Αρχική πολιτική αριστερά Συριζέικη Ανθρωπολογία (φ. 213)

Συριζέικη Ανθρωπολογία (φ. 213)

–       Γ. Πρετεντέρης: «Όσοι θέλουν η Ελλάδα να έχει κυβέρνηση ψηφίζουν τα κόμματα που αποτελούν την κυβέρνηση. Όσοι θέλουν να πέσει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές, ψηφίζουν τους άλλους. Τρίτη επιλογή δεν νομίζω ότι υπάρχει». Δηλαδή: Aν θέλετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση και η Ελλάδα να έχει άλλη κυβέρνηση, απλώς δεν υπάρχετε. Πάντα απολαυστικός ο Γιάννης…

 

–       Αρκετές φωτογραφίες από ομιλίες του Αλ. Τσίπρα σε διάφορες πόλεις δείχνουν απλούς ανθρώπους, λαϊκούς, φτωχούς, ταλαιπωρημένους. Αυτοί είναι οι καλύτεροι και πιο αυστηροί κριτές για τις δεσμεύσεις και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούν να μας δεσμεύσουν πολύ περισσότερο από διακηρύξεις και μεγαλοστομίες. (Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η στήλη δηλώνει από την αρχή συνειδητά και ανερυθρίαστα λαϊκιστική).

 

 

–       Διάβασα την Πέμπτη στα Νέα ένα άρθρο του Β. Βαμβακά, λέκτορα στο ΑΠΘ. Αναφέρεται στο σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει τη γνωστή σκηνή με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ να παίζουν για τελευταία φορά τον Eθνικό Ύμνο. Ο κ. Βαμβακάς απορεί πώς γίνεται ένα αριστερό κόμμα να προβάλλει αυτή τη σκηνή που παραπέμπει σε «εθνικό πένθος» και όχι, για παράδειγμα, εικόνες με τα ΜΑΤ να εισβάλουν στην ΕΡΤ που θα παρέπεμπε σε «κυβερνητική αυθαιρεσία».

 

 

–       Στη συνέχεια αναρωτιέται εάν «έχει επέλθει τέτοια εθνικιστική μετάλλαξη στο ακροατήριο της Αριστεράς» και, τέλος, πιθανολογεί ότι το σποτάκι συμβολίζει «τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του εγχώριου αριστερού λόγου από το λαϊκισμό στον εθνικισμό». Ε, δεν είναι και μεγάλη η απόσταση κύριε Βαμβακά, απλά από τα μαλακά (λαϊκισμός), πέσαμε στα σκληρά (εθνικισμός). Πάντως, νομίζω ότι ο κ. λέκτορας κόβεται σε τουλάχιστον τρία μαθήματα (Διαλεκτική, Νεοελληνική Ιστορία, Πολιτική Επιστήμη).

 

 

–       Ο Στ. Κούλογλου, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματήσει τις δηλώσεις για διάφορα θέματα που θεωρεί σωστό να τοποθετηθεί. Για το όνομα της Μακεδονίας, το δήμαρχο Κορτζίδη κλπ. Ο Τατσόπουλος επίσης είχε την συνήθεια να λέει ό,τι θέλει, όπως το θέλει για όποιο θέμα θέλει, αλλιώς ένιωθε να καταπιέζεται η προσωπικότητά του. Καλές είναι η προσωπικότητες, καλή όμως και η συλλογικότητα. Ελπίζουμε η πορεία του Στέλιου Κούλογλου να είναι τελείως διαφορετική.

 

 

–       Το ΚΚΕ Σάμου έβγαλε ολόκληρη ανακοίνωση επειδή, λέει, κάποιοι τους είπαν ότι η υποψήφια περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση, μαζί με την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη, γυρνάνε τα χωριά και λένε ότι είναι ΚΚΕ! Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι δύο κυρίες δεν έχουν καμία πολιτική, ιδεολογική, φιλική ή άλλη σχέση με το ΚΚΕ, για να το επικαλούνται στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν ψηφοφόρους του Κόμματος. Είναι επίλεκτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το αντίστοιχο ήθος κουβαλούν». Τι να πρωτοσχολιάσεις; Καμιά πολιτική, ιδεολογική, φιλική ή άλλη σχέση με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της.

 

 

–       «Τι θα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς βαρβάρους;» αναρωτήθηκε ο Σαμαράς, μιας και… βγαίνουμε από την κρίση και αποχαιρετάμε τα μνημόνια. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Βενιζέλου με δάνεια από ένα ποίημα του Εγγονόπουλου. Ο πρωθυπουργός γύρισε λοιπόν την ατζέντα στον Καβάφη κι έτσι θυμήθηκα αντανακλαστικά το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον». Άλλωστε, τις συνομιλίες του Αντώνιου με το Θεό είχε αποκαλύψει η Μαρία Σπυράκη που σήμερα κοσμεί το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας…

 

 

Για απόψεις ή όποια συνεισφορά στη στήλη: aidonis@yahoo.gr

 

Αηδόνης

 

Σχόλια

Exit mobile version