Αρχική κοινωνία Το Ηράκλειο αντιστέκεται σε τραπεζίτες και ΔΕΗ

Το Ηράκλειο αντιστέκεται σε τραπεζίτες και ΔΕΗ

Δυναμικές κινητοποιήσεις παρά την αστυνομοκρατία. Του Μάριου Διονέλλη

Με συνεχείς δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι πολίτες του Ηρακλείου στην υποβάθμιση της ζωής τους, στο κυνήγι των τραπεζών αλλά και της ΔΕΗ. Την Τετάρτη, για ακόμα μία φορά αψήφησαν την ισχυρή αστυνομική παρουσία και συγκεντρώθηκαν στο Ειρηνοδικείο του Ηρακλείου απαιτώντας να ακυρωθούν οι πλειστηριασμοί των περιουσιών πολιτών από τις τράπεζες. Την Πέμπτη, στα κεντρικά της ΔΕΗ, διαμαρτυρήθηκαν για τις εκατοντάδες απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος στην πόλη του Ηρακλείου.

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»
Για 6η συνεχόμενη φορά τα μέλη της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών συγκεντρώθηκαν στην πόρτα του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου συναντώντας, ωστόσο, ισχυρή αστυνομική δύναμη που αυτή τη φορά με κράνη, ασπίδες και τη γνωστή φυσούνα με τα χημικά βρισκόταν από πολύ νωρίτερα παραταγμένη για να επιβλέψει την ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Οι διαδηλωτές απαίτησαν και πέτυχαν, τελικά, να τους επιτραπεί η είσοδος στο κτίριο, αν και κατά παράβαση κάθε κανόνα ζητήθηκε η καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όλων των εισερχομένων, γεγονός εντελώς αυθαίρετο, όπως επεσήμαναν και νομικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών. Όπως αποδείχτηκε, για τη μη αποτροπή των πλειστηριασμών οι συμβολαιογράφοι είχαν πάρει από την προηγούμενη μέρα φακέλους με τις προσφορές των εταιριών που «χτυπάνε» τα ακίνητα.
Με αυτό τον τρόπο και υπό τη φύλαξη των αστυνομικών δυνάμεων, τελικά, πραγματοποιήθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, δύο εκ των οποίων αφορούσαν διαφορές ιδιωτών και ένας απαίτηση τράπεζας από ιδιώτη.
Τα μέλη της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών πραγματοποίησαν συνέλευση έξω από το κτίριο του Ειρηνοδικείου και αποφάσισαν την επόμενη Τετάρτη να διοργανώσουν παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται ώστε οι τράπεζες να καρπώνονται τα ακίνητα των πολιτών που χρωστάνε.

«Κοράκια» και στην πρώτη κατοικία
Στις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων στη συνέλευση επισημάνθηκαν ιδιαίτερα οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ακόμα και για την πρώτη κατοικία (που ουσιαστικά προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς) και τονίστηκε πως πρέπει από τώρα οι πολίτες να ξεσηκωθούν προστατεύοντας την περιουσία και τη στέγη τους.

Μπλόκο και στη ΔΕΗ
Στο κεντρικό κτίριο της ΔΕΗ Ηρακλείου, στο Τσαλικάκι, βρέθηκαν την Πέμπτη οι Πολίτες κατά του Χρέους διαμαρτυρόμενοι για τις εκατοντάδες διακοπές ρεύματος στον νομό, μεταξύ αυτών και σε ανθρώπους αποδεδειγμένα αναξιοπαθούντες και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση. Όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους, μόνο σε μία ημέρα στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν 178 διακοπές ρεύματος και 9 αφαιρέσεις ρολογιών της ΔΕΗ λόγω οφειλών από λογαριασμούς και απαίτησαν από τα τοπικά διευθυντικά στελέχη να δείξουν κατανόηση και να προχωρούν σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική κατάσταση των πολιτών.  Τα μέλη των Πολιτών κατά του Χρέους παρουσίασαν στοιχεία και παραδείγματα επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών αλλά και τραγελαφικές καταστάσεις που διαδραματίζονται στην πόλη από τις αιφνιδιαστικές διακοπές ρεύματος. Συγκεκριμένα ανέφεραν περίπτωση ανθρώπου ο οποίος βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, όταν του κόψανε το ρεύμα χωρίς προειδοποίηση στις 7:30 το πρωί.
Σε άλλη περίπτωση το ρεύμα κόπηκε αιφνιδιαστικά σε συνεργείο αυτοκινήτων σε ώρα δουλειάς, με αποτέλεσμα να «εγκλωβιστεί» το αυτοκίνητο πελάτη πάνω στην ηλεκτρική ανυψωτική ράμπα, ενώ ζαχαροπλαστείο στο Ηράκλειο υπέστη τεράστια οικονομική ζημιά όταν λόγω της διακοπής αχρηστεύθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής και των πρώτων υλών.
Οι Πολίτες κατά του Χρέους απέσπασαν γενικόλογες δεσμεύσεις και έδωσαν νέο ραντεβού για κινητοποίηση σε περίπτωση που αυτές δεν τηρηθούν.

Σχόλια

Exit mobile version