία του καναλιού και ζήτησαν την επιβολή προστίμου.

Δημήτρης Τερζής,
Δημοσιογράφος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!