Μεσογειακή Διάσκεψη της Αριστεράς στο Παλέρμο της Σικελίας

Με πρωτοβουλία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συμμετοχή 24 αριστερών και προοδευτικών κομμάτων από 15 χώρες της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου πραγματοποιήθηκε, από τις 5 έως 7 Οκτωβρίου, η πρώτη Μεσογειακή Διάσκεψη της Αριστεράς στο Παλέρμο της Σικελίας. Μαζί με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στις εργασίες πήρε μέρος και ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Η Διάσκεψη ασχολήθηκε με μια ευρεία γκάμα προβλημάτων που ταλανίζουν τις χώρες της Μεσογείου, με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας και την εξεύρεση κοινής απάντησης των λαών μπροστά στη γενικευμένη κρίση. Παρά τις επιμέρους διαφορές, το κύμα των λαϊκών ξεσηκωμών που ξέσπασε στον αραβικό κόσμο και γρήγορα πέρασε στην άλλη πλευρά της Μεσογείου αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο για την ομόφωνη απόφαση όλων των αντιπροσωπειών να συντονίσουν την κοινή δράση τους στο αμέσως επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο, που άνοιξε τις εργασίες, υποστήριξε ότι μπορούμε να μιλάμε για Μεσογειακή Άνοιξη και όχι μόνο Αραβική, τονίζοντας ότι η Διάσκεψη μπορεί να συμβάλλει ώστε η «άνοιξη» αυτή να επεκταθεί ακόμη βορειότερα.
Η τριήμερη συζήτηση που ακολούθησε πρόσφερε καταρχήν μια αμοιβαία και ευρεία ενημέρωση για την κατάσταση στις ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Ενδεικτική ήταν η πληροφορία που έδωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς, που μίλησε για δεκαπλασιασμό των εξαγωγών όπλων από τη Γερμανία στα αντιδραστικά καθεστώτα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μετά τις περυσινές λαϊκές εξεγέρσεις! Με την ανταλλαγή τέτοιων «ψηφίδων» ενημέρωσης αλλά και γενικότερων εκτιμήσεων από πλευράς κάθε αντιπροσωπείας, μέσα από μια ζωντανή και ζωηρή συζήτηση, βρέθηκαν τα κοινά σημεία που οδήγησαν στην απόφαση να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία – συγκεκριμένα, η επόμενη συνάντηση ορίστηκε να γίνει το 2013 σε μια χώρα της νότιας πλευράς της Μεσογείου.
Στο περιθώριο των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ο βουλευτής Β. Χατζηλάμπρου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με αρκετές αντιπροσωπείες, τόσο ευρωπαϊκών όσο και αραβικών κομμάτων, ενημερώνοντας για την καταστροφική πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα και εξηγώντας το πρόγραμμα διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Από όλες τις αντιπροσωπείες εκφράστηκε αλληλεγγύη στους αγώνες του ελληνικού λαού, ενώ ζητήθηκε και η συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στα απελευθερωτικά κινήματα των λαών της Παλαιστίνης, της Δυτικής Σαχάρας κ.ά. Με αυτή την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που αποφασίστηκε να συνεχιστεί και να διευρυνθεί με νέες συμμετοχές, άρχισε να γίνεται πραγματικότητα το σύνθημα της Διάσκεψης: «Να ενώσουμε τους αγώνες των λαών για δημοκρατία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη – Από το Νότο ως το Βορρά!»

Ε.Φ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!