Αυτό συμβαίνει αν δεν πληρώσεις το χαράτσι στην τροϊκανή Ελλάδα. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Στην εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων περί…ισοδύναμων μέτρων, προχωρά ολοταχώς η Κυβέρνηση σκορπώντας το τρόμο και την αναλγησία στο πέρασμά της.
Μετά την ανακοίνωση για την απαρέγκλιτη παραμονή του χαρατσιού στα ακίνητα, σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μέχρι το 2013, η διοίκηση της ΔΕΗ ανέλαβε δράση κόβοντας το ρεύμα στο Άσυλο Ανιάτων της Κυψέλης.  Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19 Ιουλίου το πρωί, και ενώ η διοίκηση του Ιδρύματος απουσίαζε λόγω προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου, εργολάβος της ΔΕΗ πέρασε την είσοδο, βρήκε την παροχή ρεύματος και το διέκοψε! Ο λόγος, σύμφωνα με την διοίκηση της ΔΕΗ η μη καταβολή του χαρατσιού, ύψους 600 ευρώ αν και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου το ίδρυμα είχε εξαιρεθεί, λόγω της κοινωφελούς του δράσης.
«Γύρω στις 8.30 το πρωί της Πέμπτης ήρθε κάποιος εργολάβος από τη ΔΕΗ στο κτίριο της Κυψέλης, πέρασε μέσα από ένα χώρο -που είναι φανερό ότι βρίσκονται ασθενείς καθώς υπάρχουν καροτσάκια, γιατροί κτλ- εντόπισε το σημείο όπου μπορούσε να διακόψει το ρεύμα και το έκανε», περιγράφει, μιλώντας στο Δρόμο ο κ. Βασίλης Πορφυρίδης, σύμβουλος της διοίκησης του Ιδρύματος: «Λίγες ώρες αργότερα, δύο από τους ηλικιωμένους ασθενείς, μας ενημέρωσαν πως δεν λειτουργούν οι ανεμιστήρες. Αφού αντιληφθήκαμε τι είχε συμβεί, δώσαμε εντολή και εξοφλήσαμε τα 600 ευρώ. Βέβαια το ίδρυμα και οι ασθενείς έμειναν χωρίς ρεύμα μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι» σημειώνει ο κ. Πορφυρίδης ξεκαθαρίζοντας για την ανακοίνωση της ΔΕΗ: «Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της ψευδώς υπονοεί πως δεν είχαμε δηλώσει ότι ο πάροχος του ρεύματος είναι κοινωφελές ίδρυμα και άρα εξαιρείται από το χαράτσι. Αναγράφεται ξεκάθαρα στον λογαριασμό πως το κτίριο ανήκει στο Πεσματζόγλειο Ίδρυμα ενώ και από το ΑΦΜ μπορεί κάποιος να διασταυρώσει πως ο πάροχος είναι το Άσυλο Ανιάτων. Παράλληλα από πέρυσι είχαμε στείλει όλα τα σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο Οικονομικών και είχαμε απαλλαχθεί από το χαράτσι. Γεγονός που θα έπρεπε να το γνωρίζει και η ΔΕΗ».

Δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους
Το κόψιμο του ρεύματος έφερε στην επιφάνεια τις δύσκολες ημέρες που περνούν εργαζόμενοι και εθελοντές στο Ίδρυμα. Οι συνολικά 170 γιατροί, νοσηλευτές, τραπεζοκόμοι, μάγειρες, καθαρίστριες και διοικητικοί υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν από τον Μάρτιο, την ίδια ώρα που ο ΕΟΠΠΥ οφείλει στο Ίδρυμα σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως εξηγεί στο Δρόμο ο κ. Πορφυρίδης, «οι ασθενείς που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα έρχονται μέσω ΕΟΠΠΥ. Είναι υπερήλικες χρόνια πάσχοντες και βάση της συμφωνίας ο οργανισμός έχει την υποχρέωση καταβολής νοσηλίου το οποίο καλύπτει ένα μέρος του κόστους φροντίδας και περίθαλψής τους. Πολύ λιγότερα από αυτά που εμείς έχουμε ανάγκη. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε λοιπόν ζητάμε συμψηφισμό με τις περίπου 700 χιλιάδες ευρώ που οφείλει το ίδρυμα σε ασφαλιστικούς φορείς, έτσι ώστε να κατορθώσουμε να συντηρηθούμε. Αδυνατούμε να αγοράσουμε ακόμη και τα βασικά για τη διατροφή των ασθενών, ακόμη και τα φάρμακά τους. Από την άλλη πλευρά και οι εργαζόμενοι έχουν οικογένειες. Πόσο θα αντέξουν;» Σήμερα στο ίδρυμα φιλοξενούνται 235 ασθενείς. Κυρίως μεγάλης ηλικίας. Η συμβολή του Ιδρύματος στην απελευθέρωση κλινών από τα δημόσια νοσοκομεία είναι σημαντική όπως και η 24ωρη βοήθεια που προσφέρουν σε ανθρώπους με βαριές ασθένειες. Η μη παροχή φαρμάκων ή σωστής διατροφής, ή η πιθανή έλλειψη προσωπικού συνιστά καθημερινή απειλή για την ζωή των εξυπηρετουμένων γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και η διοίκηση του Ιδρύματος απευθύνθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα καθιστώντας υπεύθυνο τον ΕΟΠΠΥ στην περίπτωση απώλειας ανθρώπινης ζωής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Εγκληματική ενέργεια»
Λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της καταγγελίας από την διοίκηση του Ιδρύματος τετραμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μαρία Μπόλαρη, Κώστα Ζαχαριά, και Ανδρέα Ξανθό επισκέφθηκε το Άσυλο Ανιάτων της Κυψέλης κάνοντας λόγο για «για έγκλημα, από τα πλέον αποτρόπαια».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!