Χωρίς διαφαινόμενο τέλος το αιματοκύλισμα στη Συρία, περισσότερους από 60.000 νεκρούς αναμένει ο ΟΗΕ μέχρι το τέλος του έτους

Έπειτα από σχεδόν δύο xρόνια, στα οποία ξεδιπλώνεται ο συριακός εμφύλιος, εντύπωση προκαλεί πόσα λίγα έχουν αλλάξει από την αφετηρία των ένοπλων συγκρούσεων. Η ένοπλη αντιπολίτευση δεν κατάφερε να αποκαθηλώσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε πρόσφατα πολιτικές πρωτοβουλίες. Παρά την επιχειρησιακή της αναβάθμιση και κάποιες επιτυχίες στην ύπαιθρο, δεν ελέγχει εξ ολοκλήρου ούτε μια μεγάλη πόλη, ενώ αρνείται να συνομιλήσει με οποιονδήποτε δεν θέτει ως οργανικό στόχο την αποχώρηση του Σύρου προέδρου.
Η Δύση συνεχίζει να θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, μεταφέρει οπλισμό στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ (αν και την ίδια ώρα αποκλείει κάθε πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής της επέμβασης), ενώ επίσης εκφράζει μεγάλες επιφυλάξεις για τους επίδοξους αντικαταστάτες του υπάρχοντος καθεστώτος. Ρωσία και Κίνα, με προεξάρχουσα την πρώτη, συνεχίζουν να αντιτίθενται στη βίαιη αλλαγή καθεστώτος, αν και πλέον μπορούν να συζητήσουν ένα «μετά-ασαντικό» μέλλον για την Συρία.
Έτσι γινόμαστε μάρτυρες ενός πολιτικού τέλματος συνοδευόμενου από ένα στρατιωτικό αντίστοιχό του. Στο μεταξύ οι νεκροί, οι πρόσφυγες και οι απώλειες αμάχων αυξάνονται. Ο συνολικός αριθμός προσφύγων που εγκατέλειψαν τη Συρία λόγω των συγκρούσεων ξεπέρασε τους 600.000, μια αύξηση 100.000 σε λιγότερο από έναν μήνα, ενώ σοκ προκαλούν τα στοιχεία του ΟΗΕ σχετικά με τις απώλειες. Όπως δήλωσε η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, «υπολογίζουμε περισσότερους από 60.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του 2013. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που περιμέναμε». Δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι λόγω της επέλασης του χειμώνα, άμαχοι, ιδιαίτερα στις πόλεις που αποτελούν πεδία μαχών, αλλά και στα προσφυγικά στρατόπεδα των γειτονικών χωρών, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σφοδροί ανθρωπιστική κρίση. Μόνο στο διαλυμένο Χαλέπι υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2 εκατ., αναγκαστικά εκτοπισμένοι, θα αντιμετωπίσουν τον θάνατο από το κρύο και την πείνα.

Απόρριψη της πρωτοβουλίας Άσαντ
Σημαντική πρέπει να θεωρηθεί η πρωτοβουλία Άσαντ, που ανακοίνωσε κατά τη μεγάλη ομιλία του στην Κρατική Όπερα της Δαμασκού. Ίσως όχι για το αποτέλεσμά της, αλλά για την στάση των εμπόλεμων πλευρών. Ο Σύρος πρόεδρος πρότεινε «ένα αναλυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει μια διευρυμένη κυβέρνηση». Σύμφωνα με την πρότασή του, ο εθνικός διάλογος θα παρήγαγε μια νέα Χάρτα, η οποία θα ήταν προϊόν συμφωνίας. Έπειτα, θα ετίθετο σε δημοψήφισμα ακολουθούμενο από εκλογές και γενική αμνηστία. Όλα αυτά, εννοείται, αφού σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Ακόμη, δεν αναφέρθηκε στην παραίτηση από το αξίωμά του, κάτι που απαιτούν όλες οι ομάδες της αντιπολίτευσης, ενώ ευχαρίστησε τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν για τη βοήθεια που του παρέχουν «στην αντιμετώπιση της εχθρότητας της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ».
Οι παραπάνω προτάσεις απορρίφθηκαν από τη «Συριακή Εθνική Συμμαχία» -το σχήμα που η Δύση αναγνωρίζει ως νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού-, ως «χάσιμο χρόνου και οριστικό τέλος στην διπλωματική προσπάθεια του Λακντάρ Μπραχίμι». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, Τζόρτζ Σάμπρα, «…η αρμόζουσα αντίδραση είναι να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στο απαράδεκτο καθεστώς και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός να συνεχίσει το έργο του, μέχρι κάθε εκατοστό του Συριακού εδάφους να είναι ελεύθερο». Η πρωτοβουλία του Σύρου προέδρου καταδικάστηκε επίσης από όλες τις δυτικές δυνάμεις.

Οι πρωτοβουλίες Μπραχίμι
Ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, άσκησε ιδιαίτερη κριτική στις δηλώσεις του Σύρου προέδρου, αποκηρύσσοντάς τις, ενώ σε συνέντευξή του στο BBC ανέφερε ότι «ο Άσσαντ έχει παραμείνει στη θέση του για πολύ καιρό», θέτοντάς τον εκτός κάδρου κατά τη διαδικασία μιας πιθανής πολιτικής μετάβασης. Ακόμη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ συναντήθηκε την Παρασκευή με τον υφυπουργό  Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και τον Αμερικανό ομόλογό του Γουίλιαμ Μπέρνς. Η Δύση έχει πάρει τις αποφάσεις της.
Τέλος, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων από την απαρχή των συγκρούσεων, με 48 Ιρανούς αιχμαλώτους να ελευθερώνονται, ως αντάλλαγμα της απελευθέρωσης περίπου 2.100 κρατουμένων.                    

H.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!